Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Politiek

‘Groenste college ooit’ van Amsterdam steunt groter Schiphol

femke halsema

Femke Halsema pleit voor groei van Schiphol en mag dat blijven doen van de Amsterdamse gemeenteraad (foto: schermafdruk website Gemeente Amsterdam)

4.7
(73)

Burgemeester Femke Halsema mag gewoon lobbyen voor een groter Schiphol. Dit is zojuist besloten in de Amsterdamse gemeenteraad. De motie om haar handtekening weg te krijgen onder een lobbybrief van VNO-NCW voor groei van het vliegveld, werd verworpen.

Deel op XDeel op Linkedin

Halsema zette enige maanden geleden haar handtekening onder een brief van de werkgeverslobbyclub VNO-NCW waarin onder meer werd gepleit voor groei van het vliegveld. Daarover ontstond commotie in de raad, temeer omdat in het Amsterdamse coalitieakkoord is opgenomen dat groei van Schiphol ongewenst is.

De ondertekening was niet vooraf besproken met de gemeenteraad. Halsema is naast burgemeester van Amsterdam ook voorzitter van de Metropool Regio Amsterdam. Dat is een samenwerkingsorgaan waarin ook Schiphol een stevige vinger in de pap heeft.

Deze MRA onttrekt zich volledig aan de democratische beginselen. Schiphol-directeur Dick Benschop schuift er regelmatig aan tafel bij de Amsterdamse burgemeester.

PvdA en D66 voor groei Schiphol
Ondanks het coalitieakkoord plaatste Halsema pontificaal haar signatuur onder het document. GroenLinks, SP en ChristenUnie dienden een motie in om haar tot inkeer te brengen.

Hoewel de raad dichtbij een meerderheid zat om de motie aan te nemen, bleken PvdA en D66 op het laatste moment tegen te stemmen. Daarmee werd het voorstel verworpen.

De Amsterdamse afdeling van de Partij van de Arbeid koos hiermee voor banen in plaats van voor de gezondheid van Amsterdammers. Een achterhaald standpunt, aangezien er in de hoofdstad honderdduizenden vacatures bestaan die nauwelijks zijn in te vullen. Het vliegveld is een notoir slechte werkgever met magere arbeidsvoorwaarden en eindeloze flexcontracten tegen lage betaling. En met een prominente PvdA-er als president-directeur.

D66 Amsterdam keer op keer vóór Schiphol
Hoewel D66 zijn best doet landelijk een groen imago vast te houden, blijkt de Amsterdamse afdeling keer op keer de kant van de vervuilende en luidruchtige luchthaven te kiezen. Eerder wilde een D66-wethouder geen juridische stappen nemen tegen Schiphol wegens overschrijding van allerlei milieu- en leefbaarheidsgrenzen, nu wordt er via het stemgedrag opnieuw aangegeven dat Schiphol heilig is voor D66.

De voorstemmers zijn woest op de tegenstemmers. “Tot zover alle mooie klimaatpraatjes van het groenste college ooit”, twittert de Partij voor de Dieren.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.7 / 5. Aantal stemmen: 73

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Gouwenberg

  Kotsmisselijk van partijen die hun mond vol hebben over het milieu. Mark Rutte kan tot in eeuwige dagen door regeren met dit soort hypocrieten. Lang leve de economische groei. Welzijn ligt op het kerkhof voor deze leugenaars.

  5
 2. ReindeR Rustema

  Burgemeester is een bestuurder die doet waar een meerderheid voor is. Dus ze kan dan ook iets doen wat niet de wens is van GroenLinks, maar waar wel een meerderheid voor is. Ze is dus ook niet echt ‘van GroenLinks’.

  En de PvdA… Die hebben al decennia een lange relatie met Schiphol. Benschop is een PvdA’er. In het bestuur van Schiphol heb je Gunning, ex-UvA, ook PvdA. Niet verbazend.

  De verschillen binnen D66 zijn wel gek.

  4
 3. Jeroen

  Het is walgelijke politiek.

  8
 4. Ed

  Femke kiest hiermee tevens voor behoud van het verguisde massa toerisme wat de leefbaarheid van de Amsterdamse binnenstad al jaren ernstig onder druk zet. Haar eerdere uitlatingen over het verbeteren van de leefbaarheid van de Amsterdamse binnenstad voor haar bewoners en de keuze voor een ander soort toeristen, oprecht geïnteresseerd in het culturele aanbod van de stad, blijkt hiermee een leugen. Ze kiest hier definitief voor het red light district, de soft drugs, de kroegen, de bachelor party, en alle hierbij behorende uitwassen. Dit alles gefaciliteerd door de spotgoedkope vluchten die Schiphol faciliteert. Ik heb zelf als forens, werkende in Amsterdam, al jaren gezien hoe grote groepen reeds beschonken Engelsen op vrijdagochtend met veel lawaai en zonder ticket op Schiphol plaats nemen in de 1e klas stilte coupe’s waar het weinige NS personeel er wel voor oppast om op te treden. Mede om die rede reis ik tegenwoordig altijd over Haarlem. Dit is waar Nederland dus bewust voor kiest. Er blijkt weinig verschil tussen de ideologieën van Mark en Femke. Goedkoop, veel, nu, pleps. Gaaf land hé.

