Sinds steeds meer media berichten over de grootschalige PFOS-verontreiniging op en rond Schiphol, heeft het vliegveld een deel van zijn site ingeruimd voor informatie over dit gif. Maar niet alle informatie die daar te vinden is, blijkt te kloppen.
Onder het hoofdstukje ‘PFAS Wat is Waar‘ staat te lezen dat een vergelijking tussen Chemours en Schiphol scheefloopt. “Schiphol was een gebruiker van blusschuim met PFAS, Chemours is producent. Op Schiphol zijn geen verontreinigingen aangetroffen buiten de perceelgrenzen en Schiphol heeft nooit actief PFAS met afvalwater geloosd. Ook heeft er geen actieve emissie naar de lucht plaatsgevonden. De gehaltes en concentraties van PFAS zijn op Schiphol vele malen lager.” Zegt Schiphol.
Nu schrijft SchipholWatch al zo’n vier jaar over de verontreinigingen met het kankerverwekkende forever chemical die op en rond Schiphol worden aangetroffen en kunnen we de beweringen op de website staven aan de hand van vele documenten.
Wél vergelijkbaar
Zo blijkt uit opgevraagde documenten (pdf, groot bestand) over de omgang van de overheid met PFAS dat Schiphol door de overheid wel degelijk op gelijke voet wordt geplaatst met onder meer Chemours. In een schema over het handelingskader wordt Schiphol zelfs in één adem genoemd met de Dordtse chemiefabrikant als één van de hot spots binnen ons land.
Vraagtekens moeten ook worden geplaatst bij de bewering van Schiphol dat het nooit actief PFAS heeft geloosd, want in een brief van de minister van I&W aan de Tweede Kamer van januari van dit jaar is een overzicht opgenomen van bedrijven die een vergunning hebben om het gif te lozen. Zowel KLM als Schiphol worden daar in dezelfde tabel genoemd als Chemours, Tata Steel en Dow Benelux als vergunninghouders bij de Omgevingsdienst.
Even verderop in hetzelfde stuk blijkt Schiphol ook nog eens houder van PFAS-vergunningen die verstrekt zijn door het Hoogheemraadschap.
Er wordt dus wel degelijk PFAS-houdend water geloosd door Schiphol en de bedrijven die daar actief zijn, zoals KLM en Evides. Dat werd in maart van dit jaar nog eens bevestigd in berichtgeving van Het Parool. Een woordvoerder van Hoogheemraadschap Rijnland bevestigde aan de krant dat er nog steeds sprake is van teveel PFAS in het water rond Schiphol.
Tot aan het Gooimeer vervuild
De vervuiling met het kankerverwekkende PFOS dijt steeds verder uit. Zo blijkt uit weer andere vrijgegeven stukken dat via waterzuivering Evides nog steeds water wordt geloosd op de Ringvaart met concentraties van 400 microgram per liter en dat er zelfs vervuild water terecht is gekomen in het Gooimeer.
Dat er geen PFOS buiten het eigen terrein van Schiphol is aangetroffen, is ook aantoonbaar onjuist. Uit een kaart met de resultaten van openbare bodemonderzoeken blijkt dat er in een groot gebied rond Schiphol PFOS wordt aangetroffen, niet alleen in de bodem, maar ook in het (slib in het) oppervlaktewater.
Die bodemproeven zijn allemaal in kaart gebracht door het Europese journalistieke Forever Pollution Project waaraan onder meer The Guardian, Le Monde en het NRC deelnamen. Op basis van die data heeft SchipholWatch een interactieve kaart gemaakt, met daarop alleen zichtbaar de PFOS-vervuiling die zo kenmerkend is voor Schiphol. Er staan geen andere PFAS-verontreinigingen op die kaart en er zijn geen andere grote gebruikers van PFOS in de regio bekend dan Schiphol en de daar gevestigde bedrijven en organisaties.
Meer vervuiling dan zichtbaar op kaart
Overigens zijn de gegevens uit het Forever Pollution Project over Schiphol al minstens vijf jaar oud. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied zegt hard te werken aan een nieuwe kaart waarin ook recenter gevonden verontreinigingen worden opgenomen. Dat is nodig, want in de afgelopen jaren zijn keer op keer nieuwe gifvondsten gedaan.
Zo werd recentelijk weer een verontreiniging van 30.000 kubieke meter gevonden bij de brandweerpost naast de Polderbaan. Daar is zowel de bodem als het grondwater vervuild en waarschuwt het onderzoeksbureau voor de grote risico’s van verdere verspreiding.
SchipholWatch beschikt over duizenden pagina’s aan overheidsdocumenten die aantonen dat er op en rond Schiphol een veel groter probleem is dan het management wil doen geloven aan de mensen die in de omgeving wonen.
Burgers naar de rechter
Aangewakkerd door de berichtgeving in de media en de inzet van politieke partijen als Eén Haarlemmermeer en GroenLinks maken burgers zich terecht grote zorgen over de PFOS-grond die in hun directe omgeving wordt opgeslagen en verwerkt door Schiphol. In het vergunningstraject voor PFOS-opslagdepots maakten meer dan 600 mensen bezwaar, maar hun zorgen werden weggewuifd door het gemeentebestuur. Meer dan honderd van hen stappen nu naar de rechter in de hoop alsnog te worden gehoord.
Vandaag werd ook bekend dat de Wereldgezondheidsorganisatie de eigen richtlijnen voor PFAS gaat aanscherpen. Onder invloed van lobbyïsten uit de chemische industrie waren die veel te soepel, blijkt nu.
SchipholWatch voert samen met tien andere organisaties een rechtszaak tegen de Staat waarin onder meer wordt geëist de Europese richtlijnen beter te implementeren, een einde te maken aan de PFAS-productie en maatregelen te treffen om de giftige forever chemical beter uit het drinkwater te filteren. Ook eisen we strenger toezicht op projecten zoals de gifdepots en PFAS-wasinstallatie op Schiphol.
Greven
Als het maar geld oplevert kan kennelijk alles. Luchtvervuiling bodem en water vervuiling en dan maakt het ook niet uit dat mensen en dieren last hebben van al die herrie boven grote gebieden van ons kleine landje.
W Lieverst
Wat wonderbaarlijk is, is dat er ambtenaren zijn die vergunningen afgeven om zwaar chemisch afval te lozen in de grond of oppervlaktewater, of dat er illegaal wordt geloosd. Is er geen recherche die hier bovenop zit en ook daadwerkelijk kennis van zaken heeft wat een chemisch goedje precies inhoudt.
Geert
Ja W Lieverst dat is is er allemaal maar de boel is corrupt zowel bij de Provincie, Waterschap, Gemeente, Schiphol zelf en Rijksoverheid.
Advocaat Knoops heeft niet voor niets een rechtszaak hierover aangespannen.Het fijne is nu dat je de straf ook in de gevangenissen in het buitenland kan doorbrengen,nu nog een wet die verbiedt dat je terug mag komen.
JJ
Lees de publicaties van het Waterschap (WSB) op de site van officiële bekendmakingen van de overheid.
Het waterschap geeft op Schiphol veel vergunningen af voor werkzaamheden dieper dan 1,5 m1 min maaiveld in kwel- en opbrastgevoelige polder dichtbij ernstige vervuilde grond (zie o.a. PFOS kaart Schipholwatch) die met meer dan 100 x de waarde van schone grond overschrijdt. Het Waterschap geeft vergunning af voor het onttrekken van grondwater voor het wassen van auto’s, 35.000 m3 per jaar naast de gifbelt onder het golfterrein “de International”, het rest water wordt vervuild geloosd op het riool. Het Waterschap staat bij ontgravingen lozingen toe op het oppervlakte water en riool. Het Waterschap staat dempen, graven en verbindingen van sloten toe. Kortom het is onvermijdelijk dat met grondwaterstromen, oppervlaktewater, riool en fluctuerende waterstand aanwezig gif verspreid wordt. Bij forse regenval staat de gifopslag in grote plassen met water, dus ook in de gifopslag zelf, water dat uiteindelijk wordt weggepompt uit de polder. Formeel zijn de vergunningen waarschijnlijk juist afgegeven maar van enige zorgplicht is geen sprake als cumulatief de enorme hoeveelheid waterverplaatsingen in ogenschouw worden genomen. Het komt ze waarschijnlijk goed uit dat vervuild water en grond “gehomogeniseerd” (verdund) wordt. Burgers met zorgen worden met een technocratisch kluitje het riet ingestuurd in plaats van dat er VET, volledig, eerlijk en transparant de effecten wordt gemonitord. “Onze” overheid ondermijnt met salamitactiek, met inventieve kleine stapjes het vertrouwen van de burger en wordt met grote waarschijnlijk de gezondheid op het spel gezet.
Bastiaan
Er wordt gesuggereerd dat de PFAS van Schiphol hetzelfde soort is als in antiaanbakpannen. Dat het hier voornamelijk om de veel giftige variant PFOA gaat, vertellen ze niet.
SchipholWatch
Het gaat op Schiphol vooral om PFOS, één van de giftigste soorten PFAS.
Claudia
Het lijkt mij goed om BAS erop aan te spreken dat de informatie op de website niet klopt. Laat ze dat corrigeren.
Bourree
Dat de overheid er alles aan doet om haar eigen burgers te beschermen is hiermee “aantoonbaar onjuist”! En het is een grote schande. En dat weet toch elk mens met gezond verstand. Chemour, Schiphol en Tata maken burgers doodziek! En dat mag niet mogen. Allemaal idiote onderzoekjes om het maar te rekken. Zolang er niet aantoonbaar bewezen is dat het door deze bedrijven komt….komt het vast ergens anders van. Jammer voor u. Zieke bedrijfsvoering en diep triest. Alle media zouden er bovenop moeten springen maar intussen gebeurt er weer helemaal niets. En zolang er niets gebeurt….gaan wij gewoon lekker door met het vergiftigen van de brave nederlanders. Zij staan toch machteloos tegen de lobby van deze boeven. Steeds meer burgers zien het…en de boosheid stapelt zich op. Tot het moment dat……
Haes
Zowel de geografische als de internetsite van schiphol blijken dus niet te kloppen….
Hoe konsekwent… klopt er toch nog iets….?
Inderdaad, eens een bedrieger, altijd een bedrieger.