Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Actie

Wat kan ik zélf doen tegen vliegterreur?

Foto: Chris Slupski via Unsplash

5
(1)

In gesprekken met andere bewoners uit de regio Schiphol zien we vaak een moedeloze houding. “Je kunt er toch niets tegen doen” of “je wint het nooit van Schiphol”. Wij zien dat anders. Daarom een bloemlezing van mogelijkheden om zélf in verzet te komen tegen de vliegterreur.

Deel op XDeel op Linkedin

Onze belangrijkste boodschap is: laat uw stem horen. Het maakt niet uit wáár u zich uitspreekt, maar wel dát u zich uitspreekt.

Dat kan bij voorbeeld door e-mails te schrijven aan de lokale bestuurders en politici in uw gemeente. Vraag de gemeenteraad welke actie zij onderneemt tegen de groeiende overlast en vervuiling. Vraag hen een actieplan op te stellen en uit te voeren.

Schrijf uw burgemeester
Schrijf uw burgemeester aan. Hoe meer mensen een beroep doen op hun burgervader of -moeder, des te duidelijker het signaal.

Niet alleen stelt u hen op de hoogte van de door u ervaren overlast, u kunt ook vragen concrete projecten op te starten, bij voorbeeld het opzetten van meetpunten voor geluid of ultrafijnstof, het formuleren van een plan van aanpak of voor te stellen in overleg te gaan met andere gemeenten en met provincies.

Provincies belangrijk
Provinciale politici zijn belangrijk in het al dan niet faciliteren van groei op de luchthaven. Zo zijn zij vaak verantwoordelijk voor het al dan niet handhaven van de vergunningenplicht. Denk hierbij bij voorbeeld aan de ontbrekende natuurvergunningen van de vliegvelden in ons land.

Op iedere website van overheden zijn de namen en contactgegevens te vinden van de politici.

Voor de gevorderde burger is het mogelijk in te spreken tijdens raads- en commissievergaderingen bij onder meer de gemeente en de provincie. Dien een verzoek in en uit uw zorgen over en problemen met het overmatige vliegverkeer.

Den Haag
In Den Haag worden de échte beslissingen genomen over de luchtvaart. Brieven aan individuele kamerleden worden gelezen en gehoord. Wanneer voldoende mensen zich uitspreken tegen verdere groei, krijgen meer en meer politici het idee dat er ‘iets te halen’ is onder de groep omwonenden en zullen zij meer rekening gaan houden met de ondervonden overlast en vervuiling.

U kunt ook minister Cora van Nieuwenhuizen zélf aanschrijven met uw verhaal. U kunt terecht op het ministerie van Infrastructuur en bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Eisen dat er een einde komt aan de al jarenlang dooretterende praktijken van het anticiperend handhaven.

Ervaart u gezondheidsklachten, bij voorbeeld als gevolg van slaaptekort door vliegtuigen die u steeds wakker vliegen? Meld het bij uw huisarts, of schrijf erover aan de GGD in uw regio. Vraag de GGD of er onderzoek beschikbaar is over de gevolgen van het vliegverkeer. En zonee, vraag hen onderzoek op te starten.

Immers zijn er enorm veel internationale onderzoeken beschikbaar, die aantonen dat mensen onder invloed van vliegverkeer een grotere kans hebben op hart- en vaatziekten, dementie, luchtwegproblemen en verminderde productiviteit.

Schadevergoeding
Als u denkt dat uw huis minder waard wordt door een nieuw vliegveld of wijzigingen in vliegroutes, stel dan Schiphol, de luchtverkeersleiding en/of het ministerie I&W aansprakelijk en vraagt u om schadevergoeding.

Wanneer u zich structureel wilt inzetten tegen de vliegterreur kunt u zich natuurlijk ook aansluiten bij een milieubeweging als Greenpeace of een klimaatbeweging als Extinction Rebellion. Of bij actiegroepen als SchipholWatch, de BTV in Rotterdam of SATL in de regio Zwolle. Al deze organisaties steunen zwaar op het werk van vrijwilligers en kunnen altijd hulp gebruiken.

Hoewel algemeen bekend is dat het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol vrijwel niets doet met uw klachten, verdient het toch aanbeveling uw overlast daar te blijven registreren. U doet dat slechts voor de statistieken, maar iedere daling van het aantal klachten daar zal door Schiphol worden misbruikt om te beweren dat het “wel meevalt met de overlast”.

Explane
Uw ergernis wordt ook zichtbaar door onze app veelvuldig te gebruiken voor het registreren van vliegherrie. Steeds meer bestuurders zien het nut in van deze burgermetingen en willen de gegevens gebruiken bij het bepalen van hun beleid.

Protesteren is een goede manier om uw ongenoegen te uiten. Politici zijn gevoelig voor grote groepen mensen die het oneens zijn met een bestaande situatie. Organisaties als Greenpeace, Extinction Rebellion en Milieudefensie organiseren regelmatig grote acties. Door uzelf daar te laten zien, geeft u een sterk signaal af.

Politieke partijen
U kunt daarnaast lid worden van een politieke partij. Op vergaderingen krijgt u de mogelijkheden verzoeken in te dienen voor een bepaalde beleidslijn. Als u al lid bent van een partij, ga dan naar dergelijke bijeenkomsten en laat uw stem daar horen. Ook, of juist, bij die partijen die het vliegverkeer willen laten doorgroeien, zoals VVD, PVV en Forum. Overtuig uw mede-partijleden dat er ook grote nadelen vastzitten aan het vliegverkeer.

Sociale media zijn een goede manier om uw ongenoegen te uiten en verandering te vragen. In buurtgroepen van bij voorbeeld Whatsapp of Facebook kunt u medestanders vinden en de discussie op gang brengen. Op Twitter kunt u lokale, provinciale en landelijke politici vaak rechtstreeks aanspreken en de discussie met hen aangaan.

Vliegoverlast kan ook goed worden bestreden door zelf twee keer na te denken voordat u een ticket boekt. Minder vraag zal leiden tot minder aanbod, dus minder overlast en vervuiling. Dat deze manier van protesteren effectief is, blijkt wel nu door de wereldwijde verspreiding van het Corona-virus veel minder wordt gevlogen. Honderden vluchten zijn geschrapt, vliegbedrijven beginnen te wankelen en zelfs om te vallen.

Of doneer!
Heeft u zelf geen zin in al dat gedoe, maar wilt u toch actie ondernemen? Ondersteun dan groepen die het voor u doen. Doneer bij voorbeeld eenmalig of regelmatig een bedrag aan een organisatie als Mobilisation for the Environment, Greenpeace of SATL. Of wordt lid van een vereniging als BTV-Rotterdam. Het lidmaatschap is goedkoop en er wordt veel goed werk verricht binnen zo’n vereniging.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Wordt lid van http://www.StichtingSWAB.nl Het kost U niets ! Al is een bijdrage erg WELKOM!
    Met vriendelijke groet,
    Drs Jan Griese Voorzitter ORS Kiesman
    Tel 0297-582336

Geef een reactie

Translate