Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Wetten & regels

Aangifte SATL: schreeuw om transparante en integere overheid

Foto: Bill Oxford via Unsplash

5
(2)

Gisteren deden de samenwerkende actiegroepen rond Lelystad Airport (SATL) aangifte bij justitie van onder meer een economisch delict en valsheid in geschrifte tegen topambtenaren, adviesbureaus en de (voormalige) directie van vliegveld Lelystad.

Deel op XDeel op Linkedin

Binnenkort beslist de officier van justitie of hij overgaat tot het instellen van een gerechtelijk vooronderzoek tegen een of meerdere van de veronderstelde verdachten.

Hoewel het aangevoerde bewijs van de delicten keihard is, gaat het om moeilijke, technische materie. Dit kan een obstakel vormen voor vervolging van de aangegeven personen. Mocht de officier besluiten niet tot vervolging over te gaan, dan kunnen de aangevers alsnog via de rechter proberen een onderzoek af te dwingen.

Vervalsen stikstofberekeningen
De aangifte draait om het vermoedelijk vervalsen van stikstofberekeningen rond het vliegveld op zo’n manier dat het niet nodig was een stikstofvergunning aan te vragen. De aangevers tonen aan dat het vliegveld wel degelijk vergunningplichtig is en dat de betrokkenen dus valse informatie hebben aangeleverd in de procedure.

In de aangifte wordt uitgebreid ingegaan op het belang van een transparante, betrouwbare en integere overheid. “Alleen op basis van de juiste gegevens kunnen goede en betrouwbare besluiten worden genomen”, aldus het stuk.

In het geval van Lelystad Airport is er van alles mis met die besluitvorming. De beoogde ontwikkeling van het vliegveld heeft grote gevolgen voor burgers in de verre omtrek, maar de berekeningen die ten grondslag liggen aan de openingsprocedure missen iedere vorm van transparantie en juistheid, zo valt te lezen in het document.

Grote vraagtekens bij bureaus
SATL stelt grote vraagtekens bij het handelen van de drie aangegeven onderzoeksbureaus. “Het zijn bureaus van naam en faam die vaker worden ingeschakeld door de overheid om rapporten op te leveren die een belangrijke rol spelen bij grote besluiten.” Overheden, het parlement, de burgers, bedrijven, instellingen en belangenorganisaties moeten ervan uit kunnen gaan dat die rapporten kloppen en gebaseerd zijn op de waarheid.

De aangifte hekelt de centrale rol van het ministerie van Infrastructuur in het totale circus rond Lelystad. “Het ministerie zorgt voor de wet- en regelgeving, is opdrachtgever en regisseur van onderzoeken, voert en organiseert procedures en is ook nog beoordelaar van de participatie.”

“In zo’n veelomvattende rol dient het ministerie extra voorzichtig, transparant en objectief te werk te gaan. Er is immers niemand of niets dat het ministerie kan corrigeren. Wij hebben slechts het tegengestelde ervaren.”

De aangifte is in bezit van SchipholWatch. Belangstellenden kunnen deze opvragen via een mailtje aan [email protected].

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Het zal mij benieuwen wat justitie hiermee gaat doen . Als recht wordt gedaan , zal er mogelijk een einde gaan komen aan jarenlange manipulaties , bedrog . Dat gaat aantoonbaar terug tot voor 1990.
  Het Schipholdossier is al jaren een dossier uit een Bananenrepubliek
  Of is de beerput dermate groot, dat men het niet aan durft
  Wat verrichtte Dr Leon Adegeest en de burgers van SALTvoortreffelijk werk !
  Aan die luchtvaartwet van dame C v. Nieuwenhuizen , deugt echt NIETS

 2. Ik zie ook graag een aangifte tegen het huidige kabinet wegens misdaden tegen de menselijkheid en ondergraving van het klimaatbeleid door leugens in de luchtvaartnota die inzet op verdere groei van de luchtvaart onder het mom van minder hinder en lagere emissies.

 3. Jan Rooijakkers

  Prima samenvatting van de essentie. Het gaat inderdaad om meer dan de stikstofberekeningen; het gaat ook om het hele systeem.

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate