Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Politiek

‘Hoekstra moet vergunningaanvraag Lelystad intrekken’

PvdD wil via omweg uitstel van behandeling stikstofvergunning Lelystad Airport (foto: Google Maps)

4.8
(52)

Minister Wopke Hoekstra (CDA) moet als grootaandeelhouder de aanvraag van een stikstofvergunning voor Lelystad Airport intrekken. Het dossier is immers controversieel verklaard. De demissionaire regering mag er geen onomkeerbare stappen in zetten.

Deel op XDeel op Linkedin

Omdat minister Carola Schouten desondanks vol gas voortgaat met de vergunningverlening, wil Kamerlid Lammert van Raan (Partij voor de Dieren) de Tweede Kamer nog deze week terugroepen van het verkiezingsreces voor overleg.

Hij zoekt hiervoor steun bij de andere fracties. Zij hebben tot vandaag 17:30 uur de tijd om te reageren op zijn voorstel, zo blijkt uit een bericht van de griffie in de kamer.

“Minister Hoekstra bevindt zich als 70 procent aandeelhouder van Schiphol en dus Lelystad Airport aan de aanvraagzijde in het vergunningentraject. Nu Lelystad controversieel is verklaard, maar minister Carola Schouten (ChristenUnie) niet van plan is de behandeling uit te stellen, moet Hoekstra de aanvraag opschorten, conform de wens van de Kamer”, aldus Van Raan in zijn verzoek aan de griffier van de vaste kamercommissie Financiën.

Als Hoekstra daar geen gehoor aan geeft, zou hij op zijn minst aan collega Schouten kunnen laten weten dat hij vertraging accepteert in de behandeling van de aanvraag.

In strijd met wens Kamer
“Minister Schouten gaat in strijd met de wens van de Kamer in volle vaart door met de natuurvergunning van Lelystad. Wij willen dat dit proces per direct wordt opgeschort”, stelt Van Raan.

“De Kamer heeft Lelystad niet voor niets controversieel verklaard. Het kabinet dient deze keuze simpelweg te respecteren en heeft daartoe ook alle mogelijkheden. Het vliegveld is bovendien volstrekt overbodig.”

Volgens de PvdD beroept Schouten zich onterecht op de wettelijke reactietermijn van de vergunningaanvraag. Er zijn voldoende bestaande wettelijke uitzonderingsgronden om uitstel te verlenen.

Schouten dendert door
In de Eerste Kamer bleek eerder deze week dat Schouten niet van plan is gas terug te nemen. Daarom richt Van Raan zich nu tot Hoekstra die als aandeelhouder kan aangeven uitstel te accepteren om zo aan de democratisch vastgestelde wens van de Kamer tegemoet te komen.

Het is volgens de PvdD niet aan deze Kamer om een besluit te nemen over de toekomst van Lelystad Airport. “Wat ons betreft gaat er een dikke streep door die plannen. Vanwege de klimaatcrisis zal de luchtvaart flink moeten krimpen”, aldus een persbericht.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.8 / 5. Aantal stemmen: 52

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. SOS Heemskerk

    Kan een vergunning niet nietig verklaard worden als blijkt dat er fraude is gepleegd?

Geef een reactie

Translate