Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Rechtszaken

SchipholWatch sluit aan bij massaclaim Knoops tegen PFAS-verontreiniging

gescheurde zeilen

Op Schiphol wordt nogal eens onzorgvuldig omgegaan met de PFAS-gifgrond. Gescheurde zeiltjes geven wind en regen vrij spel (foto: ODNZKG)

4.9
(116)

Topadvocaten Geert-Jan en Carry Knoops werken al maanden aan een dagvaarding om de Staat aan te zetten tot actie tegen de PFAS-verontreinigingen, onder meer die op en rond Schiphol. SchipholWatch is één van de eisers.

Deel op XDeel op Linkedin

Het doel van SW is om sanering van de grootschalige vervuiling op en rond het vliegveld af te dwingen. De zaak wordt mede gevoerd op basis van de rechten van de mens, maar heeft ook raakvlakken met ecocide-wetgeving die nog in de maak is. Vorig jaar heeft de Verenigde Naties per resolutie vastgesteld dat een schone en gezonde leefomgeving één van de basale rechten van de mens is.

De zaak van het echtpaar Knoops kent ook parallellen met de gewonnen zaak van Urgenda. De rechter stelde daarin vast dat de Staat de CO2-uitstoot van het hele land sneller moet reduceren.

Amerikaans voorbeeld
Een zaak van omwonenden tegen de PFAS-vervuiling door een Amerikaans vliegveld bij de stad Seattle bracht SchipholWatch op het idee om te onderzoeken of zo’n zaak ook in Europa mogelijk was. Na gesprekken met tal van advocaten kwam de stichting terecht bij Knoops Advocaten. Dit kantoor was zelfs al begonnen met de voorbereidingen voor een zaak. PFAS-hotspot Schiphol kon relatief eenvoudig worden meegenomen in de voorbereidingen.

Op deze site is al vaak en uitgebreid geschreven over het PFAS-schandaal Schiphol. Daardoor beschikt de redactie over tientallen gigabytes aan informatie, zoals bodemrapporten en stukken die zijn opgevraagd in het kader van de Wet open overheid. Al deze informatie is aan Knoops Advocaten ter beschikking gesteld.

In de Amerikaanse zaak eisen de omwonenden een bedrag van een miljard dollar om de verontreinigingen te laten opruimen. Zo ver is het in ons land nog niet, eerst dient komen vast te staan welke organisaties verantwoordelijk zijn voor de verontreinigingen en voor het gebrek aan daadkracht waardoor het gif zich steeds verder heeft kunnen verspreiden.

Saneren peperduur
Saneren van PFAS-verontreiniging is peperduur, omdat hiervoor veel energie nodig is. De gifstof moet tot boven de 1500 graden Celsius worden verhit, voordat deze afbreekt. Alleen al op en rond Schiphol is sprake van tenminste 200 miljoen kilogram gifgrond, zo meldde onlangs de omgevingsdienst in een voorzichtige schatting.

Ook hier gescheurde zeiltjes bij een PFAS-opslag op Schiphol, klik op de foto om het fotorapport van de omgevingsdienst te downloaden vanuit het openbare register (foto: ODNZKG)

Grote delen van de verontreinigingen op Schiphol zijn echter nog niet in kaart gebracht, zodat de hoeveelheid te saneren grond uiteindelijk een veelvoud van die 200 miljoen kilogram kan worden.

Andere eisers in de zaak zijn onder meer de Vakvereniging voor Brandweervrijwilligers, het Ouderennetwerk West-Friesland, de Vakbond voor Burger- en Militair Defensiepersoneel en het Brandweerkorps Amsterdam-Amstelland. Ook deze organisaties hebben te maken met eigen vormen van PFAS-risico’s.

Brandweerlieden en militair personeel kunnen te maken hebben gekregen met PFOS-houdend blusschuim, het ouderennetwerk rept over een gifstort waardoor veel bewoners in die regio kanker opgelopen zouden hebben.

Ingenieursbureau Terrascan stelde drie jaar geleden vast dat de stortplaats lekt waardoor de PFAS zich heeft verspreid in de omgeving. Gebrek aan actie door de overheid kan daardoor tot veel kankergevallen hebben geleid.

Aansluiten kan nog steeds
Belangenorganisaties of vakbonden die ook te maken hebben met de PFAS-problematiek zijn uitdrukkelijk welkom om zich in deze omvangrijke zaak te voegen. Zij kunnen zich hiervoor melden bij SchipholWatch ([email protected]) of bij kantoor Knoops ([email protected]).

De verontreinigde grond van Schiphol is niet alleen op het vliegveld gehouden. In het recente verleden zijn grote hoeveelheden gifgrond uitgereden naar buurgemeenten, onder meer naar Nauerna (Assendelft), Rijsenhout, Lisse, Spaarnwoude, Aalsmeerderbrug en Woubrugge.

