Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

App Explane

Explane en de melding ‘No Airplane Captured’

'No Airplane Captured' is een irritante melding, maar geen fout in de app (illustratie: screenshot Explane)

4.5
(31)

We krijgen regelmatig vragen over de melding ‘No Airplane Captured’ van onze app Explane. De melding verschijnt in de app als niet alle benodigde gegevens (tijdig) kunnen worden opgehaald.

Deel op XDeel op Linkedin

We begrijpen dat de melding kan leiden tot irritatie bij de gebruiker, maar zonder alle gegevens heeft het geen zin de meting op te slaan in ons bestand.

Explane heeft meerdere gegevens nodig per meting: de locatie van de meting, de positie van het gemeten vliegtuig, het geluidsniveau en datum en tijdstip van de meting.

De actuele positie van het vliegtuig wordt via internet opgehaald uit de database van het Open Sky Network.

Grondstations voeden database
Dit netwerk wordt gevoed door grondstations bij particulieren. Mensen die een zogenaamde ADS-B ontvanger hebben gekoppeld aan de Open Sky-database. Zo’n ontvanger kan voor minder dan 100 euro worden geïnstalleerd door mensen die handig zijn met computers.

Hoe meer van dergelijke ontvangers actief zijn rond een vliegveld, des te beter wordt de database gevuld met actuele gegevens.

Het kan voorkomen dat bepaalde gebieden rond een vliegveld niet helemaal gedekt worden door de aanwezige ontvangers. Ook kan het gebeuren dat een deelnemer (tijdelijk of permanent) is gestopt met het voeden van de database, waardoor de dekking in een bepaald gebied minder is dan eerder het geval was.

Wij kunnen er helaas niets aan doen behalve gebruikers te vragen zelf ook zo’n ontvanger te kopen en aan te sluiten op de Open Sky-database. Meer informatie hierover is te vinden op deze pagina. SchipholWatch heeft zelf geen invloed op het aantal aangesloten grondstations.

Verouderde gegevens
In gebieden met voldoende dekking door grondstations kan het alsnog voorkomen dat Explane niet de juiste gegevens kan ophalen. Dat kan bij voorbeeld het geval zijn als de laatst bekende positie van een vliegtuig ouder is dan 10 seconden.

We hebben de app zo geprogrammeerd dat de meting dan niet wordt meegenomen, omdat – zeker in drukke gebieden zoals rond Schiphol – niet met zekerheid te zeggen is dat het gaat om de gegevens van het gemeten vliegtuig.

Een volgende reden voor de melding ‘No Airplane Captured’ kan een slecht functionerende internetverbinding zijn. De app probeert vanaf de start van de meting bij Open Sky te achterhalen welk toestel op dat moment overvliegt. Als dat niet is gelukt voor het einde van de meting, verschijnt de melding.

Irritant
Hoewel het irritant kan zijn een meting niet in te kunnen sturen, gaat het uitdrukkelijk niet om een fout in de app. Het zijn een aantal ingebouwde zekerheden die zoveel mogelijk moeten garanderen dat een registratie de juiste en alle gegevens bevat.

We krijgen regelmatig vragen over de melding, maar kunnen deze vanwege de beperkte omvang van ons team vrijwilligers niet individueel beantwoorden.

Er valt eenvoudigweg niet meer over te vertellen dan in dit artikel is gemeld. Eerder publiceerden we deze zelfde informatie al in het Engels in Explane zelf (onder de knop ‘News’) en op de blog van Explane.

Honderden meldingen per dag
Geruststellend moge zijn dat Explane prima functioneert. Iedere dag komen er honderden meldingen binnen. Het totaal aantal metingen sinds de start staat nu op 360.000, waarvan alleen al in Nederland 315.000. Alle verzamelde informatie is te vinden op https://reports.explane.org/nl/.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.5 / 5. Aantal stemmen: 31

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. gerrit

  Vanavond tussen 19:35 en 19:50 14 vliegtuigen getracht te registreren. Allen (12 KLM en 2 onbekend) landend op de Aalsmeerbaan gaven “no airplane captured”. Erg frustrerend.. Worden door Schiphol op het laatste moment vlucht gegevens gewijzigd of zo?

 2. Win Brouwer

  Ook in Uithoorn zeer frequent no plane captured. Ook ik zou wel een automatisch station neer willen zetten.
  Waar kan ik een beschrijving hiervan vinden?

 3. KS

  De receiver die het altijd deed is blijkbaar uit gezet.
  Het is heel frustrerend niets te kunnen meten maar wel steeds met mobiel in de lucht te zitten bij het open raam.
  Ik had tot nu toe het gevoel iets tegen de terreur te kunnen doen, maar voel nu onmacht.
  Crowdfunding om zelf zo een receiver neer te zetten?
  We laten ons toch niet belazeren door de leefbaarheidsvernietigers.

