Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Rechtszaken

FossielvrijNL laat KLM alle hoeken van de rechtbank zien

rechtbank amsterdam

foto: Vatan Hüzeir via Twitter

4
(256)

Vandaag diende de zaak van FossielvrijNL tegen KLM wegens groenwassen. Big Fly kwam in zijn verweer niet veel verder dan de alombekende platitudes. Op 21 februari 2024 volgt het vonnis.

Deel op XDeel op Linkedin

Aan deze zaak heeft FossielvrijNL (FV) ruim twee jaar gewerkt. Na het indienen van de dagvaarding pleitte KLM er nog voor dat FV niet ontvankelijk zou zijn, maar die wens werd door de rechter eenvoudig van tafel geveegd.

Kortgezegd komt de argumentatie van FV erop neer dat KLM alles in het werk zet om de eigen groeidoelstellingen te realiseren. De firma gaat daarbij zelfs zover dat het politiek, publiek en klanten misleidt met reclame die de indruk moet wekken dat het bedrijf goed bezig is om aan de klimaatafspraken te voldoen, terwijl het een van de grootste producenten is van broeikasgassen in ons land.

“KLM’s misleiding draagt bij aan groei van de luchtvaart en daarom aan gevaarlijke klimaatverandering”, zo betoogt de advocaat van FV. “KLM gebruikt termen als ‘duurzamer’, maar zet tegelijkertijd in op groei. Biedt CO2-compensatie aan terwijl daar geen sprake van is.”

De vliegfirma stelde de betwiste reclame-uitingen al lang te hebben aangepast. Zo heeft het voormalige CO2Zero-programma voortaan CO2 Impact-programma. Maar in die uitingen deed het bedrijf boude beweringen als dat klanten de eigen “CO2-voetafdruk kunnen verkleinen door een bijdrage te leveren aan duurzame vliegtuigbrandstof”.

Vileine rechter
KLM is van mening dat er niets mis is met dergelijke commerciële uitingen, waarop de rechter vilein informeerde waarom het bedrijf de reclame dan toch had aangepast voordat er überhaupt een uitspraak ligt.

“De Fly Responsibly-campagne schetst het beeld dat de reiziger door met KLM te vliegen, verantwoordelijk bezig is in lijn met de klimaatafspraken in Parijs”, aldus FV. “Dit is hoe misleiding werkt.”

“KLM doet zich voor als voortrekker op klimaatgebied en vermeldt geen nadelen van zijn diensten. Daartoe worden mensen verleid tot het boeken van een ticket. De uitingen verhalen niet over de groeidoelstellingen van KLM, geven geen inzicht in de grote mate van vervuiling en bieden geen inzicht over hoe onzeker KLM’s ‘oplossingen’ zijn. Hierdoor denkt de gemiddelde consument dat KLM lekker bezig is. Niet dus.”

Meepraten op niveau
Na een korte pauze mocht KLM zich vanmorgen verdedigen. “KLM werkt keihard aan verduurzaming. We hebben een apart team dat meepraat op hoog niveau. Maar we geven toe dat onze activiteiten nu niet duurzaam zijn.”

Vervolgens probeert het advocatenteam van KLM opnieuw om FossielvrijNL verdacht te maken. De organisatie zou hele andere redenen hebben om KLM aan te klagen en zou met tunnelvisie kijken naar de advertenties.

Volgens de advocaten doet KLM zich allerminst voor als duurzamer dan het is. “Ja, we zijn een luchtvaartmaatschappij en verre van duurzaam. Maar we doen ons best en kunnen alleen slagen als we samenwerken met leveranciers, klanten en overheid.”

Zo investeert de firma miljarden in nieuwe vliegtuigen. Die zijn zuiniger, maar stoten gedurende hun levensduur dagelijks tonnen extra CO2 uit. Dat feit lieten de raadsman en -vrouw wijselijk achterwege.

Geïnformeerde consumenten
KLM rekent erop dat consumenten goed op de hoogte zijn van de schadelijke effecten van het vliegen. “Ze worden niet zomaar misleid.” Terwijl uit onderzoek blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders vliegen prima vindt zolang er thuis maar netjes afval wordt gescheiden. Vliegen is juist dé manier waarop consumenten individueel de meeste schade aanrichten aan het klimaat.

Uit alles bleek vandaag dat KLM doodsbenauwd is om een verbod opgelegd te krijgen voor misleidende reclame. Het bedrijf heeft dergelijke uitingen nodig om de groeiambities te realiseren. Zolang de klant in het ongewisse wordt gehouden over de enorme schadelijke effecten, hoeft deze geen schuldgevoel te hebben bij het boeken van een ticket.

KLM trekt steeds alles uit de kast om het woord ‘duurzaam’ te kunnen misbruiken. Dat varieert van het recyclen van koffiepads, tot het minder ondergoed mee op reis nemen door personeel en van mooie plaatjes van een vliegende vleugel tot het overdrijven van de inzet van alternatieve brandstoffen. “Al die mooie praatjes vallen in het niet bij de enorme vervuiling die KLM dag in dag uit aanricht. Dat is kwalijk.”

Het was vandaag een beschamende vertoning. KLM is al meerdere keren op de vingers getikt door de Reclame Code Commissie en ook collega-bedrijven als Austrian Airlines zijn veroordeeld voor misleiding. Het proces gehoord hebbende kan het bijna niet anders dan dat eind februari een nieuwe veroordeling volgt.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4 / 5. Aantal stemmen: 256

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Robin Slegers

  Bij reclame waarbij een risico aanwezig is staat verplicht de tekst;
  LET OP GELD LENEN KOST GELD
  LET OP U KUNT UW INLEG VERLIEZEN
  LET OP DRANK MAAKT MEER KAPOT DAN JE LIEF IS
  Dit zou onder ELKE vliegreclame moeten staan

  LET OP VLIEGEN SCHAADT HET MILIEU
  LET OP VLIEGEN HELPT NIET OM HET KLIMAAT DOEL TE HALEN
  LET OP VLIEGEN IS NIET GEZOND EN SCHAADT MENS EN DIER

  11
 2. Jaap de Groot

  De KLM gaat ook iedere keer prat op 50% stillere vliegtuigen. En dat is pure misleiding, want 50% stiller is 3dB(A) stiller en dat is nauwelijks waarneembaar. Maar dat weet je alleen als je een beetje verstand van geluid hebt.

  17
 3. Jan Barteld

  Ik ben heel benieuwd of een veroordeling enig effect zal hebben en of de boetetjes bij gemaakte overtredingen niet “gewoon” in de prijzen van de tickets verdisconteerd gaan worden, net zoals Big Pharma en Monsanto/Bayer te werk gaan met boetes.
  Ga vooral door met de rechtszaken want niets doen is geen optie voor nu en voor later, voor de aarde en alles wat daarop en daarin leeft. Misdaad moet bestraft worden , ook al werken honderdduizenden vliegvakantieadepten ofwel “het volk dat spreekt” er aan mee.

  16
 4. Wilfried

  De KLM reageert steeds meer als een kat in het nauw. Gerust wel wetende dat ze de boel finaal bij elkaar zitten te liegen. Wordt in ieder geval vervolgd.

  17
  • Manon

   Zeker Robin, mooi verwoord en ter aanvulling:
   Vliegen is steunen van de georganiseerde misdaad.
   Vliegen wordt gebruikt voor mensensmokkel (staat vanmorgen in de NOS app)

   1
 5. Helma Verstoep

  Bij fossielvrij kijken ze echt niet met een tunnelvisie naar de reclame van KLM. Misschien kan KLM zelf eens de leidraad duurzaamheidsclaims van de ACM lezen en gebruiken: https://www.acm.nl/nl/publicaties/acm-vernieuwde-leidraad-biedt-meer-duidelijkheid-over-misleidende-vage-duurzaamheidsclaims

  Moet je je als bedrijf echt aan houden en terecht. Als consument zie je anders door alle nepbomen het duurzame bos niet meer…

  3
 6. ad

  Het beste hopen van de uitspraak.
  Ook de Koning zou zich mogen uitspreken over die verre van koninklijke weg die (K) LM volgt in haar pogingen het volk zo onverantwoord mogelijk vlieggedrag door de kelen te proppen. Weg met die K, want rechters, die K is een al even misleidende vorm van greenwashing.

  28
 7. Dank!

  Heel erg blij dat er organisaties zijn als FossielVrij. En dankbaar voor de mensen die daar werken en met al hun inzet dit soort misdadige misleiding aanpakken.

  43

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate