Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Volksgezondheid

Vollenbroek eist grenzen aan kankerverwekkende uitstoot Schiphol

Jaarlijkse uitstoot van deels kankerverwekkende stoffen door Schiphol (bron: emissieregistratie RIVM)

4.8
(123)

In een brief vraagt stikstofstrijder Johan Vollenbroek de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied paal en perk te stellen aan de uitstoot van kankerverwekkende stoffen door Schiphol.

Deel op XDeel op Linkedin

Het vliegveld stoot grote hoeveelheden uit van onder meer de levensgevaarlijke stoffen benzeen en formaldehyde. Van beide is bekend dat ze carcinogeen zijn, ofwel kankerverwekkend.

Uit bestudering van de bestaande vergunningen van Schiphol concludeert Vollenbroek dat er geen emissienormen zijn opgelegd voor deze stoffen, terwijl in de wet duidelijke eisen zijn geformuleerd aan emissies van zogenaamde ‘zeer zorgwekkende stoffen’.

“In het activiteitenbesluit staat dat het uitstoten van deze stoffen zoveel mogelijk moet worden voorkomen en indien dat niet mogelijk is, tot een minimum te beperken”, aldus Vollenbroeks stichting MOB aan de omgevingsdienst.

Uitstoot moet beperkt
Hij verzoekt de dienst dan ook de omgevingsvergunning van Schiphol uit te breiden zodat ook de kankerverwekkende stoffen daarin worden opgenomen. Ook wil hij dat de ambtenaren voorschriften opleggen aan Schiphol om al het mogelijke te doen aan de huidige uitstoot van ten minste 40.000 kilogram carcinogene stoffen.

Bovenop die 40.000 kilogram stoot Schiphol bovendien nog 400.000 kilogram zogenaamde NMVOS uit. Dat zijn vluchtige organische stoffen, waarvan een deel mogelijk ook kankerverwekkend is. Vollenbroek wil van de omgevingsdienst dan ook een analyse ontvangen van die uitstoot zodat hij kan bepalen of aanvullende eisen nodig zijn.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.8 / 5. Aantal stemmen: 123

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Dick van Nieuwkoop

  Nanofijnstof niet genoemd. Is miljoenen malen meer als wat er in deze lijst staat. Waarom het dodelijke sub23 nm uitstoot bestaat niet op papier. Nanofijnstof heet nu C….. https://schafderenteaf.wordpress.com/2018/12/31/wat-is-nano-luchtvervuiling-de-echte-oorzaak-van-klimaatverandering-waar-de-politiek-en-media-over-zwijgen/

  1
 2. Rob vd Wel

  Het is zo goed dat er nog mensen zijn die opkomen voor de algemene belangen van burgers.

 3. ad

  Wordt het geen tijd dat we onze regering(en) helder bestempelen als vijanden van de aarde en vijanden van het leven op aarde. En ze wegstemmen!

 4. Haes

  Broodnodig toezicht op wetteloze overheid. Steeds vaker een bittere noodzaak.
  Waar is het fatsoen?

 5. Uitstekend van Vollenbroek!
  Het is rond het Noordzeekanaal niet alleen de stofoverlast van bijv. Tata Steel. Er gaan zeer veel vliegtuigen over dit gebied. Niet voor niets scoort kanker in Velsen/ Beverwijk meer dan 25 – 50% meer slachtoffers dan het landelijk gemiddelde!!!
  Runways zo snel mogelijk naar zee. Alle vliegtuigoverlast weg van het land!!!

Geef een reactie

Translate