Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Actie

Rechtbank Londen verbiedt derde startbaan Heathrow

foto: John Cameron via Unsplash

0
(0)

In een historische uitspraak heeft het Hof van Beroep in het Verenigd Koninkrijk gesteld dat uitbreiding van vliegveld Heathrow met een derde startbaan in strijd is met het klimaatbeleid van de regering.

Deel op XDeel op Linkedin

De aanleg van dit stuk asfalt is hiermee voorlopig van de baan. De uitspraak is een enorme overwinning voor bezorgde burgers rond het vliegveld en voor milieu- en klimaatbeschermers.

De geplande aanleg van de derde startbaan zou 700 vliegtuigen per dag extra mogelijk hebben gemaakt, terwijl Heathrow al één van de drukste luchthavens ter wereld is. De overlast in de omgeving is enorm.

De uitspraak van het hof is de eerste ter wereld die is gebaseerd op het Parijs-akkoord, aldus het Britse dagblad The Guardian.

Ook perspectief voor Nederlandse situatie
Het levert jurisprudentie op om ook in ons land met succes te procederen tegen verdere uitbreiding van Schiphol, de regionale vliegvelden en openstelling van Lelystad.

Volgens de rechtbank heeft de regering het Parijs-akkoord onvoldoende meegenomen in het proces van vergunning-verlening.

De Britse krant meldt dat het Britse kabinet van te voren op de hoogte is gesteld van de uitspraak, maar heeft het geen intentie hoger beroep aan te tekenen.

‘Slecht nieuws voor fossiele industrie’
“De uitspraak is slecht nieuws voor fossiele bedrijven die denken maar ongestoord door te kunnen gaan met hun achterhaalde praktijken. Ze zullen voortaan rekening moeten houden met juridische stappen”, aldus Tim Crosland van Plan B, de organisatie die de zaak aanspande.

“Maar het is echt goed nieuws voor alle andere mensen. Wij zijn immers gebaat bij het leefbaar houden van onze planeet.”

Minister-president Boris Johnson – die in 2015 aangaf zelf voor de bulldozers te gaan liggen als de aanleg van de baan van start zou gaan – kan deze uitspraak gebruiken om het project af te blazen, maar zou er ook voor kunnen kiezen de gehele vergunningverlening opnieuw in te zetten, nu op basis van wél de juiste klimaatrapportages.

Opgetogen en opgeluchte reacties
Burgers rond de luchthaven reageren opgetogen, op Twitter en in andere media. “Gefeliciteerd, en bedankt voor alle inzet. En nu verder, om de overlast en vervuiling die nu al veel te groot is aan te pakken”, aldus een reactie.

“Goed te zien dat de multinationals met hun diepe zakken deze zaak niet konden winnen ten koste van het klimaat”, zegt weer een ander.

Burgemeester
Ook de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, is opgetogen: “We hebben gewonnen! Vandaag wisten we de plannen van de conservatieve regering te blokkeren voor nog een startbaan bij Heathrow. Een grote overwinning voor alle Londenaren die de klimaatcrisis willen aanpakken en gaan voor schone lucht.”

Wij van SchipholWatch zouden het toejuichen als ook GroenLinks-burgemeester Femke Halsema van Amsterdam – de stad is nota bene grootaandeelhouder van Schiphol – zich zou uitspreken tegen de verdere groei van het vliegveld en zich in lijn met het standpunt van de fractie in de Tweede Kamer zou inzetten voor meer treinen en minder vliegtuigen.

Het Londense vliegveld stelt overigens in een reactie wél in beroep te gaan tegen de beslissing van deze rechtbank.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Bedenkelijk is dat alle bezwaren m.b.t. geluidshinder en luchtkwaliteit van tafel werden geveegd. Het klimaatprobleem zal door groei luchtvaart alleen maar toenemen, en dit is gelukkig wel erkend in deze uitspraak, die ook gevolgen moet krijgen voor de luchtvaartgroeiplannen in Nederland. Het mag niet zo zijn, dat Schiphol klantjes van het VK hierheen gaat halen! Op naar de rechter dus, als die idioten de groei willen doordrukken!!!

Geef een reactie

Translate