Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Participatie

Agenda: 12 november burgertafel luchtvaart

Volgende week donderdag live op Youtube: de burgertafel luchtvaart met tal van deskundigen, politici en bewonersvertegenwoordigers.

4.7
(18)

Op donderdag 12 november aanstaande organiseren bewoners een burgertafel over de luchtvaart in ons land. Experts, politici en burgers kunnen daar van gedachten wisselen over de toekomst van de sector.

Deel op XDeel op Linkedin

Het initiatief is een antwoord op de concept luchtvaartnota 2020-2050 van VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen. Die wordt binnenkort behandeld in de Eerste en Tweede Kamer. De burgertafel is bedoeld als voorbereiding op die behandeling.

“De nota heeft voor lange tijd grote invloed op onze samenleving. Daarom is het van groot belang dat burgers, politici en deskundigen hierover van te voren met elkaar van gedachten wisselen”, aldus mede-organisator Han van Staveren.

Mening burgers nauwelijks meegenomen
In de luchtvaartnota zijn volgens de organisatie de zienswijzen van burgers nauwelijks meegenomen. “Bewoners hebben geen deskundigen mogen inbrengen. De informatie die Kamerleden hebben ontvangen beperkt zich tot rapporten van onderzoeksbureaus die de opdracht voor hun rapporten louter van het ministerie hebben gekregen. Die rapporten laten niet het bredere plaatje zien.”

De online burgertafel hoopt deze leemte op te vullen in een open discussie met stellingen, feiten en vragen.

Na opening van de digitale meeting door de voorzitter brengt een deskundige per deelonderwerp een stelling in waarop de deelnemers kunnen reageren. Deze deelonderwerpen zijn geluid, ultrafijnstof, stikstof, CO2, het economisch belang van de luchtvaart, governance en participatie.

Bevestigde deelnemers
Inmiddels hebben een vijftal deskundigen hun deelname bevestigd. Dat zijn Johan Vollenbroek (MOB, stikstof), Erik Roelofsen (directeur Nederlandse Stichting Geluidshinder), Ton Tukkers (voormalig eigenaar milieuadviesbureau), Walter Manshanden (econoom, NEO Observatory) en Paul Peeters (Breda University, gespecialiseerd in de effecten van toerisme op het milieu).

Vanuit de bewoners nemen de voormannen van de grotere burgerbewegingen mee, zoals Leon Adegeest (voorzitter SATL), Alfred Blokhuizen (BTV-Rotterdam) en Matt Poelmans (delegatieleider bewoners van de omgevingsraad Schiphol).

De burgertafel wordt op donderdag 12 november vanaf 19:30 uur live via Youtube uitgezonden. Belangstellenden kunnen vanaf vandaag hun input geven via de DoeMee-app.

Scan onderstaande QR-code en u zet de burgertafel moeiteloos in uw agenda!

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.7 / 5. Aantal stemmen: 18

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Gerrit

    dag, ik ben benieuwd waar ik mijn opmerkingen en vragen kan indienen omtrent de youtube meeting komende donderdag.

Geef een reactie

Translate