Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Media

Gevaarlijke blunders Schiphol: nieuwszender voor de rechter

Het oorspronkelijke bericht op de website van de regionale omroep NH Nieuws (screenprint nhnieuws.nl)

5
(2)

De toren van Schiphol heeft op 18 januari van dit jaar gevaarlijk geblunderd door maar liefst zestien vliegtuigen te laten landen op een baan die gesloten was. NH Nieuws publiceerde geluidsfragmenten van de communicatie tussen toren en piloten en wordt nu gedreigd met een gang naar de rechter.

Deel op XDeel op Linkedin

Volgens Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) mogen dergelijke geluidsfragmenten niet worden opgenomen en gepubliceerd vanwege de mogelijke schending van de privacy van de betrokken verkeersleiders en piloten.

Een kulargument, temeer daar deze communicatie op allerlei plekken op internet openbaar beschikbaar is. Zo meldde Lammert van Raan, kamerlid namens de Partij voor de Dieren, via een tweet: “Ga naar https://www.liveatc.net/archive.php, vul de datum van 18 januari in, vul in de zoekbox linksboven de code EHAM voor de Amsterdamse toren in en selecteer de tijdstippen 12:00 tot 12:30 zulu en 12:30 tot 13:00 zulu in. Voilà!”

Advocaat en universitair docent Roger Vleugels, gespecialiseerd in de vrijheid van informatie en de openbaarheid van bestuur, meent dat de LVNL geen schijn van kans maakt. “Deze informatie mag gewoon worden gepubliceerd als het te onthullen feit zwaarder weegt dan het overtreden van de regels tegen het ‘covert’ opnemen. Dat is hier ruimschoots het geval, dus staat NH Nieuws in zijn recht.”

‘Juridisch geswaffel’
Doron Sajet, de journalist van NH Nieuws die de zaak van de gevaarlijke missers van LVNL onderzocht en publiceerde, is niet onder de indruk van de juridische dreiging door LVNL. “Ik noem het juridisch geswaffel.”

De advocaat van LVNL eiste van NH Nieuws dat de geluidsfragementen uiterlijk gisteravond van de site zouden worden verwijderd. Een half etmaal later is de wanvertoning nog steeds te beluisteren op de nieuwssite.

De luchtverkeersleiders van Schiphol kunnen met hun juridische machtsvertoon niet op veel sympathie rekenen. Ondertussen is het geluidsfragment op verschillende andere sites te beluisteren, zoals GeenStijl.

‘Herhaling voorkomen’
De omwonendendelegatie in het Schiphol-overleg vindt dat de luchtverkeersleiders beter andere prioriteiten kunnen stellen: “Wij horen liever wat LVNL gaat doen om herhaling te voorkomen.”

Het YouTube-kanaal van VASAviation met ruim 320.000 abonnees staat al jaren vol met opgenomen communicatie tussen luchtverkeersleiding en piloten, ook rond Schiphol. Voor zover bekend heeft LVNL nooit gerechtelijke stappen ondernomen tegen de eigenaar van dat kanaal.

SchipholWatch heeft het fragment van NH Nieuws gedownload en zal het ook publiceren als LVNL er onverhoops in slaagt de nieuwszender de mond te snoeren via de rechter.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Flip

    https://hcnieuws.nl/lokaal/chipshol-wil-120-miljoen-van-luchtverkeersleiding-nl-540398

    Eerder was de luchtverkeersleiding ook al minder gelukkig geadviseerd in een rechtszaak. Zie boven.

  2. Ad

    Denken jullie bij LVNL dat dit de eerste keer is dat de deksel op de beerput die Schiphol heet een klein stukje omhoog gaat? Is het nog niet helder dat overal waar iemand de vinger erin prikt er poep en stank aan zit? Wat een amateurisme dit gedreig, Bah.
    Als je je werk niet meer naar behoren kunt doen en steeds opnieuw bijna rampen gebeuren, stop dan en zoek een andere baan. ALSJEBLIEFT draag bij aan openheid en transparantie! Voor het weer te laat is.

Geef een reactie

Translate