Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Actie

KOM OOK! Regering doet niks, XR gooit Schiphol op slot

XR

Foto: Markus Spiske via Unsplash

4.6
(37)

Komende vrijdag 18 december vanaf 10 uur ‘s ochtends gooit pro-klimaatbeweging Extinction Rebellion (XR) vliegveld Schiphol op slot. De rebellen eisen een stop op de uitzonderingspositie van de luchtvaart.

Deel op XDeel op Linkedin

“Schiphol mag de stikstofnormen blijven overschrijven, hoeft geen milieuvergunningen aan te vragen en er hoeft geen accijns te worden betaald op kerosine.

Alleen al dat laatste kost Nederland 3,2 miljard euro belastinginkomsten per jaar. Daar bovenop zijn luchtvaartmaatschappijen dé grote ontvangers van de NOW-regeling en andere staatssteun, terwijl topman Ben Smith van AF-KLM een bonus kreeg van 770.000 euro.”

Niet gericht op reizigers
Extinction Rebellion geeft expliciet aan niet de individuele reizigers dwars te willen zitten. “Wij richten ons met de actie op het kabinet, de Schiphol Group en de voorrangspositie die het bedrijf in de klimaatcrisis krijgt.”

“Ondanks de strenge lockdown van Nederland blijt Schiphol open. Daarover heerst veel verontwaardiging in de samenleving: uit een peiling van NH Nieuws blijkt dat 65 procent van de respondenten vóór sluiting is.”

Armando van Vlastuin is één van de deelnemende rebellen. “Het is tekenend voor het beleid van de overheid dat de financiële gezondheid van bedrijven zet boven de gezondheid van burgers. Geen lockdown, geen kerosinetax, wél miljardensubsidies. Nergens worden zoveel uitzonderingen gemaakt als voor de luchtvaart. Als de overheid niet doet, doen wij het.”

Luchtvaartnota doorn in het oog
Het is ook Extinction Rebellion een doorn in het oog dat Schiphol mag doorgroeien volgens de nieuwe luchtvaartnota van minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD). “Volgens de nota kan Schiphol doorgroeien naar 800.000 vluchten in 2050, terwijl in het Parijs-akkoord is afgesproken de CO2-uitstoot met 95 procent te verminderen”, aldus Van Vlastuin.

XR eist een volledige lockdown van Schiphol. Het vliegveld is een van de grootste vervuilers van ons land en alle kosten worden afgewenteld op de samenleving. “We zitten middenin een klimaatcrisis. Wetenschappers waarschuwen al lange tijd dat we afstevenen op een opwarming van de aarde van drie tot vier graden. Daarmee wordt onze planeet onleefbaar.”

De overheid heeft een zorgplicht en moet nu actie ondernemen, zo vindt ook XR.

Corona-proof en vreedzaam
De actie van XR is zoals gewoonlijk volledig corona-proof en vreedzaam. De organisatie vraagt deelnemers anderhalve meter afstand van elkaar en anderen te houden en een mondkapje te dragen.

SchipholWatch roept zijn lezers expliciet en van harte op om deel te nemen aan deze actie. Meld u aan via Telegram https://t.me/LockdownSchiphol voor het laatste nieuws van de organisatie.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.6 / 5. Aantal stemmen: 37

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Mike

  Op slot van Schiphol is geen optie, daar diverse aan transport door de lucht gaat. Dat deze transportsector ‘mazzel’ heeft met subsidies op o.a. brandstof vind ik ergens niet raar. Dit als ter stimulering van de economie en dat producten uit andere landen niet dubbel zo duur worden in ons land. Echter zou dit dan ook voor het internationale transport over de weg moeten gelden.

  Wat ik echter niet uit kan staan is dat vele nevenactiviteiten, welk werkelijk niets bijdraagt aan het economisch belang, ook van deze subsidies gebruik kan maken. Alle persoons-gerichte vluchten (dus vakantievluchten, hub-vluchten e.d.) mogen van mij gewoon de volle mep + extra (milieutaks vanwege het méér vervuilend zijn) toeleggen.
  Ik krijg ook geen subsidies als ik naar het buitenland reis met eigen vervoer. En deze is vele malen zuiniger en schoner dan zo’n barrel in de lucht.

 2. ad

  Goede en zorgbroodnodige actie!
  Is Cora van Nieuwenhuizen ook uitgenodigd voor de actie komende vrijdag? De Vroemm / Schiphol / Klm minister weent vandaag krokodillentranen want de luchtvaart neemt zijn verantwoordelijkheid niet bij het op slot doen van ons land..
  Door vrijdag mee te doen zou ze ietsje kunnen winnen aan geloofwaardigheid.
  Dan kan ze natuurlijk ook door ZELF de luchtvaart in de lock-down te includeren..

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate