Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Volksgezondheid

Na jaar vertraging levert Schiphol onvolledige data over gifstoffen

foto: dsleeter_2000 via flickr

5
(96)

Schiphol leverde medio december eindelijk een rapport op over de uitstoot van onder meer kankerverwekkende stoffen. Dat was bijna een jaar over tijd. Nu blijkt dat de aangeleverde gegevens onvolledig zijn en krijgt het vliegveld nog een half jaar de tijd.

Deel op XDeel op Linkedin

Schiphol had al op 1 januari van het vorige jaar een rapport moeten opleveren met daarin de hoeveelheden uitgestoten kankerverwekkende stoffen. Inclusief een voorgestelde aanpak om die uitstoot zoveel mogelijk omlaag te brengen, conform de Nederlandse wetgeving.

Het management onder leiding van PvdA-prominent Dick Benschop kreeg het niet voor elkaar. Tot drie keer toe werd uitstel gevraagd en toegekend door de verantwoordelijke Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ONZKG).

Die dienst attendeerde Schiphol op de wettelijke verplichting pas nadat Johan Vollenbroek met de coöperatie Mobilisation for the Environment (MOB) een verzoek had ingediend tot handhaving.

Maar zelfs het uitstel van bijna een jaar leidde niet tot een voldoende rapportage door het vliegveld. Dit meldde de omgevingsdienst gisteren aan de advocaat van MOB.

Weer minstens halfjaar vertraging
“Ter informatie delen we u mee dat we de gegevens inmiddels van Schiphol hebben ontvangen en dat we hebben geconstateerd dat de gegevens niet volledig zijn. Wij gaan Schiphol vragen om aanvulling”, zo schrijft de bedrijfsjurist van ONZKG in een e-mail.

Niet duidelijk wordt uit zijn schrijven hoe lang Schiphol nu weer de tijd krijgt om aanvullende gegevens over de giftige uitstoot aan te leveren. Wel kost het na ontvangst nog eens zes maanden om de rapportage te beoordelen, zo meldt de jurist van de omgevingsdienst alvast.

Tot die tijd weigert de Omgevingsdienst te handhaven en burgers te beschermen tegen de uitstoot van naar schatting 400.000 kilogram NMVOS (deels kankerverwekkend) 40.000 kilogram formaldehyde (kankerverwekkend) en meer dan 5.000 kilogram benzeen (ook kankerverwekkend).

Gemeente Haarlemmermeer doet er niks aan
Omgevingsdiensten zijn verantwoordelijk voor het controleren en handhaven van de leefomgeving. Bescherming van burgers tegen gevaarlijke uitstoot is daarbij een belangrijk aandachtsgebied. De ONZKG heeft deze taken opgelegd gekregen van acht gemeenten en drie provincies, waaronder de thuisbasis van Schiphol – de gemeente Haarlemmermeer.

Die gemeente voelt weinig voor wettelijk verplichte handhaving van Schiphol. Vollenbroek moest begin december vorig jaar nog verschijnen in een beroepszaak tegen de afwijzing van zijn handhavingsverzoek. Daarin eiste hij dat de gemeente de omgevingsdienst alsnog zou opdragen paal en perk te stellen aan de overtredingen door Schiphol.

Nu blijkt dat Schiphol opnieuw – voor de vierde keer – de tijd krijgt om een sluitend rapport aan te leveren. Daarna gaat de omgevingsdienst er nog eens zes maanden over doen om de cijfers en de voorgestelde maatregelen te beoordelen. En pas daarna wil de dienst een beslissing nemen over al dan niet handhaven.

Ondertussen gaat de uitstoot van gevaarlijke en kankerverwekkende uitstoot boven woonwijken gewoon door.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 5 / 5. Aantal stemmen: 96

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Ad

  De vrijheid van de burger smelt sneller dan de poolkappen.
  Types zoals De Jonge moeten inderdaad hun werk kunnen doen zonder bedreigd te worden. Maar ze mogen weleens in de spiegel kijken naar ook hun eigen rol van bedreigingen in woorden en daden aan het adres van de burger. Ik ben banger voor deze virusbestrijder dan voor het virus zelf.
  Terug naar Vrijstaat Schiphol, handhaven en een beetje snel graag!

 2. ALMMJ

  De overheid piept en klaagt over eigen veiligheid, maar door het niets doen en niet tijdig iets doen op vele gebieden creeëren ze juist zelf dit gevaar. Spreek dit absoluut niet goed, maar het is oorzaak gevolg. Zou niet zo moeten zijn.

  7
 3. Haes

  Onze bestuurders tetteren graag over onze “rechtsstaat”. Dit artikel geeft een “mooi” voorbeeld wat die “rechtstaat” konkreet voorstelt.
  Een schijnvertoning. En als dit nu nog een incident was…. helaas, rond schiphol is het een structureel verschijnsel: liegen, bedriegen. Volslagen rechteloosheid en willekeur.
  Momenteel is er veel te doen over bedreiging van politici. Terecht, want het gaat om leven en gezondheid. Maar burgers wier gezondheid al jaren regelrecht bedreigd wordt door schiphol, kunnen nergens terecht en worden opnieuw door deze politici volslagen genegeerd. Een ongehoord grof schandaal! Is dit een rechtsstaat?

  19
 4. Bas

  Bij TATA Steel heeft ILT de provincie op de vingers getikt is het verhaal.
  Of gaat de ILT pas iets doen als er 2de kamer dat wil?
  De vraag is ook hoeveel uitstellen is toegestaan?

  6
 5. ALMMJ

  Bij twijfel dient direct actie ondernomen te worden, anders is er geen pressiemiddel. Daarnaast is de gemeente Haarlemmermeer haar burgers en omliggende gemeenten en de omwonenden heel wat verschuldigd. Wie niets doet is mede verantwoordelijk.

  11
 6. Rob

  Het is 1 grote klucht. Alles wat Schiphol verziekt en ziek maakt wordt onder het tapijt geschoven.
  Heiliger dan heilig en Den Haag is oost Indisch doof en wil van geen narigheid horen.
  Waarschijnlijk bang om na de politieke carrière naast mooie baantjes te grijpen.

  13
 7. ir. B. van Marlen

  Vroeger heetten onze ‘helden’ Plesman en Fokker, tegenwoordig absoluut niet meer. Ik denk eerder aan Vollenbroek. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ONZKG) speelt een zeer kwalijke rol door niet te handhaven. In feite handelt men als vazal van de luchtvaart met dit gedoogbeleid. Laat een ander maar ziek worden.

  Emissies van deze zeer verontrustende stoffen horen aangepakt te worden in een strafzaak, net als bij die van Tata Steel!

  Zou de overheid het ook gedogen als we met z’n allen onze belastingaangifte een jaar uitstellen?

  39
 8. Dick

  Bananenrepubliek …….. denk de ziekte kanker de mensenlevens ook wel extra paar jaar gaat geven net zoals de omgevingsdienst en omliggende gemeente dat geven aan Schiphol…… .. geef het de tijd….. ,

  16

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate