Getting your Trinity Audio player ready... |
Deze week heeft SchipholWatch samen met negen andere organisaties beroep aangetekend bij de Raad van State tegen het ‘versnelde’ Luchthavenverkeersbesluit (LVB) van het ministerie van Infrastructuur.
Tegen dit besluit is veel weerstand ontstaan, zowel bij milieu- en bewonersorganisaties en gemeenten als bij de vliegindustrie. Zo tekende ook de Gemeente Amsterdam beroep aan. Bewoners willen het aantal van 478.000 vluchten op Schiphol van tafel.
Volgens de organisaties is dit aantal veel te hoog en past dat niet binnen de geluidsnormen die voor Schiphol gelden. Daarom vragen deze partijen om vernietiging van het Luchthavenverkeersbesluit, zodat de minister op zorgvuldige wijze en conform de wet een nieuw besluit dient te nemen.
Het beroep van SchipholWatch is mede ondertekend door de Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV), Mobilisation for the Environment, de Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland, Stichting Oegstgeest Zonder Vlieghinder, Stichting Stop4deroute, de vereniging Platform Vlieghinder Kennemerland, Platform Vlieghinder Zaanstreek, de vereniging Platform Vliegoverlast Amsterdam en Klankbordgroep Minder Hinder Gooise Meren. Daarnaast ondertekenden oud-Kamerlid Lammert van Raan en een omwonende in persoon.
Het mede-ondertekenen door twee particulieren is van groot belang als het beroep escaleert richting het Europese Hof. Om daar de rechten van de mens te kunnen inroepen, dient het beroep mede aangespannen te zijn door een of meerdere natuurlijke personen.
In strijd met de wet
Volgens het beroep is het Luchthavenverkeersbesluit in strijd met de Wet luchtvaart en met het vorige LVB. Het grote aantal vliegbewegingen past immers niet binnen de huidige grenswaarden voor het geluid. Dat valt onder meer op te maken uit het feit dat ieder jaar vrijstellingen worden verleend en dat er van handhaving geen enkele sprake is. Deze handelswijze geeft geen enkel zicht op een gelijkwaardig beschermingsniveau voor burgers, zoals vastgelegd in de wet.
Overigens is het besluit ook in strijd met de nieuwe Omgevingswet en het Omgevingsbesluit. En is het besluit afgegeven zonder zorgvuldige voorbereiding vooraf. Zo ontbreekt een deugdelijke onderbouwing en is niets gebleken van een zorgvuldige afweging van de verschillende belangen. Dit is in strijd met het algemeen bestuursrecht, zo melden de partijen aan de Raad van State. En in strijd met het eerdere vonnis in de RBV-zaak.
Tegelijkertijd hebben de organisaties zich aangemeld als belanghebbende in het hoger beroep dat KLM en andere partijen uit de vliegindustrie hebben ingesteld. Daarmee hopen ze de relevante stukken uit die zaak toegestuurd te krijgen.
Dank aan donateurs
De deelname van SchipholWatch aan het beroep werd mogelijk dankzij ruime steun van sympathisanten en donateurs. Na een oproep vorige maand kwamen meer dan tweehonderd donaties binnen, waarmee SchipholWatch een groot deel van de juridische kosten kan dekken. Ook de overige partijen brengen geld in, afhankelijk van hun draagkracht. Het bestuur dankt de donateurs hartelijk voor de gulle giften.
Het beroep is ingesteld met ondersteuning van het gerenommeerde advocatenkantoor Prakken d’Oliveira, dat in 2024 ook de klinkende overwinning behaalde van de stichting RBV op de Staat. De rechter oordeelde toen dat de overheid langdurig en op grote schaal inbreuk maakt op de mensenrechten van omwonenden.
Omdat tegen dat vonnis hoger beroep is aangetekend door de Staat, vindt het bestuur van SchipholWatch het van groot belang om de zaak tegen het LVB gecoördineerd aan te pakken zodat de belangen in die belangrijke RBV-zaak niet in gevaar komen. Zoals bekend bij veel lezers van SchipholWatch is het dossier Schiphol een juridisch moeras met talloze aspecten en vele tegenstrijdigheden.
Het zou onwenselijk zijn als het huidige beroep tegen het omstreden besluit van oud-minister Madlener de RBV-zaak in de wielen rijdt. Door dezelfde advocaat te kiezen kan die situatie worden voorkomen. Nog niet bekend is wanneer de Raad van State het beroep gaat behandelen. Wordt vervolgd.


Rich
We zijn nog nooit in gelijk gesteld raad van state zal wel weer vriendjes politiek worden geen vertrouwen in corrupt land dit van daar altijd lobby’s mogelijk bij regering lobby’s is omkoperij
Haes
Naar de raad van state?
Mooi hoor… maar eerlijk gezegd verwacht ik er niets meer van in dit kapot gejuridiseerde land.
De “rechtsstaat” met de overheid voorop, blijkt maar al te vaak de slachtoffers te “vergeten”. Tientallen jaren “schiphol” spreken boekdelen.
Roland
Van die “klinkende overwinning “ hebben wij bewoners en gehinderden helaas nog maar bar weinig mogen meemaken of kunnen
profiteren…..
Integendeel, zoals gebruikelijk werd het de de afgelopen maanden erger dan ooit!
Eerlijk is eerlijk: ik waardeer de inspanningen van RBV, vliegherrie etc. met velen anderen ENORM, ik heb ook een paar keer gedoneerd, maar zolang concrete resultaten ten gunste van ons bewoners uitblijven blijft het natuurlijk een papieren tijger! Wij moeten nog
even wachten voordat er ook maar één vliegtuig minder om vliegt, en dan nog op een fatsoenlijke hoogte, geluid gemeten door een onafhankelijke instantie etc…
Allemaal niet het geval op dit moment, dus dit bericht doet me eerlijk gezegd HELEMAAL NIETS!
rrustema
Met een optimistische hoop op de uitkomst, wat kunnen we dan verwachten van handhaving als er ondertussen nog geen nieuw besluit is?
Wat stopt Schiphol om terwijl alle hoger beroepen lopen ondertussen toch een maximaal aantal vluchten te faciliteren?
Het lijkt me niet dat Schiphol met een kort geding te sluiten is ofzo.
Loek
De rechter zou eens dwangsommen moeten opleggen die oplopen tot een paar miljoen. Ik wil mijn rekeningnummer wel vrijwillig afstaan.
Werner van Loo
Ik ben blij dat er zoveel mensen gedoneerd hebben. Succes met het beroep!