Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Vrijstellingen

‘BTW-subsidie voor de luchtvaart’

GroenLinks-kamerlid Bart Snels onthult weer een belastingvrijstelling voor de luchtvaartsector (foto: screenshot Debat Gemist)

4.3
(12)

Gisteravond in het debat over vliegbelasting werd duidelijk dat er speciaal voor de luchtvaart een btw-tarief van 0 procent bestaat. Effectief betekent dit dat er geen omzetbelasting hoeft te worden afgedragen door de sector, maar dat betaalde btw wél kan worden teruggevorderd.

Deel op XDeel op Linkedin

Dit vertaalt zich in de praktijk in een korting van 21 procent op de inkoopprijzen voor luchtvaartbedrijven die zélf geen bijdrage hoeven te leveren in de vorm van afgedragen omzetbelasting.

De vrijstelling is hoogst opmerkelijk omdat verder in Nederland slechts zeer kleine zelfstandigen, met een omzet van minder dan 20.000 euro per jaar, kunnen kiezen voor btw-vrijstelling. Echter, deze groep mag dan ook geen betaalde omzetbelasting terugvorderen.

Alle andere bedrijven moeten omzetbelasting in rekening brengen, voordat zij betaalde btw kunnen terugvorderen.

Zelfs overheid betaalt omzetbelasting
Zelfs de overheid moet btw betalen op inkomende facturen, maar kan die niet terugvorderen. De luchtvaartsector heeft dit opmerkelijke privilege wel, aldus Bart Snels, lid van de Tweede Kamer namens GroenLinks.

Het nultarief creëert een oneerlijk concurrentievoordeel ten opzichte van andere (transport-) bedrijven.

‘BTW-subsidie’
“Er wordt in de luchtvaart geen btw betaald, sterker nog, het percentage is op nul gezet. Daardoor mogen luchtvaartbedrijven zelf wel de btw terugvorderen die ze moeten betalen aan allerlei toeleveranciers. Dit betekent dat er een btw-subsidie is voor de sector”, aldus kamerlid Snels.

Op de videoregistratie doet Snels de onthulling een paar minuten na de start van zijn bijdrage. Uit reacties van mensen op Twitter blijkt dat slechts weinig mensen op de hoogte waren van deze regeling. Zelfs andere kamerleden reageren verbaasd en stellen tegenover SchipholWatch niet op de hoogte te zijn.

Bekijk hier het debat over de vliegbelasting

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.3 / 5. Aantal stemmen: 12

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Joor

  Goed dat dit eindelijk breder bekend wordt. Het is bizar dat dit voor commerciële luchtvaart wel kan, terwijl scholen en woningcorporaties, beide zonder winstoogmerk, dit niet kunnen. Die betalen zich dus blauw…

 2. Fred

  Schandalig, en nu als één van de eerste lopen piepen dat ze hard geraakt worden door de crisis en zeker ook vooraan staan voor steun van de overheid tijdens de crisis.

 3. A.Koch

  Luchtvaart!!! Hufters.

 4. Adri

  Een niet uit te leggen onderscheid! Vliegen spotgoedkoop. Niet vliegers mogen de lasten betalen. Zo krijg je nooit draagvlak voor een efficiënt milieubeleid.

Geef een reactie

Translate