Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Volksgezondheid

Eén op de tien passagiers KLM-vluchten besmet

Ondanks vliegverbod en vele besmettingen aan boord vliegt KLM gewoon door op Zuid-Afrika (foto: Waldemar Zielinski via Pixabay)

4.8
(62)

Ondanks alle boude beweringen over testen voor het vliegen, hepafilters en veilige procedures bleken vanochtend vroeg maar liefst 61 van de 600 passagiers op twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika besmet te zijn met het corona-virus. Of het ook gaat om de nieuwe omicron-variant wordt nog uitgezocht.

Deel op XDeel op Linkedin

De score van tien procent besmette personen op twee vluchten die gisterochtend al op het vliegveld arriveerden, moet alle alarmbellen in Den Haag doen rinkelen. Wie zegt dat dit gemiddelde niet op iedere vlucht wordt gehaald? Getest wordt er nauwelijks op Schiphol, dus harde cijfers zijn er niet.

In oktober van dit jaar landden er zo’n 1,2 miljoen passagiers op Schiphol met eindbestemming Nederland, volgens de jongste cijfers. Als van al die mensen 10 procent besmet is, gaat het om 120.000 besmettingen per maand extra. Deze passagiers worden bij aankomst niet meer getest en krijgen het advies alleen bij klachten naar de teststraat te gaan.

Het testen van de passagiers uit Zuid-Afrika gisterenavond werd ingegeven door angst voor de nieuwe variant, die volgens de eerste berichten zelfs agressiever en besmettelijker is dan de delta-variant.

Hutje-mutje
De luchtreizigers moesten gisteren zo’n vijf uur hutje-mutje in de uitverkochte vliegtuigen blijven zitten voordat zij met een volgepakte bus naar een aparte locatie werden gebracht. Ook daar werden zij vastgehouden in een kleine ruimte en ontstond er zelfs een klassiek opstootje toen er eindelijk wat voedsel werd gepresenteerd, zo was te zien op een Twitter-filmpje.

Al die tijd stonden de passagiers dicht bijeen in afgesloten ruimtes – besmet of niet. Pas diep in de nacht werd duidelijk wie wel en wie niet besmet was. Een deel van de besmette personen werd naar een bewaakt hotel gebracht waar zij enkele dagen in quarantaine moeten blijven. Een ander deel mocht gewoon naar huis.

Het gezonde deel mocht sowieso naar huis. Daar moeten de mensen nog enige dagen in thuisquarantaine. Of zij dat ook doen, is onduidelijk. Van tevoren is al aangekondigd dat controles slechts telefonisch (!) en steekproefgewijs plaatsvinden en dat de boetes van 339 euro op overtredingen niet bepaald hoog zijn voor mensen die een vliegreis naar Zuid-Afrika kunnen betalen.

Gewoon doorvliegen
Ondanks deze gevaarlijke blamage en het ingestelde vliegverbod heeft KLM al aangegeven gewoon door te vliegen op Zuid-Afrika. Schiphol stelt dat het geen extra maatregelen wil treffen.

Wat er met de passagiers is gebeurd die vandaag vanuit Zuid-Afrika arriveerden is (nog) niet bekend. Ook niet wat er met de passagiers van morgen, overmorgen en de dag erna gaat gebeuren. KLM vliegt vooralsnog dertien keer per week van en naar Zuid-Afrika, vandaag volgens berichten in de media met een halfleeg toestel.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.8 / 5. Aantal stemmen: 62

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. ir. B. van Marlen

  Nederland (Schiphol en KLM) is weer kampioen nieuwe virusvariant verspreider. Hoeveel bewijs heeft u nog nodig? Waar een klein land groot in kan zijn! Daarnaast is er geen land, dat zo’n groot met vliegtuigherrie verpest gebied heeft (en dit nog wil uitbreiden ook!). Ook scoren we goed met stikstofemissies, viruswappies, ongevaccineerden, en laag op het uitvoeren van de boostercampagne. Ook hebben we een aanzienlijke groep onnadenkende en egoïstische vliegconsumenten. Wat een ‘gaaf land!’

  4
  • Tineke van den Klinkenberg

   Ik vloog op 12 november na een verblijf van drie maanden in Johannesburg terug naar Amsterdam met een nachtvlucht van de KLM.
   Op 7 november kreeg ik een mail van de KLM toegestuurd dat ik geen test nodig had als ik over een QR code beschikte en geen symptomen had, dan wel een bewijs dat ik van het virus genezen was, (Zie mail KLM hieronder)

   Ik geloofde mijn ogen niet en heb mij wel daags tevoren laten testen, uit verantwoordelijkheid naar mijn medepassagiers en het personeel.
   Noch voorafgaande aan de vlucht noch bij aankomst op Schiphol ben ik ook maar naar iets gevraagd, behoudens dan naar mijn paspoort en KLM-ticket. Wel heb ik op het vliegveld een gezondheidsverklaring moeten invullen en inleveren bij het betreden van de toegang tot de gates. Maar ja, daar kun je alles op invullen wat je goeddunkt.
   Ik was verbijsterd over de onverschilligheid waarmee een internationaal opererend bedrijf als de KLM met de pandemie omgaat.

   En nu is Zuid Afrika de klos. Schande. Er zou best gevlogen kunnen worden, mits een ieder zowel met een negatief PCR-bewijs als met een negatief resultaat op een sneltest afgenomen op het vliegveld van vertrek tot de ingang naar de gates wordt toegelaten. En er toezicht is op het dragen van mondkapjes en het houden van afstand tijdens het betreden en verlaten van het vliegtuig en gedurende de vlucht.

   Van: KLM
   Onderwerp: Belangrijke COVID-19 informatie over uw reis met KLM
   Datum: 7 november 2021 om 10:47:23 CET
   Aan: [verwijderddoorredactie]@gmail.com
   Antwoord aan: [email protected]

   If you are unable to see the message below, click here to view.
    

    
   Geachte Mevrouw VAN DEN KLINKENBERG,

   Binnenkort gaat u met ons op reis. Wat fijn dat u voor ons gekozen heeft, we stellen uw vertrouwen in ons erg op prijs! Om u, uw medereizigers en onze crew zo veilig en aangenaam mogelijk naar uw bestemming te brengen, hebben we verschillende maatregelen genomen. Daarnaast hebben de nationale overheden inreisvereisten ingesteld. Deze delen we graag met u zodat u goed voorbereid op reis gaat.

   Uw boekingscode: KOZ3HA

   Als u al een verzoek heeft ingediend om uw boeking te wijzigen of te annuleren of als uw vlucht is geannuleerd, kunt u deze e-mail negeren.
    

   Checklist voor uw vlucht
    

   Geen COVID-19-symptomen

   Meerdere mondkapjes

   Een geldig paspoort

   Arriveer op tijd op de luchthaven

   Een negatief testresultaat of een vaccinatiebewijs voor COVID-19

   De benodigde inreis-documenten

   Upload COVID-19 documenten naar KLM
    
    

   Alles over coronatests voor uw reis

   Reisvoorwaarden voor uw reis naar Amsterdam:
   Checklist inreizen naar Nederland
   OPTIE 1
   EEN NEGATIEF NAAT(PCR)-TESTRESULTAAT VOOR COVID‑19
   op basis van een test die binnen 48 uur voor vertrek is afgenomen.
   OF
   OPTIE 2
   EEN NEGATIEF ANTIGEEN-SNELTESTRESULTAAT VOOR COVID‑19
   op basis van een test die binnen 24 uur voor vertrek is afgenomen.
   OF
   OPTIE 3
   EEN VACCINATIE- OF HERSTELBEWIJS VOOR COVID‑19
   Controleer de voorwaarden. Check het type vaccinatie dat is toegestaan en de minimale tijd die nodig is tussen de laatste injectie en uw aankomst in Amsterdam. Controleer ook of uw bestemming vaccinaties accepteert van het land waarin u bent gevaccineerd. Een herstelbewijs is alleen geldig wanneer deze is uitgegeven door een EU‑lidstaat.
   +
   AANVULLENDE REISDOCUMENTEN
   Print de documenten uit voor uw vertrek en aankomst.

   Let op: lokale autoriteiten kunnen toegang tot het land weigeren als u bij aankomst geen geldig testresultaat of andere verplichte documenten kunt laten zien. Onze KLM-medewerkers controleren mogelijk ook uw testcertificaten en documenten voor vertrek.

   1
 2. Rob

  De standaard reactie van de luchtvaartsector is altijd: “Wij houden ons aan de regels”. Wat ze er niet bij vertellen is dat ze heel hard gelobbyd hebben om de regels heel soepel te maken voor de luchtvaart. Zo is KLM hard tekeer gegaan tegen de eerdere testverplichting voor iedere passagier. Met nu de virusimport en distributie tot gevolg.

  7
 3. Johan Vollenbroek

  Jeroen, van maart 2012 dateert ons bezwaarschrift (zienswijze) tegen de concept natuurvergunning van Schiphol. Daarna is het stil gebleven…….
  Ook zitten we nog achter Schiphol aan vanwege de emissie van kankerverwekkende stoffen. Ook dat verzoek is door de overheid op de lange baan geschoven. Op 7 december loopt een deadline af. Wordt vervolgd

  12
 4. Loek

  Het is onvermijdelijk dat de nieuwe variant zich verspreidt over ons land. Krijgen we het niet via het vliegtuig, dan ‘loopt’ het wel de grens over vanuit omliggende landen. Zo ging het ook met alle eerdere varianten van het virus. Je houdt het gewoon niet tegen.
  Het is wel grappig om te zien hoeveel maatregelen worden getroffen door de om ons bekommerende regering. De halve economie wordt weer eens platgelegd om ons te beschermen tegen ziektes. Maar van de ziekmakende gevolgen van zeer giftige uitstoot rondom Schiphol liggen de dames en heren niet wakker. Hoeveel zieken en doden zouden dat zijn? Kan het RIVM daar ook eens een rekenmodel voor opstellen?

  14
 5. Jeroen

  Hoe staat het met de rechtszaak tegen Schiphol tegen KLM en tegen de staat hierover. Deze gang van zaken lijkt me zelfs iets voor een kort geding.
  Het is erg urgent om deze virus import direct te stoppen.

  16
 6. Rob

  Schiphol en KLM denken maar aan 1 ding en dat is zoveel mogelijk mensen laten vliegen, het laatste waar zij zich druk om maken is dat ze verantwoordelijk zijn voor vele besmettingen en het wereld wijd verspreiden hiervan.
  Deze door ons als belastingbetalers omhoog gehouden criminele bedrijven hebben als vervuiler en als verspreider geheel schijt aan de samenleving daarbij ongehinderd door Den Haag waar ze door lobby alles wat ze willen voor elkaar krijgen.
  Als je Corona echt een halt toe wilt roepen begin dan als eerste is Schiphol op slot te gooien voor personenvervoer de komende 3 weken

  26

Geef een reactie

Translate