Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Actie

SchipholWatch onderzoekt oprichting adviesbureau

Een medewerker van M3 Consultancy presenteert een marktonderzoek naar Lelystad Airport in de Tweede Kamer (foto: debatgemist.tweedekamer.nl)

5
(1)

Vorige week presenteerde het adviesbureau M3 Consultancy een marktonderzoek naar Lelystad Airport. De makers van dat rapport blonken uit in vaagheden en onduidelijkheden. Voor ons reden om te starten met een studie naar de haalbaarheid van een eigen onderzoeksbureau voor (of liever gezegd: tegen) de luchtvaartindustrie.

Deel op XDeel op Linkedin

De Nederlandse politiek leunt zwaar op het werk van onderzoeksbureaus, maar de kwaliteit van die onderzoeken laat vaak zwaar te wensen over. De oorzaak daarvan kan worden gezocht in commerciële overwegingen van die bureaus. Zij werken vaak niet alleen voor de overheid, maar vooral voor de vliegindustrie. Ze laten het dan ook wel uit hun hoofd om rapporten te maken die niet pleiten voor een verdere groei van de sector.

Onder de werktitel ‘SchipholWatch Consultancy’ starten we dan ook een studie naar de haalbaarheid van een onderzoeksbureau over de luchtvaartsector die géén opdrachtgevers uit die sector accepteert. Het bureau zou kunnen worden ingezet door organisaties van omwonenden, milieubeschermers en lokale, regionale en nationale overheden.

Niet beïnvloed door luchtvaartsector
Het doel is te komen tot een bureau dat niet wordt beïnvloed door belangen van de sector, maar louter open, verifieerbare en objectieve informatie biedt aan de doelgroepen. Als tegenhanger van al die bureaus die meer omzet realiseren in de luchtvaartbranche dan in de publieke sector.

Veel deskundigen zetten zich op dit moment vrijwillig in om met name overheden te voorzien van informatie over de nadelige effecten van het vliegverkeer op het gebied van wonen, leven, milieu, klimaat en veiligheid. Zij spannen zich in tegen een zwaarbetaalde lobby die met miljoenen euro’s bureaus van ‘deskundigen’ kunnen inhuren die precies opschrijven wat de sector goed uitkomt.

Recentelijk nog ontvingen wij een uitnodiging deel te nemen aan een workshop over een geluidmeetnetwerk rond vliegveld Zestienhoven. Als initiatiefnemer van de app Explane is zo’n uitnodiging natuurlijk begrijpelijk, maar waarom zouden omwonenden zich zonder vergoeding moeten inzetten om de problemen van de sector op te lossen?

Slagkracht
‘SchipholWatch Consultancy’ zal dan ook een bureau zijn met marktconform betaalde deskundigen. Via zo’n constructie zouden experts als Leon Adegeest (cijferwerk), Walter Manshanden en Leo Bus (economische aspecten), Johan Vollenbroek (juridische aspecten) en anderen hun werk niet langer gratis hoeven te verrichten, maar werken tegen gangbare tarieven. Dat geld is dan niet bedoeld om er rijk van te worden, maar vooral ook om de slagkracht te ontwikkelen die nodig is om in te gaan tegen de machtige lobby van Schiphol, KLM en Shell.

Met de inkomsten van het bureau kunnen ook andere initiatieven van belanghebbenden worden gefinancierd, zoals de ontwikkeling van een nieuwe versie van de app Explane waarmee ook continu kan worden gemeten, of het uitvoeren van marktonderzoeken en opiniepeilingen als input voor politici om te komen tot een zorgvuldige afweging van belangen.

Op korte termijn starten wij met het benaderen van deskundigen die kunnen bijdragen aan het opstellen van eerlijke visies over de ontwikkeling van de luchtvaartsector in ons land. Behalve de genoemde deskundigen zoeken we hiervoor mensen uit de sector zelf (bij voorbeeld ex-piloten of ex-verkeersleiders), milieu- en klimaatdeskundigen, juristen, artsen, geluidsdeskundigen et cetera.

Interesse?
Heeft u een specialisatie die van belang kan zijn voor dit adviesbureau in wording, en wilt u graag (betaald dus) bijdragen aan onderzoeken over de luchtvaartindustrie, neem dan vrijblijvend contact met ons op via [email protected].

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Frans S

    Fantastisch plan , veel succes ermee.

  2. Dit is een prima initiatief, want zoals u schrijft vermoed ik dat veel onderzoek inderdaad gekleurd is door de sectorbelangen, want wie betaalt, bepaalt!.

    Ontmaskeren van leugens is iets wat ik in mijn cursus “Schiphollen” natuurlijk ook nastreef. We vechten tegen een uiterst machtige en gewiekste lobby.

Geef een reactie

Translate