Demonstratie Extinction Rebellion wél binnen Schiphol Plaza

Een kleine overwinning vandaag voor Extinction Rebellion (XR). De voor 28 december aangekondigde demonstratie mag van hulpburgemeester Jurgen Nobel wél binnen plaatsvinden op Schiphol Plaza.

Actievoerders van Extinction Rebellion tijdens een eerdere demonstratie in het centrum van Amsterdam (foto: Extinction Rebellion).

Nobel staat dit keer een beperkt aantal demonstranten toe in de binnenruimte van Schiphol. Op 14 december jongstleden liet hij tijdens het Protestival van Greenpeace nog alle betogers afvoeren door de marechaussee.

Daarbij werd soms hard opgetreden en zelfs de wapenstok niet geschuwd. Ook werden er 26 arrestaties verricht. Onder de arrestanten bevonden zich ook twee journalisten.

Veel kritiek
De gemeente Haarlemmermeer ontving veel kritiek over het optreden van de militaire politie en het uitvaardigen van het noodbevel.

Het lijkt erop dat de hulpburgemeester iets heeft geleerd van die kritiek nu hij een betoging van bescheiden omvang wél toestaat. Een duidelijke overwinning voor XR, Greenpeace én omwonenden.

Inmiddels heeft Greenpeace bezwaar aangetekend tegen het half december uitgevaardigde noodbevel. Desnoods wil de milieuorganisatie de rechtmatigheid van dat bevel laten toetsen door de rechter.

XR zet de demonstratie dus door en zal op Schiphol Plaza flyers uitdelen aan reizigers en met hen proberen in gesprek te komen. De betogers hopen op deze manier het bewustzijn te verhogen onder reizigers over de schadelijke gevolgen van vliegen voor mens, milieu en klimaat.

Meer informatie over de actie is te vinden op Facebook >

Ook lekker warm demonstreren op 28 december? Mail xr.amsterdam@nullprotonmail.com voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *