Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Actie

Steeds meer steun voor manifestaties tegen de luchtvaart op 14 mei

actieposter Luchtfietsers

De Luchtfietsers trappen op 14 mei vanaf Zestienhoven en Lelystad naar Schiphol (illustratie: De Luchtfietsers)

4.8
(50)

Op 14 mei aanstaande organiseren bezorgde burgers manifestaties tegen de luchtvaart op alle commerciële vliegvelden in ons land: Schiphol, Eindhoven, Rotterdam, Maastricht, Eelde en Lelystad. Steeds meer organisaties scharen zich achter de acties.

Deel op XDeel op Linkedin

De jongste toevoeging is een initiatief van ‘De Luchtfietsers’, een collectief van burgers voor klimaatrechtvaardigheid. Zij fietsen op 14 mei ‘s ochtends vroeg vanaf Lelystad Airport en vanaf Zestienhoven naar de grote manifestatie op Schiphol.

Met deze actie willen De Luchtfietsers laten zien dat reizen ook anders kan dan met vervuilende en overlastgevende vliegtuigen, mét aandacht voor het welzijn van de wereld en de samenleving.

Het fietstempo wordt bij deze epische tocht laag gehouden, zodat iedereen kan meedoen. Gemiddeld 15 kilometer per uur is het doel. Dat betekent wel dat de deelnemers vroeg vertrekken. Ze willen immers om 11 uur aansluiten bij de actie op Schiphol.

Vanaf Lelystad is de afstand naar Schiphol bijna 80 kilometer. De Luchtfietsers starten daarom om 5 uur ‘s ochtends. Vanaf Rotterdam Airport gaat het om 65 kilometer en kan een uurtje later worden begonnen aan de tocht. Aanmelden kan hier.

Bewoners, milieu- en klimaatbeschermers samen
De landelijke manifestaties zijn een initiatief van bezorgde bewoners, maar worden door steeds meer milieu- en klimaatorganisaties gesteund. Onder meer Milieudefensie, Greenpeace, Extinction Rebellion, Waddenvereniging, de Milieufederaties, Students for Future, Natuur & Milieu en de internationale koepel StayGrounded scharen zich achter de demonstraties.

Tijdens de manifestaties treden tal van sprekers op vanuit de landelijke, provinciale en stadspolitiek. Er spreken mensen namens omwonenden en vanuit de milieu- en klimaatbeschermers. Onder meer Tweede Kamerleden Lammert van Raan (PvdD, Schiphol), Suzanne Kröger (GroenLinks, Lelystad) en D66-prominent Jan Terlouw laten hun stem horen. Vanuit de Amsterdamse gemeenteraad spreekt Imane Nadif (GL).

Professor Fulco van der Veen spreekt namens de bewoners en Donald Pols, bekend van de gewonnen klimaatzaak tegen Shell, voor Milieudefensie. Sijas Akkerman is er voor Natuur & Milieu en de Red Rebels treden op namens Extinction Rebellion. Voor muziek wordt ook gezorgd, onder meer door protestzangeres ElleBasi.

KOM OOK!
Het is belangrijk om ook aanwezig te zijn op deze manifestatie. Heeft u ook last van het overmatige vliegverkeer? Maakt u zich zorgen over de herrie en vervuiling door de luchtvaartsector? Kom dan 14 mei vanaf 11 uur ‘s ochtends naar één van de manifestaties. Laat uw stem horen, het is nodig! Kom alstublieft, hoe meer mensen des te luider klinkt die stem. Meer informatie over het programma en de sprekers is te vinden op de speciale actie-website.

Download hier de poster van de manifestaties en hang deze voor uw raam!

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.8 / 5. Aantal stemmen: 50

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Michiel

    Ik moet even de route weten en dan haak ik de laatste 8 km aan 😂

    3

Geef een reactie

Translate