Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Column

Stilte op de luchthaven!

Nog maar een paar maanden geleden gaf auteur Alfred Blokhuizen een interview aan Hart van Nederland over de vliegherrie. Inmiddels is het heerlijk rustig in de lucht (foto: screenprint Hart van Nederland)

0
(0)

Wij burgers die wonen rond vliegvelden weten niet wat ons overkomt. Opeens horen we vogels fluiten, kunnen we de ramen lekker openzetten om het huis te luchten, kunnen we de was gewoon buiten hangen, kunnen we ongestoord tegen elkaar praten en zelfs uitslapen. De lucht heeft een diepere en strakblauwe kleur en het ruikt ook heel anders, heel veel frisser! Die kerosinegeur is helemaal verdwenen.

Deel op XDeel op Linkedin

Voor ons als omwonenden is het stilvallen van de luchtvaart een zegen. Nu weten we weer wat ons al die jaren is afgenomen. Nu merken we welke gevolgen de almaar groeiende vliegindustrie heeft op ons welzijn en onze gezondheid. Eigenlijk krijgen we nu in de gaten hoe het eigenlijk hoort te zijn. Want wat ons de afgelopen tientallen jaren is aangedaan, is niet normaal. En dat gebeurde ook nog heel vaak op oneerlijke en ondoorzichtige wijze.

De luchtvaartindustrie doet net of de lucht van haar is en zelfs nu doet de KLM-directeur alsof dat echt zo is. Als de politiek in Den Haag zijn bedrijf een ietsepietsje wil inperken, gebruikt hij woorden als ‘waanzin’, terwijl wij belastingbetalers zijn bedrijf met honderden miljoenen euro’s aan het redden zijn.

Niet zeuren
Men wil het liefst in no time al die stilte en schone lucht weer van ons afpakken, voordat we in de gaten hebben hoe heilzaam die voor ons is. Want die lucht is niet van ons, vindt de luchtvaartindustrie. En netjes vragen of men onze lucht weer mag volspuiten met uitlaatgassen en herrie is er daarom niet bij. We moeten vooral niet zeuren en de rust als een ‘milieuvakantie’ beschouwen.

Het is nu wel de tijd om terugkeer naar de oude situatie te voorkomen. Want dit moment duurt maar even, als het aan de luchtvaart ligt gaat men straks ongestoord terug naar de situatie van vóór de coronacrisis en weer doen alsof het heel normaal is dat u in de dampen en de herrie woont.

Erger nog, men wil nog steeds dat het nog eens met 20 procent verslechterd gezien de groeiplannen. Daarbij wil de luchtvaart ook nog eens géén accijnzen en btw betalen. Zelfs een ticketbelasting die hen niets kost, torpederen ze.

Laat u horen
Het is dus belangrijk dat u zich als burger laat horen bij uw gemeentebestuur en bij de partij waarop u heeft gestemd in de Tweede Kamer. Laat weten dat u geen genoegen neemt met een terugkeer naar de oude situatie. Wijs uw kamerleden ook op de plannen die gemaakt zijn voor Schiphol op zee, die veel problemen oplost. Niet alle problemen, maar wel veel.

Want laten we eerlijk zijn: de lucht is van ons allemaal en niet van de luchtvaartindustrie. Het vliegen is te veel, te vaak, te vuil en veel te goedkoop. We weten dat allemaal! Wij verlangen naar stilte op de luchthaven.

Teken daarom hier onze petitie!

Auteur Alfred Blokhuizen is oud-Statenlid voor GroenLinks in de provincie Zuid-Holland

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Inderdaad is ons schandalig veel leefgenot ontnomen voor het plezier van anderen.

  Ik zie nog geen enkele indicatie dat men er iets van leert en verwacht dat men de groei weer wil doordrukken onder het mom van ‘herstel van de economie’.

  En dat met miljarden die door anderen moeten worden opgebracht en ten koste van de zwakkeren in de samenleving.

  Het is hoog tijd voor een omkeer, ook voor het klimaat.

  Veelvliegers zie ervan af in de toekomst, dan voorkomt u ook weer het volgende virus mee te nemen. U heeft nu gezien dat voor zaken niet alle vluchten nodig zijn en veel over het internet kan worden gedaan.

 2. Erasmus

  Nu het luchtruim tijdelijk vrij is zien de Cessna’s e.a. sportvliegtuigjes hun kans schoon. Met als gevolg hele banen die worden getrokken over Zuid-Holland. Gezellig, iedere 8 minuten een soort vliegende brommer van 75 dB over je huis.

 3. Louis van Daalen

  Wat ook opvalt bij de berichtgeving, is de grote hoeveelheid pretvluchten. Niet omdat het moet maar omdat het kan. Mensen die net voor de corona maatregelen nog even een “weekendje New York” of “weekendje Marokko” boekten en nu niet meer terug kunnen door de lockdown in vrijwel alle landen. Of een stageplaats op Bali etc. etc. Hopelijk is deze situatie een “wake-up call” voor iedereen. Of men er iets van leert? De tijd zal het ons leren. De geluiden vanuit de sector zijn niet hoopgevend. Dat wordt dus weer Vrolijk Vliegen, Vervuilen, Virussen Vervoeren zodra de maatregelen versoepeld worden. Ik denk als eerste maatregel: Vervoersminister Vervangen en ons opnieuw bezinnen op een Verantwoord Vliegbeleid.

 4. Rekel

  Bij ons, Kaag en Braassem, is het ook stiller geworden. Maar de grote cargo vliegtuigen, op vaste tijden op elke dag, naar o.a.Johannesburg, Caïro, China en Arabië komen nog steeds veel te laag en te dichtbij ons huis en dorp!

Geef een reactie

Translate