Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Schiphollen

Commissie MER: twee keer zoveel gehinderden als berekend

Het toetsingsadvies van de Commissie MER

4
(4)

Als voor Schiphol dezelfde rekenmethode wordt gehanteerd als voor de andere vliegvelden in ons land, zouden er twee keer zoveel zwaar gedupeerden zijn als nu wordt aangenomen. Dat betekent honderdduizenden extra zwaar gehinderden dan nu wordt voorgespiegeld.

Deel op XDeel op Linkedin

Dit stelt de Commissie MER (CieMER), een belangrijk adviesorgaan voor minister Cora van Nieuwenhuizen van luchtvaart, in haar toetsingsadvies over de opgestelde luchtvaartnota.

“Voor Schiphol worden gehinderden geteld in het gebied begrensd door de 48 dB-contour en niet binnen de 45 dB-contour zoals bij alle andere vliegvelden.

Twee keer zoveel gehinderden als berekend
Wordt de laatste grens aangehouden – zoals door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen – dan verdubbelt het gebied rond Schiphol en ook het berekende aantal ernstig geluidgehinderden”, aldus de commissie in haar advies op de voorgestelde luchtvaartnota van de minister.

De adviseurs constateren ook dat de gehanteerde normen om de vliegherrie te berekenen niet overeenkomen met de overlast die omwonenden ervaren.

“De discussie over geluidhinder in relatie tot de groei van het vliegverkeer leert dat de bestaande norm de ervaren hinder onvoldoende beschrijft. Omwonenden merken meer van de toename van het aantal vluchten en het verdwijnen van stille perioden dan van het stiller worden van vliegtuigen.”

Zelfde norm voor alle vliegvelden
De commissie draagt Van Nieuwenhuizen dan ook op om voor alle vliegvelden in ons land dezelfde normering te gebruiken. Dat betekent géén uitzonderingspositie meer voor Schiphol, maar ook niet meer voor veel overlastgevende militaire vliegvelden.

Ook stelt de CieMER dat de minister ‘geluidswinst’ eenduidig moet omschrijven en hoe die winst tussen de luchtvaartsector en de bewoners moet worden verdeeld. Bovendien moet de minister voortaan aanvullende normen gebruiken om de werkelijk ervaren vlieghinder te kwantificeren.

Al met al vindt de commissie de door Van Nieuwenhuizen opgestelde concept-luchtvaartnota ver onder niveau. “De nota met de bijbehorende milieueffectrapportage (MER) bevat niet de informatie waarmee concrete doelen of een keuze van in te zetten maatregelen kan worden onderbouwd.”

Onrealistisch vertrouwen in innovatie
De deskundigen van de CieMER hekelen verder de zware rol die Van Nieuwenhuizen toedicht aan technologische innovaties om de hinder en milieubelasting van het vliegverkeer terug te dringen. Zij vinden dat de minister hierover onrealistische ideeën heeft.

Een aantal door de minister genoemde ontwikkelingen zijn zelfs tegenstrijdig. “Innovaties gericht op een lagere CO2-uitstoot zullen leiden tot extra geluidhinder.”

De luchtvaartnota van VVD-minister Van Nieuwenhuizen hangt dan ook van los zand aan elkaar, zo vinden de leden van de commissie. Rekensommen kloppen niet, aannames zijn niet onderbouwd en doelstellingen zijn onzuiver of zelfs onhaalbaar.

Nota kan in het ronde archief
Samengevat concludeert de commissie dat de hele voorgestelde luchtvaartnota direct in het ronde archief moet worden gegooid. De minister dient haar huiswerk opnieuw te doen en komen met een nota én een milieueffectrapportage die wél hout snijden.

Zelden kreeg een minister zo om de oren van de Commissie MER. Het rapport geeft duidelijk aan dat de nota niet meer is dan broddelwerk en dat de minister haar oren heeft laten hangen naar de wensen van de vliegindustrie. Met omwonenden en andere burgers van ons land is totaal geen rekening gehouden.

Dankwoord
SchipholWatch dankt de leden van de commissie voor hun heldere blik op de luchtvaartnota en de bijbehorende MER. Gijsjan, Jacco, Johan, Michiel, Jan Paul, Rob en Harry – een duidelijker uitspraak had u niet kunnen formuleren.

Deze analyse is vanwege de vakantieperiode een weinig later gepubliceerd dan u van ons gewend bent. Het toetsingsadvies van de Commissie MER is op 27 juli jongstleden uitgebracht.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4 / 5. Aantal stemmen: 4

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Dit gaat dan eindelijk de goede kant op . We wachten af
  Dat wordt waarschijnlijk overgedaan door het nieuwe kabinet ?
  Dank aan Comm MER ! en Schipholwatch

  H Groet Jan Griese Vz www,stichtingSWAB.nl ORS KIESMAN

 2. Klaar

  Gaat er dan eindelijk gerechtigheid komen?
  Dank MER cie en Schipholwatch voor jullie heldere uiteenzetting. Ik ben benieuwd wanneer we deze conclusies in de MSM kunnen lezen…En nu op naar de volgende stap.

Geef een reactie

Translate