Daardoor is de grond nu op vele plekken in de regio ernstig vervuild. In Assendelft moest zelfs een nieuw aangelegd park worden gesloten vanwege de gevaren voor de gezondheid van bezoekers. In het Amsterdamse Bos is het gif ook op veel plekken aangetroffen, onder meer vlakbij het Groot Kinderbad en in de Grote Vijver waarin ‘s zomers veel wordt gezwommen.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.9 / 5. Aantal stemmen: 116

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Anne

  Wat goed, deze massaclaim van Knoops, dank! En tegelijkertijd: wat erg dat dit nodig is. Burgers hebben recht op bescherming door hun overheid.

  Ik hoop dat er ook wordt gekeken naar het toenemende gebruik van PFAS-houdend landbouwgif. Uit het FD: De verkoop van pfas-pesticiden neemt toe in Nederland, zo geven overheidscijfers aan: van 122 ton in 2018 naar bijna een verdubbeling in 2021 – ongeveer de helft komt op het land terecht.

  https://fd.nl/politiek/1507856/hij-spoot-jarenlang-pfas-op-zijn-land-ik-had-dit-willen-weten

  18
 2. ad

  Die reactie van BAS, Het Bewoners Aanspreek Punt van Schiphol??

  2
 3. Heel erg

  Het is een volgende pandemie: kanker door vervuiling.
  Nu al krijgt 1 op de 2 mensen kanker, vaak al op jonge leeftijd.
  Ik denk dat de ‘handhaving’ expres is opgedoekt zodat wij niet op de hoogte kunnen zijn van hoe erg alles vervuild is: kippeneieren, water, vlees, bespoten groenten, etc.
  Als je bijvoorbeeld weet dat gewone aardappelen tijdens het groeiproces 14 keer bespoten worden met bestrijdingsmiddelen dan ga je vanzelf biologisch eten. Maar ja, dat is dan vaak al te laat. Om me heen krijgen vrouwen massaal borstkanker. Heel erg en het wordt nog veel erger. Wat een afschuwelijk land, en maar dom rechts blijven stemmen zodat dit door blijft gaan.

  36
  • Biologisch is ook vervuild

   Biologisch eten in een land waar bodem, lucht, grondwater en vee vol zit met PFAS en ander gif heeft helemaal geen zin.

   Gewone bewoners van Nederland worden ziek gemaakt door de hebzucht van de grote vervuilers. En de politici en bestuurders van lagere overheden staan erbij, kijken ernaar en denken niet na.

   13
  • Bas

   Dom, twijf ik aan, ze zijn slim genoeg geweest om de boel flink naar hun hand te zetten inclusief de overheid en lagere overheden.
   Ik denk misschien wel onwetendheid of niet willen erkennen dat die stoffen zo sniekie gevaarlijk zijn.
   Ik voel wel een stroomversnelling om deze stoffen te verbieden.

   7
 4. rolo

  Wat ik TOTAAL niet begrijp is dat in dit land al niet veel eerder is ingegrepen tegen deze praktijken. Al decennia wordt geklaagd over alle overlast door Schiphol en de K**LM, feit over feit gepubliceerd, en wat gebeurt er? HELEMAAL NIETS, INTEGENDEEL! Nu is het WEER tenenkrommend wachten op een uitspraak van de rechter op 20 maart, waartegen hoe dan ook weer verzet tegen komt, dit gaat nog heeeeeeeel lang duren. Vervolgens kan de opperste vervuiling van dit land en het ontnemen van de basis burger rechten nog jaren doorgaan- waardeloos! Zo snel mogelijk de verantwoordelijke partijen en politici aanklagen, anders verandert er HELEMAAL NIETS!!!

  36
 5. Bedankt

  Zo blij met jullie! Bedankt voor jullie goede werk en het opkomen voor onze rechten.

  39
 6. Bas

  Ik schrik ervan dat brandweer en defensie gerelateerde ook een stem krijgen in de claim.
  Deze beroepsgroepen hebben zich eerder totaal niet negatief uitgesproken over PFAS/PFOS, zelfs positief over het gebruik van deze stoffen. Hopelijk zitten zij er niet bij om de zaak te beïnvloeden.

  22
  • Reactie door auteur

   SchipholWatch

   Neemt u van ons aan dat de advocaten Knoops niet gek zijn. En wij ook niet.

   28
   • Bas

    Dat zeker niet zo bedoeld, ik ben heel blij met de gigantische inzet van veel vrijetijds uren van de mensen achter SchipholWatch.

    Deze claim kan nog wel eens filmwaardig worden als blijkt hoeveel gezondheidsschade deze troep van de luchthaven veroorzaakt.
    Success!

    8
    • Johanna

     De genoemde plaatsen Rijsenhout en Aalsmeerderbrug liggen in de gemeente Haarlemmermeer. Welke verantwoordelijkheid heeft de gemeente in deze kwestie? B&W zijn/waren ook altijd goed in de andere kant op kijken.

     7

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate