Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Schiphollen

Justitie onderzoekt fraude met stikstofcijfers Lelystad Airport

Justitie onderzoekt fraude met stikstofberekeningen

foto: Gerd Altmann via Pixabay

4.8
(123)

Twee jaar na de aangifte van bewonersorganisatie SATL wegens vermeende fraude met stikstofberekeningen voor Lelystad Airport, is het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek gestart naar het bewust verstrekken van onjuiste informatie aan onder meer de Tweede Kamer.

Deel op XDeel op Linkedin

Volgens de aangifte zouden veertien medewerkers van Schiphol, ambtenaren van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat plus consultants van ingehuurde adviesbureaus bewust hebben gerommeld met de cijfers.

Een gespecialiseerd onderdeel van het Openbaar Ministerie (OM) neemt de aangifte serieus en onderzoekt nu of er sprake is van kwade opzet bij het berekenen van de stikstofdepositie door Lelystad Airport.

Volgens SATL rekenden de ‘deskundigen’ met een zeer grote warmteinhoud van de uitlaatgassen van vliegtuigen, waardoor veel van de stikstofuitstoot opsteeg en niet op de grond terecht zou komen om daar de bodem te verzuren en de natuur te beschadigen.

In werkelijkheid en volgens de wettelijke voorschriften mag zo’n aanname niet worden gedaan. Gerekend dient te worden met een warmteinhoud van nul, waardoor de dampen niet opstijgen, maar juist snel op de bodem neerkomen.

Tweede Kamer op verkeerde been gezet
De sjoemelberekeningen zijn meermaals gepresenteerd als waarheid aan onder meer de Tweede Kamer en de commissie die toeziet op de juistheid van milieueffectrapportages. Er ontstond zo een groot risico dat beleid werd gemaakt op basis van gefalsificeerde informatie.

Het bewust verstrekken van onjuiste gegevens aan de Tweede Kamer is een economisch delict en daarmee strafbaar.

Als het OM dit onderzoek tot een veroordeling weet te brengen, kunnen individuele ambtenaren van I&W en medewerkers van de Schiphol Groep en ingehuurde adviesbureaus celstraffen tegemoet zien tot een maximum van zes jaar. Een zeer forse geldboete behoort ook tot de mogelijkheden.

Verdachten
Het Openbaar Ministerie vindt de aantijgingen serieus genoeg om er uitgebreid onderzoek naar te doen. Nog niet bekend is hoeveel verdachten justitie op de korrel neemt of hoe lang het onderzoek in beslag gaat nemen.

Justitie beslist niet lichtvaardig over het starten van onderzoeken naar fraude. Het afbreukrisico voor het OM is groot: fraudezaken zijn vaak lastig te bewijzen en vergen de inzet van veel specialisten.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.8 / 5. Aantal stemmen: 123

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. rrustema

    Heh, watteh?

    “individuele ambtenaren van I&W en medewerkers van de Schiphol Groep en ingehuurde adviesbureaus celstraffen tegemoet zien tot een maximum van zes jaar.”

    oeps! Dat zagen ze vast niet aankomen.

    Mijn voorspelling, met de menselijkheid van de personen in acht nemend, is dat ze de milieubeweging als schuldige voor hun problemen zullen aanwijzen. Introspectie is iets voor literatoren, filosofen en dergelijken die daar een inkomen aan danken.

    11
    • Josje

      Het zal voor de betrokkenen een schok zijn als de bubbel barst waarin alles moest wijken voor het doel, de minister een positief scenario voorrekenen waarmee LA een vergunning kon krijgen. Maar iemand die slim genoeg is daaraan mee te werken heeft, hoe diep weggestopt misschien ook, ergens het besef dat hij/zij fout zat. Milieubeweging of niet, introspectie gun je iedereen.

      14
  2. Eed en belofte

    Weten we ook waar die 60 miljoen van het juridische dream-team voor nodig is. Er zijn wat ambtenaren die dringend een goede advocaat nodig hebben.

    Hopelijk wordt dit dat broodnodige bezinningsmoment en gaat het ertoe leiden dat er een cultuuromslag komt bij I&W. Dat is zo nodig…

    43

Geef een reactie

Translate