Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Actie

SchipholWatch op twaalfde plek in Trouw’s Duurzame 100

Trouw Duurzame 100

Mooie noteringen voor SchipholWatch en zusterorganisaties in Trouw's Duurzame 100 (eigen foto)

4.8
(101)

“Door dataverzameling, actievoeren en inspraak te combineren is het SchipholWatch gelukt om krimp van de luchtvaart voor het eerst in decennia serieus op de politieke agenda te krijgen.”

Deel op XDeel op Linkedin

Met deze woorden verantwoordt de jury de twaalfde positie van SchipholWatch op de Duurzame 100 van dagblad Trouw.

We zijn er trots op en blij mee, met deze mooie notering. Nog blijer zijn we met het feit dat drie zusterorganisaties óók een plek hebben gekregen in de top 25 van de Trouw-lijst: SATL (25), MOB (11) en Extinction Rebellion (7).

Met zijn vieren – en samen met nog veel meer organisaties – zijn we actief in het verbeteren van de leefomgeving rond vliegvelden en werken we regelmatig samen. Met MOB op het gebied van de stikstofuitstoot door vliegvelden, met Extinction Rebellion voor het opzetten van publieksacties en demonstraties en met SATL voor het uitwisselen van juridische en technische informatie.

Met vier clubs die de schade door de luchtvaart aan de kaak stellen in de top 25, kunnen we veilig concluderen dat de ongelimiteerde groei van de herrie en vervuiling door vliegtuigen in het centrum van het publieke debat is beland.

Geen ‘license to operate’ meer
De ‘social license to operate’ van de luchtvaartindustrie staat ter discussie en dat is niet vreemd voor een sector die 2,1 miljoen Nederlanders dagelijks lastigvalt met teveel geluid en teveel vervuiling.

De schade die deze industrie aanricht is veelvoudig: de leefomgeving wordt verpest met vliegherrie, de bodem met giftige ‘forever chemicals’, de lucht met de uitstoot van zeer zorgwekkende en kankerverwekkende stoffen en de natuur met een overvloed aan stikstofoxiden.

Schiphol is de allergrootste natuurvervuiler van ons land via de uitstoot van stikstof. Weliswaar prijkt het vliegveld op de tweede plek in het lijstje van minister Van der Walle, maar dat is alleen maar het geval omdat volgens de TU Delft maar liefst 90 procent van de stikstofuitstoot door het vliegverkeer er niet aan wordt toegerekend.

Krimp op de agenda
De notering in Trouw’s Duurzame 100 is een grote steun in de rug en een mooie erkenning voor alle vrijwilligers die zich inmiddels inzetten voor de stichting – van de mensen die de redactie bemannen, via de burgerlobbyisten tot de researchers.

Graag bedanken we ‘onze’ vrijwilligers voor hun inzet. Gefeliciteerd met dit mooie resultaat. Maar wat veel belangrijker is: proficiat voor onze zusterorganisaties – in of buiten de Duurzame 100 – met het feit dat krimp van de luchtvaart eindelijk op de politieke agenda staat!

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.8 / 5. Aantal stemmen: 101

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. ir. B. van Marlen

  Op naar de eerste plaats!

  Mevr. Rintel ziet ‘licht aan het eind van de tunnel’. U ook??? Ik helaas niet.

  6
 2. Jaap de Groot

  Dat is een mooie aanmoediging om zo door te gaan!

  8
 3. JanH

  Gefeliciteerd!! En, jullie zijn zeker nummer 1 in communicatie voor het nieuwe Nederland. Als die prijs bestond: de journalistiek prijs voor de beste nieuwsbrief van Nederland. Activistisch, to the point, en altijd positief.

  12
 4. Thomas

  Top!
  Zou er nu dan eindelijk een omslag gaan plaatsvinden?
  Ik hoop het van harte.

  17
 5. Kijk naar de toekomst

  Felicitaties!

  De panelen schuiven langzaam, maar inspanningen blijven hard nodig.

  16
 6. Rob

  Erg blij met jullie tomeloze inzet.

  22
 7. Gefeliciteerd en samenvatting

  Van harte gefeliciteerd SW, Extinction Rebellion, MOB, SATL en dank voor jullie tomeloze inzet!

  Ik heb de onderwerpen, die o.a. SW op de kaart heeft gezet, even samengevat. Schiphol blijkt voor iets heel anders te staan, dan Schiphol wil doen geloven, namelijk:

  S tikstofuitstoter nr 1 in NL
  C O2, kankerverwekkende en giftige uitstoot
  H errie overdag
  I kke ikke ikke
  P raatjes en loze innovatie beloftes
  H errie s nachts
  O vervol en ecocide
  L eefbaarheid vernietiger

  40
 8. dick

  gefeliciteerd !!!!!

  23

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate