Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Stikstof

MOB geeft provinciebestuurders vlak voor verkiezingen unieke kans daad bij het woord te voegen

koe

foto: Ingrid Langeweg via Pixabay

4.8
(136)

Vlak voor de provinciale verkiezingen van 15 maart krijgen de bestuurders van de provincies Noord- en Zuid-Holland een unieke kans zich te profileren en kiezers voor zich te winnen. Mobilisation for the Environment (MOB) diende gisteren het verzoek in om de stikstofruimte in te trekken van vier boerderijen die door Schiphol zijn opgekocht.

Deel op XDeel op Linkedin

Voor de bestuurders is dit een schot voor open doel. Zij zijn bevoegd de stikstofvergunningen in te trekken, zodat Schiphol deze niet kan inzetten voor het veroorzaken van nog meer schade aan de natuur via de uitstoot van stikstofoxiden uit straalmotoren.

De dames en heren politici kunnen nu laten zien wat zij waard zijn. Vorige week bleek op een verkiezingsdebat georganiseerd door de stichting Omgeving Zonder Vlieghinder in Oegstgeest dat de meeste partijen in Zuid-Holland op papier voor krimp van de luchtvaart zijn. Dat geldt niet voor coalitepartners CDA en VVD, en in mindere mate voor de SGP dat de overlast vooral wil doorschuiven naar Lelystad.

In Noord-Holland zijn maar liefst drie van de vier coalitiepartijen voor krimp van het vliegverkeer, zo melden hun verkiezingsprogramma’s en zo blijkt uit de eerder deze week gepubliceerde kieswijzer luchtvaart.

Misbruik stikstofvergunningen
Door de stikstofvergunningen van de opgekochte boerderijen in te trekken, kan Schiphol deze niet misbruiken voor de aanvraag van de wettelijk benodigde natuurvergunning en zal het moeten omzien naar andere mogelijkheden om de natuur te beschermen, zoals minder vliegen. Precies wat deze partijen zeggen te willen voor de komende regeerperiode.

In Noord-Holland zwaaien op dit moment GroenLinks, VVD, D66 en PvdA de scepter. Van deze partijen wil alleen de VVD – met een heuse KLM-lobbydirecteur als Statenlid – niet werken aan minder vliegverkeer. GroenLinks, D66 en PvdA zeggen dat nu – vlak voor de verkiezingen – wel voor elkaar te willen boksen. Van deze drie heeft tot op heden alleen GroenLinks het stemgedrag vertoond dat nodig is om de overlast en vervuiling door Schiphol in te perken.

Het is dan ook een gouden kans die MOB deze partijen vandaag in de schoot werpt. Met één streek van de pen kan gedeputeerde Jeroen Olthof (PvdA) nog vóór 15 maart laten zien dat het wat hem betreft niet alleen blijft bij mooie woorden in het verkiezingsprogramma.

Hij kan nu aantonen dat hij in staat is op te treden tegen een grote vervuiler die grote delen van de provincie dag en nacht terroriseert met vliegherrie.

Van koeien naar vliegtuigen
Drie van de boerderijen waarvan de stikstofvergunning moet worden ingetrokken bevinden zich in Noord-Holland. MOB stelt in zijn verzoek dat de provincie nog steeds onvoldoende maatregelen heeft getroffen om kwetsbare natuurgebieden te beschermen en dat het bestuur er daarom goed aan doet de vergunningen in te trekken.

De juridische grond waarop Olthof en zijn medebestuurders positief kunnen beslissen op het verzoek, wordt ook al aangereikt door MOB: er is sprake van een veranderd gebruik van de stikstofvergunning – van het houden van koeien naar het laten opstijgen en landen van vliegtuigen. Dat geeft bestuurders de mogelijkheid de vergunningen door te halen.

Op de redactie van SchipholWatch hebben we inmiddels een grote bak popcorn klaargezet. We zien reikhalzend uit naar de persberichten waarin beide provincies bekendmaken de vier vergunningen in te trekken.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.8 / 5. Aantal stemmen: 136

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. B. van Marlen

  Ik had de PvdA (Netelenbos, Alders, Benschop) allang afgevoerd als betrouwbare partner op dit dossier en heb er sinds 2003 ook nooit meer op gestemd. Alleen als ze landelijk en lokaal heel hard en duidelijk afstand nemen van dit luchtvaartbeleid zouden ze uw stem mogen verdienen.

  En dan die misselijkmakende Schipholkliek met hun ‘economische kroonjuwelen’, ophoepelen!

  10
 2. Rob Van der Wel

  Oh geweldig, jullie zijn het lichtpuntje in de duisternis. Bedankt.

  6
 3. sietske

  Vandaag noemde de topman van KLM-AirFrance Schiphol “een van de economische kroonjuwelen’. De PR-machine van KLM en Schiphol draait overuren. We worden gigantisch aan alle kanten ge-Schiphold. Over bewoners wordt niets gezegd.
  Ik hoop dan ook dat de dames en heren gedeputeerden van de provincie Noord-Holland hun onafhankelijkheid laten zien en het lef hebben om de vergunningen terug te draaien. Het is nu, en dan bedoel ik echt NU de tijd om Schiphol (plus de overheid) op alle fronten aan te pakken. De waanzin van de luchtvaart moet worden gebroken en teruggebracht worden tot de normale proporties. Wij, dwz stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder, brengt minister Harbers voor de rechter voor de immense vliegtuigherrie. We zijn blij met MOB die Schiphol aanpakt op het gebied van stikstof. TOP.

  39
 4. Jonathan de B

  Tja, de PvdA, ik verwacht er niet zoveel van. Wim Kok, mw Netelenbos, Dick Benschop waren allemaal pro luchtvaart en van de PvdA.

  11
 5. dirk

  Appeltje -eitje lijkt mij.
  Nu eens zien of het praten voor de bühne is, of daadwerkelijk een keer actie in de tent …….. , mocht er geen actie komen , dan weet meteen iedereen waar hij of zij aan toe is.

  36

Geef een reactie

Translate