Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Wetten & regels

Gemeente Amstelveen in clinch met I&W over vliegherrie Uilenstede

Vliegherrie tot 90 decibel is heel normaal op Uilenstede, toch komen er 2.500 nieuwe woningen (foto: via Wikipedia)

4.7
(53)

Ondanks een verbod van het ministerie van Infrastructuur (I&W) gaat de gemeente Amstelveen door met de uitbreiding van studentenwijk Uilenstede. Er komen 2500 extra woningen recht onder de aanvliegroute naar de Buitenveldertbaan.

Deel op XDeel op Linkedin

De Inspectie Leefomgeving & Transport, onderdeel van het ministerie, stuurde eergisteren een brief waarin de gemeente werd gemaand geen nieuwe woningen te bouwen op die plek. Een benodigde verklaring van geen bezwaar ontbreekt.

Uilenstede ligt in de zogenaamde zone vier van het Schiphol-besluit en er mogen daarom geen huizen worden gebouwd. De vliegherrie op Uilenstede ligt ver boven alle normen. Vliegtuigen komen er tussen de 200 en 300 meter hoogte overheen, met gemeten geluidsniveaus tot 90 decibel – ook middenin de nacht.

Toch wil Amstelveen gewoon door met de ontwikkeling van het gebied. Wethouder Floor Gordon is van mening dat de uitbreidingsplannen wél voldoen aan de regels.

Niet meer meetellen
Enkele jaren geleden verdwenen de bestaande studenwoningen op Uilenstede plots uit de statistieken van gehinderden van Schiphol. Niet omdat de flats waren afgebroken of de bewoners waren verdwenen, maar omdat studenten er toch maar relatief kort zouden wonen en daarom niet in de hinderstatistieken meegenomen hoefden te worden. Aldus Schiphol.

Het destijds wegvallen van de ernstig gehinderde woningen maakte het voor het vliegveld mogelijk in andere gemeenten enkele duizenden woningen zwaarder te belasten met vlieglawaai. Met de ‘omgeving’ is immers een maximaal aantal zwaar gehinderden afgesproken. Het niet meetellen van de studenten maakte het mogelijk bewoners elders zwaarder te belasten.

Wethouder Gordon reageert nuchter op de brief van de inspectie. “Het bestemmingsplan van Uilenstede heeft ter inzage gelegen en daar is geen reactie op gekomen van I&W. We zijn van mening dat het bestemmingsplan wel past binnen het luchthavenbesluit”, vertelt zij aan de lokale krant Amstelveens Nieuwsblad.

Zeer ernstige overlast
De wethouder stelt brede steun voor de plannen te hebben gekregen, onder meer van de (ondemocratische) Metropool Regio Amsterdam, de provincie Noord-Holland en zelfs Schiphol. Zij is daarom van plan de uitbreiding van de studentenwijk gewoon door te zetten.

Ze gaat daarmee wel voorbij aan het feit dat er duizenden nieuwe woningen worden gebouwd op een locatie die zeer ernstige overlast ondervindt van het vliegverkeer op Schiphol. De nieuwe bewoners zullen de gevolgen hiervan – onder meer veelvuldige slaaponderbrekingen en (giftige) uitstoot – niet kunnen ontlopen.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.7 / 5. Aantal stemmen: 53

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. J. Zeedijk

  De gemeente Amstelveen heeft zich in december 2021 unaniem uitgesproken voor snelheidsverlaging op de rijkswegen (A9) vanwege luchtkwaliteit en hogere geluidbelasting dan de WHO-richtlijn. Logisch is dan ook dat de gemeente niet zelf woningen in een gebied bouwt met een geluidbelasting van meer dan 53 dB.
  Ik zou deze motie gebruiken.

 2. F.looren de jong

  Is dit nou frauderen met gegevens, wanbestuur ,belangenverstrengeling of een antisociale persoonlijkheid?
  Moeilijk kiezen…

 3. C.

  De wethouder lijkt mij iemand met een olifantenhuid. Afgelopen maanden hebben zich zeker 600 melders uit die betreffende wijk gemeld met klachten over de onleefbare situatie. Los van diegenen die in de mogelijkheid zijn om hun huis weer te verkopen en de wijk te ontvluchten. Er zijn er velen die van pure ellende het er niet meer uit houden. Laten we het dan nog niet eens hebben over de ” bijlmerrramp” . Toen was wethouder Floor Gordon misschien nog niet eens geboren? . Zoveel jaar overlast en een enorme ramp op de koop toe!

 4. ReindeR Rustema

  Juist bij studentenwoningen heb je rust nodig, anders kan je niet studeren. Kan me voorstellen dat juist iemand die zich overdag de hele dag in het zweet werkt met fysieke arbeid en ‘s avonds als een blok in slaap valt minder geluidshinder ondervindt. Bizar dit.

 5. KS

  Het lijkt me heel onverstandig door te gaan met de bouwplannen.
  De vlieghinder is daar verschrikkelijk, je kijkt recht omhoog tegen de buiken van de toestellen aan die vlak over vliegen.
  Bovendien is een deel van het terrein waar de woningen moeten komen vervuild. Er heeft een gasfabriek gestaan.
  Het plan stuit op meerdere onderdelen op grote problemen, zo zijn er ook voor die woningen maar 80 parkeerplekken gepland met het idee dat studenten geen auto rijden terwijl een groot deel “start up” bedrijfjes moeten worden waar een forse huur voor wordt gevraagd. De marktwerking. Het is immers wel een VVD gemeenteraad.

  1

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate