Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Klimaat

Nieuw rapport CE Delft maakt ernst klimaateffecten vliegindustrie duidelijk

Straatdans

Straatdans in Buenos Aires (foto: Pixabay)

(leestijd circa 3 minuten)
4.4
(165)

De noodklok klinkt luider dan ooit: 2024 ging de boeken in als warmste jaar sinds de start van de metingen en de grens van anderhalve graad opwarming werd voor het eerst gebroken. Ondertussen blijft KLM halsstarrig weigeren de realiteit onder ogen te zien.

Deel op Linkedin

Terwijl de ijskappen smelten, de golfstromen verzwakken en de regenwouden slinken, blijft de luchtvaartsector een groeiende bron van vervuiling. Wereldwijd is deze industrie verantwoordelijk voor 2,4 procent van de CO2-uitstoot, maar in Nederland is dit aandeel met 6,2 procent zelfs veel hoger.

De grootste boosdoener hierin is KLM dat samen met Cityhopper, Transavia en Martinair goed is voor maar liefst 54 procent van de CO2-emissies van alle vertrekkende vluchten uit Nederland. Dat is een schrikbarend cijfer dat blijkt uit het jongste rapport van onderzoeksbureau CE Delft in opdracht van Greenpeace.

In het rapport identificeren de onderzoekers welke vluchten de meeste klimaatschade aanrichten, inclusief de zogenaamde non-CO2-effecten. Die zijn volgens de internationale literatuur immers gemiddeld twee keer zo groot als alleen de schade aangericht door de uitstoot van kooldioxide.

Ontluisterend
Een compleet beeld vereist daarom dat die effecten worden meegenomen in de beoordeling van meest vervuilende vluchten. Pas dan wordt de ware omvang van de klimaatschade zichtbaar. En die is ontluisterend, zo toont het rapport.

De absolute klimaatbom blijkt de KLM-vlucht naar Buenos Aires in Argentinië. Deze intercontinentale vlucht naar de verst direct bereikbare bestemming is niet alleen de meest vervuilende met een uitstoot van 1.281 ton CO2-equivalenten, maar ook per passagier. Tijdens de vlucht wordt voor iedere reiziger in de economy class maar liefst 3,75 ton CO2eq uitgestoten.

Klimaateffecten KLM-vluchten (bron: CE Delft)

Jaar lang huis verwarmen
Om dat in perspectief te plaatsen: deze uitstoot per passagier staat ongeveer gelijk aan een jaar lang eten en drinken, een jaar lang autorijden of een jaar lang het huis verwarmen van een gemiddeld Nederlands huishouden.

De klimaatimpact van de vlucht naar Buenos Aires is maar liefst 92 keer zo groot als die van een vlucht naar Parijs, vooral doordat de non-CO2-effecten veel groter zijn op vluchten naar bestemmingen met een hoge breedtegraad, zoals Buenos Aires op het zuidelijk halfrond.

Overigens betekent dit niet dat korte vluchten niet zoveel kwaad kunnen. Relatief gezien zijn de CO2-effecten op dergelijke vluchten groter omdat de meest energie-intensieve delen van de vlucht (opstijgen en klimmen) een groter deel van het totaal uitmaken. Per reizigerskilometer zijn de klimaateffecten van korte en lange vluchten verrassend genoeg ongeveer gelijk, ofwel zo’n 0,20 tot 0,25 kilogram CO2eq per kilometer.

Technofixes te laat
Dit betekent dat de talloze korte vluchten die KLM aanbiedt een significante bijdrage leveren aan de totale klimaatimpact. En de harde realiteit is, zo bevestigt CE Delft, dat technologische oplossingen – zoals de inzet van alternatieve brandstoffen of een modernere vloot – de benodigde emissiereductie niet op tijd zullen realiseren.

De efficiëntieverbeteringen in de luchtvaart compenseren de groei van de sector slechts gedeeltelijk. Netto is de CO2-uitstoot van de luchtvaart tussen 1970 en 2019 met gemiddeld 4 tot 5 procent per jaar gegroeid. Het in 2022 door de luchtvaartlobby binnen ICAO afgesproken netto-nulbeleid is bovendien volstrekt ontoereikend, omdat in het huidige tempo het budget voor de luchtvaartsector in het jaar 2038 al is opgebruikt.

Conclusie: vraagreductie is de enige serieuze oplossing voor significante emissiereductie op korte termijn, met name tot 2030. En om die reductie zo effectief mogelijk te laten zijn, moet het beleid zich richten op het reduceren van de meest vervuilende vluchten. Dat zijn bij KLM de langste vluchten, zoals naar Buenos Aires, Kaapstad en Sao Paulo, maar ook de talrijke korte vluchten.

Business class aanpakken
Bovendien moeten de business class-passagiers worden aangepakt, omdat zij een significant grotere klimaatimpact veroorzaken per persoon vanwege de grotere stoeloppervlakte. Zo is de uitstoot van een business class-passagier naar Buenos Aires maar liefst 6.634 kilogram CO2eq hoger dan die van een reiziger in de economy class.

Het is onacceptabel dat een bedrijf als KLM, willens en wetens, blijft inzetten op groei terwijl de gevolgen van klimaatverandering steeds duidelijker en ingrijpender worden – met potentieel 200 miljoen klimaatmigranten tegen 2050. De tijd van vrijblijvende intentieverklaringen en groene praatjes is definitief voorbij. Er is direct en krachtig ingrijpen nodig.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.4 / 5. Aantal stemmen: 165

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. HansB

    Het lijkt alsof er steeds vaker van de regels wordt afgeweken. Er wordt overdag dwars over het land naar Schiphol gevlogen en steeds vaker wordt van het nachtregime afgeweken. Vanaf 05:00 uur kwamen hier vele toestellen over zoals: DAL132, KLM272, KLM268 en vele anderen. Weg nachtrust. Het nieuwe normaal?

    4
  2. Artikel naar mw Notenboom svp

    Wie wil dit artikel svp even doorsturen naar de wereldvreemde Bernice Notenboom op twitter?
    Zo te zien is ze ook niet kritisch op het door Musk geleide X, ze is alleen daar actief.
    Het lijkt mij erg nodig dat deze lobbyiste van de vliegindustrie de enig juiste conclusie voorgehouden moet worden. Stoppen met vliegen. Geen smoesjes meer.
    (Ik zit niet meer op twitter).

    11
  3. SK

    Degenen die de waarheid niet kennen zijn dwazen,

    maar degenen die de waarheid wel kennen en het een leugen noemen zijn criminelen

    Bertolt Brecht

    27
  4. HansB

    Is de vierde aanvliegroute toch (al dan niet illegaal) in gebruik genomen? Talloze toestellen volgden afgelopen dagen deze route: https://www.flightradar24.com/data/flights/kl1322#397b9b99

    13
  5. rrustema

    Dit vind ik zelf belangrijker dan de lokale ellende. En dàt is al erg.

    9
  6. Roland

    De K**LM zal toch failliet gaan, zonder enige twijfel, en anders moet ze zonder meer verboden worden , onder andere door misdaden tegen milieuregels en de omwonenden. Punt.

    17
  7. Wilfried

    Opmerkelijk dat zo’n sector het niet wil of weigert in te zien, voor wat betreft de enorme milieu- klimaatschade, die ze momenteel aanrichten. En een volledige verduurzaming richting uitsluitend toestellen die volledig op waterstof vliegen laat waarschijnlijk nog vele decennia op zich wachten. Dus ook om deze reden is er maar één logische stap: Forse krimp. Want in de greenwashing die ze een tijdje uitprobeerden zoals zuinigere toestellen, boomplantprojecten e.d. trapt inmiddels ook bijna niemand meer in.

    43
  8. Klimaatsloper

    KLiMaatsloper

    En het veelvliegprogramma afschaffen dat extra klimaatverwoesting op een belachelijke manier stimuleert (omvliegen en vaker vliegen voor meer gratis miles).

    En was het niet Remkes die al jaren geleden zei dat elke sector zijn bijdrage moest leveren?

    50
  9. HansB

    Intussen vindt een van de machtigste mensen ter wereld, vicepresident van de VS J.D. Vance, klimaatwetenschap en klimaatverandering “weird science”.

    Dat is misschien nog wel een veel grotere bedreiging dan de klimaatverandering zelf!

    31
  10. B. van Marlen

    ‘De KLM Groep, bestaande uit KLM Royal Dutch Airlines, KLM Cityhopper, Transavia en Martinair, is verantwoordelijk voor 54% van de CO2-emissies van vertrekkende vluchten uit Nederland. Intercontinentale vluchten stoten het overgrote deel uit: 82% van de emissies van KLM Royal Dutch Airlines & KLM Cityhopper is afkomstig van intercontinentale vluchten.’

    Ik zie de reactie al vanuit de sector: zeker ook weer zo’n artikel van de ‘linkse schreeuwende minderheid’! Niets daarvan, ook gerenommeerde instituten beginnen in te zien dat lange afstandsvluchten een enorme aanslag zijn op het klimaat, terwijl ze het minst gaan profiteren van innovaties als elektrische aandrijving of SAF, als daar al sprake van zal zijn.

    In de sector transport ging de totale CO2-emissie in Nederland 6% achteruit verleden jaar, met uitzondering van de luchtvaart met een stijging van 4%, aldus de Volkskrant van gisteren.

    Dit is niet meer te verkopen, en ook de nieuwe zuinige toestellen gaan daar niets aan veranderen, zolang het aantal vluchten maar blijft stijgen, wat men nastreeft.

    Eigenlijk is het bedreigen van het voortbestaan van de mensheid op langere termijn ook een vorm van mishandeling, naast het verstoren van nachtrust en de continue herriestress overdag die wordt veroorzaakt.

    De verantwoordelijken aansprakelijk stellen is een juiste benadering en zal niet verdwijnen.

    58

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate