Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Media

Eén centrale zoekmachine voor alle overheidsstukken

De website OpenArchivaris.nl maakt alle overheidsdocumenten met één druk op de knop beschikbaar.

5
(26)

De nieuwe website Open Archivaris heeft de ambitie alle openbare overheidsdocumenten van Nederland op te slaan en doorzoekbaar te maken. Inmiddels bevat de database al 2 miljoen stukken. U kunt zelf meehelpen de verzameling uit te breiden.

Deel op XDeel op Linkedin

Openbare documenten van de rijksoverheid zijn over het algemeen vrij goed te vinden, maar dat ligt anders bij veel gemeentelijke stukken. Het zoeken naar de juiste informatie is vaak een tijdrovende klus, die bezoeken noodzakelijk maakt aan meerdere sites met ieder een eigen, vaak onhandige zoekmachine.

Open Archivaris slaagt erin de gegevens veel makkelijker toegankelijk te maken. Met een enkele zoekopdracht kunnen de archieven van meerdere gemeenten, ministeries en bestuursorganen worden doorzocht. De site presenteert de resultaten vervolgens in één samenhangend overzicht. Doorklikken naar de gezochte informatie is dan een fluitje van een cent.

Ook WOB-stukken
De site bewaart niet alleen actief openbaar gemaakte documenten, maar neemt ook informatie op die is verkregen via een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (WOB) en de Wet hergebruik overheidsinformatie (WHO).

Open Archivaris kan zo een waardevol gereedschap zijn voor actiegroepen die bij voorbeeld een rechtszaak voorbereiden tegen de overheid, Schiphol of een andere instantie. Of die gewoon op zoek zijn naar achtergrondinformatie over beleidspunten en beslissingen.

Initiatiefnemer Guido Leenders roept dan ook alle journalisten, burgers en actiegroepen op die al dan niet regelmatig WOB-stukken ontvangen, deze te delen met Open Archivaris. De informatie wordt dan opgenomen in de databank zodat ook anderen er gebruik van kunnen maken. De informatie kan worden gestuurd aan [email protected].

Rechtszekerheid voor burgers en bedrijven
“Voor de rechtszekerheid van burgers, bedrijven en overheden is het nodig om achteraf te kunnen vaststellen wat de geldende situatie op een moment in de tijd was. Online is zo’n feitelijke situatie vaak onvoldoende reconstrueerbaar.

Systemen worden vaak afgeschakeld, documenten worden verplaatst of per abuis te vroeg offline gehaald, zoeksystemen zijn gericht op het werkproces in plaats van op het gebruik door burgers. Ook zijn overheidsstukken vaak niet vindbaar via Google”, aldus de site.

Gebruikersforum
Open Archivaris is een gloednieuw initiatief om overheidsinformatie goed te ontsluiten en is nog lang niet klaar. Meer informatie over het gebruik van de zoekmachine is te vinden op het gebruikersforum.

Op dit moment bevat de site bijna 25.000 documenten van het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, ruim 8.000 van het ministerie van Landbouw en duizenden van zwaar door Schiphol getroffen gemeenten als Aalsmeer, Amstelveen en Amsterdam.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 5 / 5. Aantal stemmen: 26

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate