Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Actie

14 mei: landelijke actie tegen klimaatschade luchtvaart

Op 14 mei aanstaande wordt het Protestival uit 2019 opgevolgd door een nationaal protest tegen de vervuiling door de luchtvaart (foto: Marten van Dijl, Greenpeace)

4.6
(70)

Op zaterdag 14 mei organiseert Extinction Rebellion een grote actie tegen de klimaatschade die de luchtvaartindustrie aanricht. De actie zal alle grotere vliegvelden in Nederland treffen.

Deel op XDeel op Linkedin

Extinction Rebellion is een groep van vreedzame burgers die zich ernstig zorgen maakt over het klimaat. De beweging voert al jaren actie tegen de klimaatschade door de luchtvaart en was onder meer prominent aanwezig bij het grootschalige Protestival op Schiphol, alweer ruim twee jaar geleden op 14 en 15 december 2019.

De luchtvaartindustrie wordt verweten een grote vervuiler te zijn en geen klimaatplan te hebben. Voor Extinction Rebellion (XR) reden genoeg om actie te voeren op de vliegvelden in ons land.

Burgerlijke ongehoorzaamheid
Kenmerk van de acties is dat er geen geweld wordt gebruikt en eventuele corona-maatregelen worden gerespecteerd. Extinction Rebellion zet haar demonstraties kracht bij door burgerlijke ongehoorzaamheid – bij voorbeeld het blokkeren van wegen of het zich vastplakken aan objecten.

Aan de actie zal naar verwachting ook een groot aantal bewoners- en natuurbeschermingsorganisaties meedoen.

“We bevinden ons in een ongekende crisis. Wij bestaan omdat de overheid weigert om het noodzakelijke beleid in te voeren om haar burgers te beschermen. In plaats daarvan blijft zij industrieën ondersteunen die onze levens in gevaar brengen”, aldus XR.

“We organiseren creatieve, vreedzame en soms disruptieve acties om druk te zetten op onze regering en ze te dwingen om de noodzakelijke maatregelen te nemen. Omdat de geschiedenis keer op keer heeft laten zien dat burgerlijke ongehoorzaamheid een effectieve manier is om snelle veranderingen tot stand te brengen.”

Voorlichting
XR organiseert de acties niet alleen, maar geeft geïnteresseerden ook graag uitleg over de wijze van actievoeren en de verschillende manieren om deel te kunnen nemen.

Belangstelling om ook úw stem te laten horen tegen de vernietigende uitwerking van de luchtvaart op onze leefomgeving? Kom ook op 14 mei naar één van de vliegvelden en mail [email protected] voor meer informatie.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.6 / 5. Aantal stemmen: 70

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten

Geef een reactie

Translate