Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Volksgezondheid

MOB zet kankerverwekkende uitstoot vliegtuigen op agenda

Als de schadelijke uitstoot van vliegtuigen zo duidelijk zichtbaar zou zijn, was vliegen allang verboden (foto: cowboy_cabinets via Pixabay)

4.7
(33)

In Trouw van 5 maart stelt Schiphol-baas Dick Benschop “een goede buur” te willen zijn. Chemicus Johan Vollenbroek, bekend van zijn juridische procedures tegen de illegale uitstoot van stikstof, stelt dat een goede buur geen tonnen aan kankerverwekkende stoffen de lucht in blaast.

Deel op XDeel op Linkedin

“De afgelopen jaren is er veel discussie geweest over de geluidsoverlast van Schiphol. Daar is de stikstofkwestie nog bijgekomen nadat bleek dat het vliegveld niet over de benodigde vergunningen beschikt.

Minder bekend is echter dat er jaarlijks ook ruim 5.000 kilogram van het uiterst kankerverwekkende benzeen wordt uitgestoten”, zo schrijft hij op zijn website.

Benzeen naar nul
Het RIVM heeft uitgebreide informatie beschikbaar over de schadelijkheid van benzeen. Het goedje veroorzaakt onder meer acute leukemie. De uitstoot moet volgens de wet dan ook zo veel mogelijk tot nul worden gereduceerd.

“Het lijkt erop dat de uitspraken van Benschop vallen in de categorie van de vos die de passie preekt.”

Alsof de uitstoot van stikstof en benzeen nog niet voldoende is, blijkt Schiphol volgens Vollenbroek ook nog eens jaarlijks 230.000 kilogram zwaveloxyden uit te stoten, plus 35.000 kilogram van het ook kankerverwekkende formaldehyde.

Vluchtige organische stoffen
“En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, komt er ieder jaar ook nog eens zo’n 400.000 kilogram vluchtige organische stoffen vrij, waarvan een onbekend deel ook kankerverwekkend is.”

Zo’n goede buur blijkt Schiphol dus niet te zijn. “Als er een fabriek in ons land zou staan met zulke hoge emissies van kankerverwekkende stoffen, dan zou die meteen worden gesloten.”

Miljarden subsidie voor gevaarlijke uitstoot
“Maar Schiphol niet. Nee, de luchtvaart krijgt ook nog eens miljarden toegestopt om deze uitstoot voort te kunnen zetten.”

Een goede buur stoot geen 40.000 kilogram aan kankerverwekkende stoffen per jaar uit, zo concludeert Vollenbroek. “Om van Benschop een goede buurman te maken moeten eerst die emissies maar eens fors omlaag. En ook de herrie, de stikstof en het fijnstof.”

Eerder schreven wij al eens een artikel over schadelijke stoffen die door vliegtuigmotoren onze dampkring worden ingeblazen. Uit dat wetenschappelijke onderzoek bleek dat behalve benzeen ook tolueen wordt uitgestoten – een stof die de werking van de hersenen aantast.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.7 / 5. Aantal stemmen: 33

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Marc

  Zijn er gegevens rond verhoogd voorkomen van leukemie rond Schiphol. Net als houtstook is dit mogelijk een .. probleem. Als er onderzoek is gaarne delen en anders graag initiëren, thx
  Beiden moeten worden aangepakt. Houtstook kan per direct worden gestopt: daar is genoeg onderzoek over, verkorting levensduur 3 maanden tot 3 jaar (Parijs, waar al een verbod is)

 2. Stella

  Afgrijselijk dit te lezen, ik ben zó bang! Ik woon op 1250 mtr vanaf de Aalsmeerbaan, ga praktisch nooit naar buiten maar vraag mij nu af hoe het is met de luchtkwaliteit binnenshuis. Komen die zwaar kankerverwekkende stoffen ook in je huis? Waar ben je nog veilig hier? Kun je alleen nog naar buiten met een zuurstof masker op. FFP2 masker is niet voldoende, moet waarschijnlijk een gasmasker zijn. Onvoorstelbaar dat onze overheid dit toelaat dat mensen dagelijks vergiftigd worden door Schiphol! In wat voor een land leef ik…. hoezo een gaaf land?

 3. Bosdeva

  Jammer dat de foto een blusvlieguigje is genomen als illustratie van het artikel. Dat plaatst de tekst in het daglicht van stemmingmakerij. Tekst is ok en het is super dat het gegeven van al die extra uitstoot boven tafel komt. Als de foto van het blusvliegtuig wordt vervangen deel ik het artikel graag.

 4. M

  Dat kan de verschillende verschikkelijke ziektes bij grondpersoneel op de platforms verklaren.

  Ik weet niet of het klopt, maar ik hoorde dat het Spaarne Ziekenhuis groot is in hetbehandelen van kanker.

 5. Zouden de Schipholbobo’s al teveel tolueen hebben opgesnoven en daarom komen met de sprookjes van goede buur?

Geef een reactie

Translate