  23
 5. ir. B. van Marlen

  ‘Hoewel de raad dichtbij een meerderheid zat om de motie aan te nemen, bleken PvdA en D66 op het laatste moment tegen te stemmen. Daarmee werd het voorstel verworpen. De Amsterdamse afdeling van de Partij van de Arbeid koos hiermee voor banen in plaats van voor de gezondheid van Amsterdammers.’

  Dit is precies hetzelfde PvdA-gedrag als rond 2000 met Netelenbos als Minister V&W, die de Polderbaan (= Leugenbaan) erdoor wist te drukken, ondanks hevige protesten. Het doel was wel de Amsterdammers te ontzien. Noord-Holland regio Kennemerland heeft het geweten, zie vliegherrie.nl!

  D66 is altijd in dit dossier een vage kontendraaier geweest, en dat laat ze nu heel duidelijk zien.

  Halsema laat zich omlullen door de sector. Misschien wil ze de kroegen en andere horeca in Amsterdam met toeristen blijven vullen? Ik keer me af van Groen-Links, met pijn in het hart!

  Velen van u zitten straks in nog meer herrie, doe er wat aan en stem deze leugenaars weg bij de volgende verkiezingen!

  20
 6. Peter van weel

  Er bestaat een uitdrukking voor dit gedrag: wolf in schaapskleren. Zij kiest liever voor de belangen van het bedrijfsleven dan voor het welzijn van haar burgers. Ooit zal onomstotelijk vast staan hoeveel gezondheidsschade Schiphol veroorzaakt. De analogie met roken en asbest dringen zich bij mij op. Achteraf wisten de veroorzakers daarvan ook zogenaamd nooit dat die schade er was en zijn ze tot op de dag van vandaag daarop niet aanspreekbaar. Gelukkig hebben we met haar handtekening nu een document waarmee ze later voor een rechter niet kan ontkennen dat zij willens en wetens dit besluit heeft genomen.

  17
 7. Henk Visser

  En hiermee is na jaren een eind gekomen aan de illusie dat GL landelijk voor een groen beleid staat. Ik schrijf met nadruk ‘landelijk’. Want gebleken is dat op gemeentelijk niveau raadsleden en fractievoorzitters er een vrijbuiters positie op na houden. Zo stemde GL raadslid Karim el Gebaly eerder dit jaar voor de komst van de GP in Zandvoort. In strijdt met alle milieu bezwaren die ingediend waren en het partij beginsel.
  In Zeewolde ging onlangs de coalitie GL-PvdA, in de raad vertegenwoordigd door twee PvdA leden, akkoord met de komst van het Meta (FB) datacenter waarop een breuk volgde tussen deze partijen. Dat had natuurlijk niet eerder beter afgesproken kunnen worden?

  Opmerkelijk is wel dat de GL fractie in Amsterdam haar eigen burgermeester tot inkeer probeerde te bewegen. Maar ook hier is nu duidelijk dat, evenals in Zaanstad, de burgermeester NIET vooraf met het college heeft gesproken over de ondertekening van het manifest. Tekenend is ook dat, net als in Zeewolde, de PvdA , om welke achterliggende reden dan ook, instemt met beleidsadvies dat rechtstreeks indruist tegen de volksgezondheid.
  De ‘voormalige’ arbeiderspartij is na het echec onder Diederik Samson en Griekse bezuinigings beul Jeroen Dijselbloem al verworden tot een partij van salonsocialisten. Nu kampt GL met piraten die het blazoen van hun partij regionaal ernstig in diskrediet brengen.
  Femke Halsema en partij coryfee Paul Rosemuller hebben zich blootgegeven en verkleuren groen naar paars. Hoewel zwart hier een passendere kleur is.

  7
 8. Josje

  De burgemeester denkt dat het bij haar status hoort om mee te praten met de dure jongens over de economische belangen en kansen van de Metropoolregio. En vliegen doen we sowieso toch allemaal, of nou ja bijna allemaal – het vooruitzicht dat dat wel eens minder kan worden wil zij nog niet tot zich door laten dringen. Voor haar telt individuele vrijheid zwaarder dan het publieke belang.
  Probeer ik allemaal te begrijpen; heb op een bepaalde manier altijd bewondering voor haar gehad. Maar nu is ze toch wel gevaarlijk ver afgedreven van waar het haar ambtshalve om zou moeten gaan: het dienen van de publieke zaak en het beschermen het welzijn van burgers. Heldhaftig, vastberaden, barmhartig.
  Ik stem al tijden geen GroenLinks meer maar dit vind ik toch echt een dieptepunt voor de partij, een enorme smet op het blazoen van Halsema en dieptreurig voor alle burgers in Noord en Zuidholland die hiermee nog verder zijn overgeleverd aan de onbegrensde terreur van Schiphol.

  26

Geef een reactie

Translate