Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Column

Herrieloze woningen? Schipholbunkers!

Ook in de oorlog werd er al geëxperimenteerd met geluidsadaptief bouwen (foto: ptra via Pixabay)

4.9
(81)

Demissionair luchtvaart-minister Barbara Visser opende eerder deze week een proefopstelling met zeecontainers waar onderzoekers van de TU Delft gaan onderzoeken hoe wonen in de vliegtuigherrie alsnog salonfähig kan worden gemaakt.

Deel op XDeel op Linkedin

Wat is er aan de hand? Al decennialang is het vrijwel onmogelijk om woningen te bouwen in de regio Schiphol. Het lawaai is er te heftig omdat er jaarlijks meer dan 500.000 vluchten scheren over de woonwijken.

Ook de luchtvervuiling rijst er de pan uit: de vliegtuigen stoten behalve het klimaatschadelijke CO2 schadelijke en zelfs kankerverwekkende stoffen uit als benzeen, zo blijkt uit cijfers van de RIVM.

Met sommige van die stoffen torent Schiphol zelfs uit boven de uitstoot van het inmiddels beruchte Tata Steel. Ondertussen wil de directie van Schiphol onder leiding van sociaaldemocraat Dick Benschop verder groeien. Er moeten volgens hem nog tienduizenden vluchten extra per jaar bijkomen.

Koren op de molen
De proef van de TU Delft is koren op de molen van de luchtvaartgezinde VVD-wethouder Jurgen Nobel van Schiphol-gemeente Haarlemmermeer. Hij ziet mogelijkheden om nu toch woningen te bouwen vlakbij het vliegveld. Nobel noemt het ‘geluidsadaptief bouwen’. Hij haalde er het vrolijke WNL-programma Goedemorgen Nederland mee.

Maar wat houdt dat geluidsadaptief bouwen nu eigenlijk in? Is het een goede zaak? Het antwoord is overzichtelijk. Haarlemmermeer wil woningen bouwen waarin het lawaai van vliegtuigen niet al te scherp binnendringt.

Dit project is te gek voor woorden. Het toont haarfijn aan dat VVD-bestuurders liever de mensen aanpassen aan de industrie in plaats van andersom. Nobel wil mensen opsluiten in geluiddichte woningen, zonder mogelijkheid een raam open te zetten of eens te genieten van je tuin. Daarvoor is de herrie en luchtvervuiling veel te heftig. Niet voor niets spreken de Haarlemmermeerders zelf over ‘Schipholbunkers’.

Opzettelijk schade berokkenen
Als overheid berokken je toekomstige bewoners zo opzettelijk schade. Vanwege de wooncrisis heb je als burger nauwelijks keuze waar te wonen. De overheid hanteert normen die bouwen rond Schiphol terecht verbieden, maar probeert dit met technische kunstgrepen toch mogelijk te maken.

Wethouder Nobel en de overheid weten dat luchtvaart zeer schadelijk is voor de volksgezondheid en de leefomgeving en dat het vliegen moet worden beperkt vanwege de klimaatschade. Toch besluiten ze er mensen op te bergen in geluidsdichte bunkers. Alles onder de prachtige versluierende term van het geluidsadaptief wonen. Een manier van bouwen die verder niets helpt tegen de heftige luchtvervuiling door het vliegverkeer.

De krant van wakker Nederland brengt het allemaal met een mooie twist. Herrieloze huizen, zo staat er te lezen in De Telegraaf. Maar die huizen zijn niet de bron van de herrie, dat zijn de vliegtuigen. Die woningen worden zo zwaar belast door het vlieglawaai dat ze wettelijk gezien niet eens gebouwd mogen worden. Het is illegaal om mensen te laten wonen in zo’n omgeving.

Twee jaar tijdrekken
Het gaat nu nog om een proef met een looptijd van twee jaar. Daarmee geeft de overheid Schiphol weer twee jaar de tijd om niets te hoeven doen aan de oorzaak van de problemen in de regio: het overmatige vliegverkeer maakt de halve Randstad onbewoonbaar, gezien de spreiding van lawaaimeldingen op vliegherrie.nl.

Nog kwalijker is dat als uit het experiment blijkt dat het geluidsniveau binnen de woningen met een paar decibel kan worden teruggebracht, dit zal worden gebruikt als vrijbrief om meer vliegverkeer te billijken.

Immers redeneert onze overheid dat bij een beetje minder hinder er veel meer kan worden gevlogen. Iedere 3 decibel geluidswinst vertaalt zich volgens de papieren werkelijkheid van het ministerie van Infrastructuur in twee keer zoveel vliegtuigen.

Ik hoop oprecht dat men op tijd bij zinnen komt in Noord-Holland. Het geeft geen pas mensen in een onleefbare omgeving op te bergen in Schipholbunkers.

Deze column verscheen eerder op Joop! en is met toestemming van auteur Alfred Blokhuizen overgenomen door SchipholWatch.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.9 / 5. Aantal stemmen: 81

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Loek

  Ik heb het bewuste filmpje bekeken. Het is werkelijk lachwekkend. “Heel veel mensen willen hun familie bezoeken… ” zegt ze. En ik zeg: “heel veel mensen willen met hun familie gewoon normaal in de tuin kunnen zitten”.

  1
 2. Madelon

  We zullen moeten wachten tot de hele bende onder water staat.
  Redelijk nadenken is er niet bij bij de VVD en zijn handlangers in het Hol van het schip.
  Zoals daar de schepen vergingen zal over een paar jaar de hele koninklijke blik-verzameling onder water gaan.

  6
 3. Rob

  Schiphol staat boven alles en iedereen in Nederland.
  Den Haag interesseert zich niets voor gezondheid van omwonenden, uitstoot herrie en klimaat crisis ten spijt.
  Den Haag is letterlijk bezig toe te staan dat omwonenden door Schiphol gek gemaakt worden door de herrie ziek gemaakt en korter levend door de uitstoot en het klimaat met een lange neus trekkend uitstel lachen.
  En niemand die hier in Den Haag ook maar iets aan doet.
  Schiphol en KLM mogen alles doen om te groeien en zich zelf te promoten ten koste van de samenleving.
  De kosten die dit met zich mee brengt mogen ook nog is worden opgehoest doende belasting betaler.
  Met gezond verstand zou je denken dat er mensen zijn die hier heel erg van profiteren waarom zou dit anders zo massaal worden geaccepteerd?

  16
 4. ir. B. van Marlen

  U moet niet raar opkijken als deze woningen straks worden aangeprezen als ‘een uniek woonobject op een superieure locatie met vele voorzieningen en optimale connectiviteit in het bijzonder geschikt voor de medemens die een minder goed ontwikkeld gehoororgaan heeft.’

  15
  • S. van Halm

   Zoiets als

   “Thuiskomen op Landgoed Wickevoort: Mooi en rustiek wonen in Haarlemmermeer? Dat kan.”
   https://www.wickevoort.nl/nl/

   Recht onder de ‘weinig gebruikte Spijkerboor uitvliegroute’ waar bijvoorbeeld Floriande ook onder ligt en die inmiddels mede dankzij de gemeente Haarlemmermeer niet weinig meer gebruikt wordt.

   Lees vooral de site van de projectontwikkelaar goed na over de geneugten van het wonen onder een vliegroute want de gemeente Haarlemmermeer eist dat de verkoper de clientèle duidelijk vooraf informeert hierover.

   3
  • C.

   De nieuwe minister is ook al kampioen afleidingsmaneuvres bedenken en verzinnen what is new na mw Van Nieuwenhuizen

 5. Huis biedt zich aan voor geluidsadaptief vliegen

  En weer staat de overheid met deze actie tegenover de burgers in het ongoing Schiphol Schandaal (zie artikel eerder op SchipholWatch).

  Laten we eerst eens beginnen met een onderzoek geluidsadaptief vliegen. Dus op alle banen 5x hoger aanvliegen in glijvlucht bij het landen. Mijn huis biedt zich aan voor dit onderzoek. Ik ken de conclusie al: dit kan!

  13
 6. A. Beljaars

  Als je die woningen nu onder de Schipholbanen bouwt maakt je ook nog efficient gebruik van de ruimte. Wat een geldverslindende bezigheid dat onderzoek. Schande.

  4

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate