Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Actie, Update

Concept petitie luchtvaart: Schrijf mee! (update)

foto: Elliott Stallion via Unsplash

0
(0)

We overwegen al geruime tijd een petitie op te zetten om de regering op te roepen tot het nemen van concrete maatregelen tegen de groei van de luchtvaart. Inmiddels hebben we een eerste versie opgesteld.

Deel op XDeel op Linkedin

Graag vragen wij onze volgers en bezoekers om mee te denken over deze petitie. Heb je aanvullingen? Voorstellen tot wijziging? Geef ze aan ons door via [email protected].

[concept]
“Wij, omwonenden in de verre omtrek van de Nederlandse luchthavens, roepen de Nederlandse regering en de leden van de Eerste en Tweede Kamer op om een eind te maken aan de groei van de luchtvaart en te starten met échte maatregelen om de vervuiling en herrie van het vliegen terug te dringen.

Wij maken ons oprecht zorgen over onze gezondheid. In tal van (internationale) onderzoeken is aangetoond dat de uitstoot van verbrande kerosine zeer schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid en dat regelmatige blootstelling aan hoge geluidsniveaus leidt tot hart- en vaatziekten.

Zie voor onderzoeken naar fijnstof bij voorbeeld het Journal of Aerosol Medicine, University of California San Francisco, HealthEffects en het Amerikaanse Environmental Protection Agency.

Over het onderzoek naar de gezondheidsaspecten van vliegtuiglawaai heeft onder meer de Britse Civil Aviation Authority een samenvatting geschreven.

In het kielzog van deze petitie maken wij ons zorgen over het democratisch gehalte van de besluitvorming over luchthavens en vliegbedrijven. Steeds vaker blijkt dat onze eigen regering ons en het parlement dat ons vertegenwoordigt, voorziet van onjuiste of onvolledige informatie over de ontwikkelingen rond de luchtvaart.

Wij hebben er genoeg van om ‘voor de gek te worden gehouden’ en als gevolg daarvan te worden geconfronteerd met de toenemende overlast en herrie van de luchtvaart. Wij eisen een eerlijke en open besluitvorming, waarin niet de belangen van de sector vooropstaan, maar de belangen en de gezondheid van de Nederlandse bevolking.

Wij onderkennen het belang van een gezonde luchtvaartsector, echter signaleren ook dat de huidige situatie onhoudbaar is. Mensen, kiezers in het Haagse jargon, van Schiphol tot Friesland en van Maastricht tot Groningen, worden dagelijks veelvuldig geconfronteerd met de gevolgen van het vliegbedrijf in Nederland.

Concreet roepen wij de regering op tot het nemen van de volgende stappen:

 1. Stoppen van verdere groei luchtvaart
 2. Onmiddelijke start van een onderzoek naar mogelijkheden tot krimp van de luchtvaart zonder schade toe te brengen aan de economie
 3. Een einde te maken aan de oneerlijke concurrentie door de luchtvaart ten opzichte van schonere vormen van transport, onder meer door het ontbreken van vliegbelasting, accijns op kerosine, omzetbelasting op tickets en het grotendeels ontbreken van milieubelastingen.
 4. Een eind te maken aan de onjuiste, onvolledige of gekleurde informatievoorziening over ontwikkelingen in de luchtvaart (-politiek)
 5. Een eind te maken aan de directe invloed die luchtvaartbedrijven uitoefenen op de landelijke, regionale en lokale politiek
 6. Het vervangen van het onduidelijke en inconsistente stelsel van afspraken uit het Alders-akkoord door een eenduidig en helder stelsel van afspraken tussen luchtvaart, omwonenden en politiek
 7. Het laten opstellen van een onafhankelijke maatschappelijke kosten- en batenanalyse (MKBA) van de luchtvaart als geheel
 8. Het verifiëren van geluids- en milieuberekeningen van belanghebbenden als Schiphol via metingen in de praktijk
 9. Het instellen van een fonds voor omwonenden voor juridische procedures tegen overtredingen van de luchtvaartsector

Vergeten we iets? Moet het anders? Laat het ons weten via [email protected].

(jongste update: 12 december, enkele opmerkingen uit reacties overgenomen)

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Tomas

  in 1993 is er een onderzoek geweest naar gevallen van kanker in de haarlemmermeer, voor sommige soorten zoals Longkanker lag het aantal 8! hoger dan het landelijke gemmidelde.
  Toen is er een arts berreid gevonden om te zeggen (zonder enige statistische basis) dat er meer gerookt werd in de haarlemmermeer.

  Iedereen met enig gevoel voor cijfers snapt dat dat een hele simpele “spin” is geweest die destijds blijkbaar mee weggekomen is.

  Sinsdien zijn er geen gegevens of onderzoeken geweest, dit terwijl het aantal vluchten een factor of wat groter is.

  Dit is criminele nalatigheid, er is aanleiding geweest om te zeggen dat er meer onderzoek zou moeten komen, die is er in bijna 30 jaar dus niet geweest.

  Ik denk dat dat in dit concept, veelst te luchtig gedaan wordt over gezondheid, we hebben het niet alleen over hart en vaat ziekte maar keiharde cijfers die verhoogte longkanker en meer aantonen in de haarlemmermeer en een overheid/commercieel bedrijf (schiphol) die dit onder mat veegt en in geen 30! jaar dit onderzoek opgevolgt heeft.

 2. karin

  Wij, inwonenden van Nederland ipv omwonenden
  Nederlandse regering en tweede en eerste kamer ?
  uitstoot heeft gevolgen ipv kan gevolgen hebben?

  succes! groet! goed bezig! samen sterk!

  overigens begin ik mij af te vragen of 150 volksvertegenwoordigers al dat werk (ingewikkeld werk) wel aan kunnen……………

Geef een reactie

Translate