Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Column

Zien jullie ze ook vliegen?

Foto: Josh Sorenson via Unsplash

4
(1)

COLUMN – Gaan al die Amazon- en Uber-drones geen enorme overlast geven in de buurt, als er hele dagen zoemende en brommende lawaaischoppers rondvliegen?

Deel op XDeel op Linkedin

Ze zijn weer lekker bezig, de futuristen en deskundologen. Ze vullen onze beeldschermen met prachtige vooruitzichten en geweldige technische hoogstandjes. Het zijn steeds fantastische sprekers en spreeksters. Je zou er bijna voor vallen als je niet op een moment denkt: Hé, wacht eens even…

Matig debatje
Ook tijdens een buitengewoon matig debatje, over de toekomst van de luchtvaart in Pakhuis De Zwijger, kwam die toekomstvisie weer voorbij. Voor de zoveelste keer totaal onweersproken.

Ja, ze komen eraan hoor, de vliegende taxi’s van Uber en de pakjesdrones van Amazon. Eerder werd er in diverse tv-programma’s een ‘mooi’ beeld voorgeschoteld van de oplossing voor het fileprobleem. Dreig je stil te komen staan, stijg je toch gewoon op? Zoef, over de files heen. Makkelijk toch? En dan al die pakjesbusjes, die moeten we toch niet hebben? Hup, op naar de pakjesdrones, die de bestelling al vliegend bij je thuisbezorgen. Handig toch?

Maar ja, dan ga ik piekeren. Dat is een van mijn tekortkomingen, dat piekeren. Hoe gaat dat er dan uitzien? Wat gebeurt er dan met onze leefomgeving? En gaan we dan allemaal met de auto vliegen, terwijl we juist van de auto afwillen? Of wordt de vliegende auto alleen een speeltje voor de happy few?

Levensgevaarlijk
En wat gebeurt er dan als we met z’n allen gaan vliegen? Is dat niet levensgevaarlijk, al die amateurpiloten met die herriemakende minivliegtuigjes? En die miljoenen vluchten met pakjesdrones. Gaat dat geen gigantische overlast geven in de buurt, als er hele dagen zoemende en brommende lawaaischoppers rondvliegen? In de tuin zitten is het dan nooit meer gezellig.

En wat gebeurt er als je er met een katapult op schiet, de besturing overneemt, de batterij leeg is of er een storing optreedt? Komen daar geen (dodelijke) ongelukken van en gaat iemand er dan niet met de buit vandoor?

Goudmijn voor criminelen
Goudmijntje voor criminelen! Inbreken hoeft niet meer. je laat de spullen gewoon naar je toevliegen. De gebraden duiven van de bezorgcateraar vliegen dan letterlijk de mond in. Zo zoemt dat dan in mijn hoofd.

Daarna kom ik weer bij zinnen en denk dat ik heb zitten kijken naar entertainment dat we niet serieus moeten nemen. Jammer dat het niet wordt tegengesproken of erop wordt doorgevraagd door journalisten.

Bij zinnen
Die vliegende auto’s komen er natuurlijk niet of nauwelijks in ons kikkerlandje en die postbode-drones ook niet. Ze kijken wel uit. Iets met aansprakelijkheid en zo. En ik denk ook niet dat we het willen, als we een héél klein beetje doordenken. Nu moeten alleen die deskundologen en luchtvaartdagdromers ook nog even bij zinnen komen.

En dan kijk ik naar die futurologen en deskundologen op het scherm en zeg hardop: Zien jullie ze óók al vliegen?

Auteur Alfred Blokhuizen is oud-Statenlid voor GroenLinks in de provincie Zuid-Holland

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4 / 5. Aantal stemmen: 1

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Volstrekt krankjorum , inderdaad !

 2. mcp

  Of zoals Ilja Gort over vliegbestemming Benidorm zei: “is dit de hemel of de hel?”

 3. Jan Rooijakkers

  Het lijkt wel alsof men compleet in zwijn valt als het over ruimtevaart gaat en de idiote ideen om te emigreren naar Mars als antwoord op het klimaatprobleem. Echt idioot. Idem de voorstellen voor drones die pakjes bezorgen; mag met medicijnen in onbegaanbaar Afrika o.i.d. maar NIET in Nederland! Ik ga dan mijn jachtacte halen 😉

 4. Marianne van der Sluis

  Inderdaad wat was het slecht dat debat!
  Dat mag best gezegd worden het was echt heel slecht.
  Terwijl Follow the money een super goed kwaliteits medium is was dit debat niet bijster goed doordacht.
  Geen aandacht voor overlast welzijn en gezondheid, geen echte toekomst visie slechts voortborduren op hetzelfde.
  Maar goed ze zagen ze vliegen inderdaad, volgende keer beter.

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate