Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Politiek, Update

VVD Noord-Holland wil af van geluidsregels Schiphol

E-mail van VVD-gedeputeerde Cees Loggen aan Tweede Kamerleden

4.8
(80)

Omdat vliegtuiggeluid in de Omgevingswet (terecht) veel zwaarder wordt meegenomen dan nu het geval is, start VVD-er Cees Loggen, gedeputeerde in Noord-Holland, een lobby naar de Tweede Kamer om de nieuwe regels te omzeilen.

Deel op XDeel op Linkedin

Dit blijkt uit een e-mail van zijn hand die in handen is gekomen van SchipholWatch.

De VVD-er stelt “niet te willen tornen aan geluidsnormen”, maar vindt de gevolgen van de nieuwe wet desastreus voor de woningbouwplannen.

Kennelijk ziet hij er geen probleem in dat nog meer burgers straks te maken krijgen met de herrie en vervuiling door Schiphol.

WHO-voorschriften negeren
“In de nieuwe rekenregels telt luchtvaartgeluid veel zwaarder mee in het totale geluidniveau. De geluidsniveaus worden niet anders, alleen de ‘weging’ van luchtvaartgeluid wordt zwaarder”, aldus de gedeputeerde die hiermee volkomen voorbij gaat aan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO om vlieglawaai inderdaad zwaarder mee te tellen vanwege de hogere mate van irritatie en overlast die dit geluid met zich meebrengt ten opzichte van andere geluidsbronnen.

“Veel gebieden waar volgens de huidige wettelijke geluidnormen voor luchtvaartlawaai geen bezwaren tegen woningbouw zijn, krijgen met de nieuwe rekenregels ineens een kwalificatie ‘slecht’ of zelfs ‘zeer slecht’ leefgebied”, jammert Loggen voort in zijn e-mail aan alle Tweede Kamerleden die hier binnenkort over vergaderen.

Schiphol streep door 340.000 woningen
“Dit betekent een streep door veel woningbouwplannen, terwijl Rijk en regio in de brede omgeving van Schiphol hebben afgesproken 340.000 woningen te bouwen.”

De VVD Noord-Holland probeert met deze stellingname de bedoeling van de nieuwe Omgevingswet om mensen een betere leefomgeving te garanderen compleet te omzeilen.

In plaats van de bron van de overlast aan te pakken, wil de rechtsliberale partij nog meer mensen deelgenoot maken van de geluidsterreur rond het vliegveld. Niet de nieuwe regels zetten een streep door de mogelijkheden om de broodnodige woningen te bouwen, maar de enorme overlast en vervuiling van Schiphol zijn de oorzaak van de bouwstop.

Maar liefst 340.000 woningen wil de VVD kunnen bouwen in een regio waarin nu al zo’n 2,5 miljoen burgers gebukt gaan onder de negatieve gevolgen van de herrie en uitstoot van het vliegverkeer.

‘Nutteloos’
Loggen durft zelfs zover te gaan dat hij de nieuwe regels in de Omgevingswet afdoet als nutteloos om de burger te beschermen. “Er wordt niets gedaan om de hinder die door omwonenden wordt beleefd, omlaag te brengen”, zo stelt hij – geheel tegen de intentie van de wet in.

Omwonenden van vliegvelden krijgen met de Omgevingswet eindelijk een mogelijkheid om Schiphol via de rechter te dwingen de overlast aan te pakken. Als het aan de VVD ligt, gaat dit niet door en moeten de geluidsregels “beleidsneutraal” worden toegepast. Bedoeld wordt dat de luchtvaart ook in de nieuwe situatie net zoveel herrie mag blijven maken als nu al het geval is.

Update 20 april 2021
Gedeputeerde Cees Loggen op het matje geroepen door Partij voor de Dieren Noord-Holland. Mogelijk heeft Loggen mailtje op persoonlijke titel gestuurd, er is kennelijk geen toestemming gegeven door Provinciale Staten.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.8 / 5. Aantal stemmen: 80

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Rob Buick

  Please can you point me to the new Environmental Act and WHO noise inclusion, for your ardent followers in the UK, so that we can attempt to build a case for similar such protections – Heathrow affects 30% of all those significantly affected by aircraft noise in Europe.

 2. H.J. Meijer

  Op het blog Vlieghinder staat een waslijst aan gevolgen van Langdurige blootstelling aan Vliegtuiglawaai, zoals chronische stress, concentratie problemen, tekort aan ononderbroken nachtrust, resulterend in achterop raken op school.
  Uitstoot van ultrafijnstof en roet uit vliegtuigmotoren is oorzaak van longkanker en hersenziekten. Het Ministerie van Infrastructuur zal – vanuit zijn machtspositie- er alles aan doen om de harde werkelijkheid dood te zwijgen.
  Met het negeren van de ernst van de overlast bewijst u zichzelf bepaald geen dienst.
  De hiërarchie van Ministeries in Nederland, in combinatie met het gegeven dat alle andere ondergeschikt zijn aan het Ministerie van Infrastructuur heeft ertoe geleid dat Volksgezondheid en Milieu ondergeschikt zijn aan Luchtvaartbelangen. Dit gegeven in combinatie met het gegeven dat Volksgezondheid het onderspit moeten delven, leidt er onherroepelijk toe, dat de toestand in grote delen van Nederland zal verslechteren.

 3. Deze actie laat zien dat de luchtvaartector eigenlijk crimineel handelt met steun van de VVD. Of is men bang dat er met de nieuwe wet minder geld kan worden opgestreken door de projectontwikkelaars? Geluid is geluid en cumulatie geeft natuurlijk meer geluid. In een klein land kun je eenvoudigweg niet continu door blijven groeien zonder steeds meer mensen te belasten. De maat is nu al helemaal vol.

  Voeg daarbij dat men de omgeving al heeft besodemieterd in 2000 met de overgang van Ke naar Lden en u zult inzien, dat dit gedrag gewoon doorgaat. Ik heb al laten zien, dat de leefbaarheid in Noord-Holland met de Polderbaan sterk achteruitgegaan is, en dat dit met superpreferentie nog slechter wordt.

  En dan te bedenken dat vele domoren zelfs in Noord-Holland op de VVD hebben gestemd en zich hebben laten inpakken door de mooie praatjes van dhr. Rutte!

  Het wordt tijd voor harde tegenacties!

 4. Hans Buurma

  Met dit soort mentaliteit kon Schiphol decennia lang groeien, tot het nu aan alle kanten uit zijn voegen barst op het gebied van de impact op de samenleving. De VVD roept steeds dat Schiphol aan een goed vestigingsklimaat moet bijdragen. Een belangrijke voorwaarde is een hoogwaardige leefomgeving. Die wil deze gedeputeerde om zeep brengen. Penny wise en pound foolish.

Geef een reactie

Translate