Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Cursus schiphollen

Les 21 uit de cursus schiphollen: Salami-tactiek

Foto: Ramon Kagie via Unsplash

5
(1)

Het is belangrijk om verslechtering van het leefmilieu heel geleidelijk te doen plaatsvinden, zodat omwonenden niet teveel schrikken of het te gauw doorkrijgen. Het devies is dus: opknippen in kleine te behappen stukjes. De retoriek is hiermee doorspekt, zoals u in deze les kunt lezen.

Deel op XDeel op Linkedin

De nieuwe MER Schiphol 2018 geeft nogal gemor, hoe moeten we dat nu handig opvangen?

Het antwoord is: gebruik ‘nieuwe’ termen als ‘beperkt groeien’, ‘niet de volledige groeiruimte benutten’, ‘gematigde groei’, ‘gecontroleerde groei ook, waarbij per jaar slechts een beperkt aantal nieuwe vluchten mogelijk is’. Dat klinkt toch al heel wat beter, niet? Zeg zelfs: ‘40.000 extra vluchten in drie jaar tijd is veel te snel’.

‘Verrassend veel ruimte voor groei’
De volgende zin is ook een knaller: ‘In de MER is eerst gekeken of bij de 500.000 vluchten tot eind 2020 het aantal ernstig gehinderden binnen de wettelijke normen blijft en zelfs nog vijf procent lager kan uitvallen. Dat is ruim gelukt. Ook na 2020 is ruimte voor groei en zelfs verrassend veel.’

U ziet, het is niet zo moeilijk. Geef aan dat het o zo zwaar benadeelde Schiphol ‘nu slechts beperkt vier banen tegelijkertijd mag inzetten van starts en landingen’. En noem het afgesproken maximaal aantal van 80 vliegtuigbewegingen (oftewel vtb’s) per dag op die vierde baan een ‘knelpunt dat we aan de onderhandelingstafel moeten zien op te lossen’.

De uitkomst wordt natuurlijk, dat dit knel­lende aantal helaas zal moeten worden verhoogd.

Oefen voor de spiegel
Let wel op uw gezichtsuitdrukking. U dient serieus, meelevend en zelfs bezorgd over te komen. Kijk uit met de uitdrukking in uw ogen en voorkom ongewenst glimlachen, oefen desnoods voor de spiegel!

En ach, die arme Aalsmeerders en Amstelveners, die zitten straks weer gewoon op het oude niveau. Terwijl ze dachten er vanaf te zijn met de door hen in 2000 verwelkomde ‘Polderbaan’. Die overigens een herriezone van Gouda tot voorbij Alkmaar heeft gecreëerd. Niet over praten dus!

Alvast meer lezen? Bezoek de weblog van ir Bob van Marlen!

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. M

    Ik weet zeker dat de wal het schip keert. Zoiets als een pandemie kan dat heel goed. We zitten nu op de piek van onzinnige en onnodige pretvluchten maar dat gaat veranderen. Naar China kan al niet meer, in Giethoorn wordt het weer ouderwets stil en die 80% Chinese studenten bij de opleiding van mijn dochter zullen ook minder worden. Wij zijn inmiddels erg toe aan een keer goed nieuws wb de ‘luchtvaart’.

Geef een reactie

Translate