 4. Frank Goppel

  Explane hard nodig!
  Vanavond vrijdag 8 juli zitten we na ruim anderhalf prettige rust weer volop in de vliegherrie. Wachtrijen en alle vliegtuigen uit alle windrichtingen richting schiphol draaien hier laag boven Gouda (20 km verderop) braaf hun rondje om de kerk. Vakantietijd is aangebroken en vliegtuigen vliegen af en aan. Corona en hittegolven hebben blijkbaar nog niet iedereen aan het denken gezet.
  Jammer is dit en ook heel jammer dat Explane het in tegenstelling tot voorgaande jaren het momenteel faliekant laat afweten (no airplane captured) Is hier sprake van technisch manko, sabotage of heeft de luchtvaartindustrie de corona-pauze benut om de toestellen daadwerkelijk duurzamer en stiller te maken? Iedere meting is er één en ze zijn allemaal hard nodig.

 5. Ronald

  Bij mij in Kudelstaart werkt momenteel geen enkele Explane melding meer 🙁

  Ik zou ook graag een automatisch metende Explane willen installeren thuis. Daar werd in 2019 aan gewerkt, maar ik heb daar niets meer van gehoord. Ik hoop dat er toch een kit beschikbaar komt

 6. n

  Heeft iemand een link naar de benodigdheden om een eigen grondmeetstation te installeren en handleiding om dit alles goed te koppelen?

 7. Ad

  Een herriemeetstationnetje op mijn huis wat volautomatisch werkt zou ik prima vinden. Maar om zelf gratis naast dat stationnetje ook een klein verkeerstorentje te gaan bemannen zou ik iets te veel eer vinden voor die wetteloze vliegbende. Hulde aan degenen die het handmatig meten en koppelen aan een vlucht vormgeven!

 8. jeroen

  Wat wel helpt is om flightradar ook open te hebben. Daar kan je zien of er vliegtuigen, groot of klein aankomen. je bent dan vaak op tijd om te meten.
  Het jammere is dat je vaak getriggerd wordt door een oude cargo bak die gewoon 80dB doet en de navolgende, ook hinderlijk, maar minder is.

 9. Joor

  Ik wil best zo’n antenne aan mijn huis hangen maar zie de installatie zelf niet zitten. Teveel noob. Weten jullie iemand die dat (tegen betaling) zou kunnen doen?

  • Sandra Schreuder

   Ook hier in Landsmeer krijg ik plotseling geen vliegtuig meer gemeld terwijl er elke paar minuten 1 laag overkomt (sinds gister). Je kunt zeggen dat het toeval is, maar dit gebeurt nu wel heel toevallig op veel plekken tegelijk.

  • Joor

   De antenne is in huis en werkt binnen het thuisnetwerk maar wil nog niet ‘feeden’ naar opensky. Grrr… krijg het niet aan de praat. Iemand met kennis van computers/netwerken die een handje wil helpen?

   • Reactie door auteur

    SchipholWatch

    @Joor We hebben via Twitter gevraagd of iemand u kan helpen. Mogen we eventuele helpers met u in contact brengen?

   • Joor

    Done ! De antenne draait en levert nu data aan het netwerk. Het bereik is nog beperkt, de antenne staat binnen. Morgen verhuis ik die van mijn bureau naar de definitieve plek op het dak. En dan maar hopen dat het helpt om de Explane app weer meer te kunnen vullen.

 10. Bastiaan

  Alle wetgeving is nog in DB(A). Ik ben benieuwd of we lage frequenties ook meer in beeld kunnen krijgen. Zelf denk ik dat daar het grote probleem zit.
  Veel mensen om mij heen horen het niet eens goed, terwijl ik mijn haren uit mijn hoofd trek van het gedreunZ

 11. E. C Vriesman

  Bedankt voor deze uitgebreide info. Had inderdaad een melding per email gedaan hierover. Er zijn hier, in Buitenveldert, wel een aantal mensen verhuisd dus zou dat best kunnen dat er minder apparatuur is. Heeft voor mij geen zin om te meten nu, als één op de zes vliegtuigen maar meetbaar zijn.

 12. Mike

  Duidelijke (technische) uitleg van de vervelende ervaringen met Explane.
  Dank je wel !

  Eens kijken wat voor mij mogelijk is met zo’n ADS-B ontvanger.
  Ik hoop ook dat we binnenkort iets horen over de mogelijkheden met continumeting.
  Het gebeurd mij helaas veel te vaak dat ik te laat ben om Explane te gebruiken en het vliegtuig al weer weg is 🙁 .

  • Michiel

   Precies dit. Ik hang graag apparatuur op mijn schuurtje maar helaas lijkt er geen schot te zitten in de ontwikkeling ervan. Als er een 747-400 pal over mijn dak komt IPV de anti hinder route te volgen ben ik toch te laat met explane.

Geef een reactie

Translate