Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Update, Vliegtuiglawaai

Smartphone-app om makkelijk overlast te melden bij vliegherrie.nl

LaagOverlast app

De nieuwe app heeft een eigen website om het downloaden simpel te maken.

4.5
(88)

Goed nieuws voor de melders van de website vliegherrie.nl: er wordt gewerkt aan een app zodat meldingen ook via de smartphone kunnen worden aangemaakt. Download nu de proefversie en help mee om de app te perfectioneren.

Deel op XDeel op Linkedin

We adviseren gebruikers van deze app om deze te verwijderen van de telefoon of tablet. De app is volgens Google Play niet langer veilig in het gebruik. Het is niet meer mogelijk om via deze app meldingen te sturen aan vliegherrie.nl. Op de site kunt u gewoon uw meldingen blijven insturen.

De app heet LaagOverlast en werkt heel eenvoudig. Na het aanmaken van een account – met hetzelfde e-mail adres als waarmee u zich aanmeldt bij vliegherrie.nl – hoeft u slechts uw melding te omschrijven om deze vervolgens met één druk op de knop te versturen. Automatisch worden dan de vier cijfers van de postcode meegestuurd waar u zich op dat moment bevindt. Simpeler kan het niet!

De app is behoorlijk geavanceerd. De melding kan worden ingetypt, maar ook worden ingesproken. Daarmee kunt u uw verhaal kwijt zonder een lange tekst in te typen op het kleine toetsenbordje van de telefoon. Ga daarvoor op het invulveld staan en klik op het microfoontje op (Apple) of boven (Android) het toetsenbord. Spreek uw boodschap in en klaar is Kees. Uw telefoon moet hiervoor wel ingesteld staan op de Nederlandse taal, anders werkt de spraakherkenning niet goed.

vliegherrie.nl
Al bijna 250.000 meldingen op vliegherrie.nl. Meldingen zijn voortaan ook via een app in te sturen.

Meldingen op speciale pagina
Op dit moment wordt hard gewerkt aan de definitieve versie van de app en worden de meldingen die zo binnenkomen nog niet getoond tussen de meldingen die mensen rechtstreeks opgeven. Na de testperiode gaat dat veranderen. Dan komen ook de LaagOverlast-meldingen in de reguliere overzichten te staan.

Tot die tijd zijn de meldingen die binnenkomen via de app te bekijken op een speciale pagina. Daar kunt u controleren of uw eigen melding is aangekomen. De verwerking vanuit de app naar de website neemt hooguit enkele seconden in beslag. Na de testperiode worden de meldingen geïntegreerd in alle andere overzichten – ook de lijsten per gemeente en in de lijst van populairste meldingen.

LaagOverlast is oorspronkelijk ontwikkeld om via de telefoon vliegtuigoverlast te melden bij Eindhoven Airport. Dat kan op de website Samen op de Hoogte – een initiatief van het vliegveld zelf, te vergelijken met het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS).

Geen banden met de vliegindustrie
De makers van LaagOverlast benaderden vliegherrie.nl met de vraag of het ook voor deze site een interessante optie zou zijn. Daar werd natuurlijk geen nee tegen gezegd. Nu is de app aangepast zodat de meldingen ook bij vliegherrie.nl binnenkomen. Meldingen uit de regio Eindhoven worden óók automatisch naar Samen op de Hoogte gestuurd.

Een eerste uitbreiding van de nieuwe app is dat de berichten van SchipholWatch er voortaan in te lezen zijn. Zo is de gebruiker altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het dossier luchtvaart.

De makers van de app hebben geen banden met de vliegindustrie, maar wilden het omslachtige meldingsproces van Eindhoven Airport vereenvoudigen voor mensen die toch al ongevraagd te maken hebben met ernstige overlast.

Privacy beschermd
De app stuurt slechts een beperkt aantal gegevens naar vliegherrie.nl. Dat is het tijdstip van de overlast, de eerste vier cijfers van de postcode waar de melder zich op dat moment bevindt en natuurlijk de melding zelf. Ook wordt uw e-mail adres bij iedere melding meegestuurd om de melding te kunnen koppelen aan uw account bij vliegherrie.nl. De meldingen via LaagOverlast verschijnen zo ook in uw persoonlijke overzicht ‘Mijn meldingen’.

De gegevens die met de app naar vliegherrie.nl worden gestuurd, genieten dezelfde bescherming als u gewend bent van de site en worden niet aan derden vrijgegeven.

Het komt wel regelmatig voor dat wetenschappers en journalisten naar aanleiding van een of meerdere meldingen in contact willen komen met een melder. In zo’n geval neemt de redactie van vliegherrie.nl contact met u op om uw toestemming te vragen. Wilt u dat niet, geen enkel probleem. Even goede vrienden. We vragen de journalist of wetenschapper dan gewoon om te zien naar andere meldingen. Er is helaas keuze genoeg.

Feedback meer dan welkom
In de testperiode hopen we eventuele kinderziektes uit de app te halen en de software verder te ontwikkelen, liefst met uw hulp. De app is te vinden in de Appstore van Apple of bij Google Play.

Download de app en help mee om deze te verbeteren. In de app kunt u feedback geven rechtstreeks aan de bouwers. Dat kan ook via een e-mail aan [email protected] of via het formulier op de website vliegherrie.nl.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.5 / 5. Aantal stemmen: 88

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Reactie door auteur

  SchipholWatch

  De makers hebben zitten sleutelen aan deze app, waardoor deze volgens Google Play niet langer veilig is. Daarom is besloten de connectie tussen de app en vliegherrie.nl te verbreken. Het is vanaf nu niet langer mogelijk om meldingen met deze app naar vliegherrie.nl te sturen. Mensen die deze app alléén gebruikten om meldingen naar vliegherrie.nl te sturen, raden we aan de app te verwijderen van telefoon of tablet.

 2. Alex de Groot

  Ik krijg opeens meldingen van Google play protect dat de app stiekem mee probeert te kijken met persoonsgegevens zoals foto’s, sms’jes, audio opnames en gesprekgeschiedenis.

 3. Arjan

  Maak het wachtwoord zichtbaar met t oogje. Dan kunnen we eventueel verkeerd intypen makkelijker corrigeren

  4
 4. PHTCGROOT

  Hallo,
  Zeker een fantastisch initiatief !
  Toch hoop ik stilletjes nog op de komst van de automatische app zodat ik mijn oude iPhone 24/7/365 met een microfoon de t….g herrie kan laten monitoren en doorgeven. Maar voor nu : TOP !

  6
 5. HansB

  Gaat dit Explane vervangen?

  2
  • Reactie door auteur

   SchipholWatch

   Nee, Explane is bedoeld voor het documenteren van de overlast met harde cijfers. Vliegherrie.nl wil laten zien wat de overlast doet met mensen. Aan Explane wordt op dit moment gewerkt, maar het kost meer tijd dan gehoopt.

   6
 6. Vrancken J.J.C.

  Werkt de app ook voor vliegveld beek (MAA)?

  5

Geef een reactie

Translate