Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Analyse, Update

Discutabele rangschikking in stemwijzer SATL

Vandaag publiceerde burgergroep SATL-Lelystad een opmerkelijke stemwijzer (illustratie: website SATL)

4.4
(31)

Vandaag publiceerde SATL-Lelystad een stemwijzer met de ChristenUnie als verrassende koploper voor mensen die strijden tegen de groei van de luchtvaart. Opmerkelijk en discutabel, gezien het stemgedrag van deze partij in de afgelopen kabinetsperiode.

Deel op XDeel op Linkedin

SATL, de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen, zegt hiermee dat een stem op de ChristenUnie minstens zo veilig is als een stem op de Partij voor de Dieren of GroenLinks.

Dat is aantoonbaar onjuist. In de afgelopen vier jaar heeft de ChristenUnie meerdere keren braaf meegestemd met de VVD.

Zo stemden de CU-kamerleden in de herfst van 2019 nog tegen een motie van PvdD-fractieleider Esther Ouwehand om Lelystad Airport niet te openen vanwege de stikstofcrisis.

Ook stemde ChristenUnie een motie weg om de groei van de luchtvaart in het algemeen te beteugelen uit het oogpunt van klimaat, veiligheid en kwaliteit van de leefomgeving.

Duidelijk verschil in verkiezingsprogramma’s
SATL stelt in zijn persbericht dat het bij de samenstelling van het stemadvies heeft gekeken naar het stemgedrag uit het verleden en kijkt naar de toekomstplannen zoals vastgelegd in het verkiezingsprogramma van iedere partij.

Ook op dit punt scoren GroenLinks en PvdD aantoonbaar beter dan het op gelijk niveau geëindigde ChristenUnie.

Zo stellen GL en PvdD al jarenlang voorstander te zijn van krimp van de luchtvaart in ons land. Pas onlangs openbaarde CU in haar eigen verkiezingsprogramma ook zo’n belofte, zij het een zeer beperkte teruggang tot nog steeds 450.000 vliegbewegingen op Schiphol.

Natuurvergunning door CU-minister
Nota bene minister Carola Schouten van ChristenUnie maakte onlangs haar voorgenomen besluit bekend om (onder meer) Lelystad Airport alsnog van een natuurvergunning te voorzien zodat opening van het vliegveld weer een stap dichterbij komt.

Juist de actiegroepen binnen SATL strijden al jaren tegen de opening van dat vliegveld, zodat de hoge notering van CU op zijn minst opmerkelijk mag worden genoemd.

Reactie SATL
Desgevraagd stelt SATL de hoge notering van ChristenUnie goed verdedigbaar te vinden. “Natuurlijk is CU niet precies gelijk, maar er zijn voors en tegens bij iedere partij. GroenLinks, SP en PvdD hebben een schone lei, maar zij zaten ook niet in een coalitie en hebben daarom niets van hun idealen hoeven in te leveren”, aldus Marianne van der Sluis van SATL.

“Het programma van CU is klip en klaar en heel goed. Dat de partij vier sterren heeft, is ook te danken aan het feit dat ze onder druk van de coalitie overeind zijn gebleven. Ze hebben vastgehouden aan fatsoenlijk bestuur op basis van de juiste cijfers en hebben niet ingestemd met een snel te nemen luchthavenbesluit.”

“Mensen die een andere partij overwegen, zullen niet snel voor GroenLinks of PvdD kiezen. De ChristenUnie spreekt wél mensen aan met een christelijke achterban.

De beslissing van Carola Schouten voor de natuurvergunning voor Lelystad is pijnlijk en niet meegenomen in de beoordeling van de CU. Het was ons niet duidelijk of zij die beslissing had kunnen vermijden.”

Objectievere stemwijzer
SchipholWatch kan zich niet vinden in de stemwijzer van SATL en verwijst daarom graag naar de eerder gepubliceerde kieswijzer van dr Paul van der Maesen.

Hij baseerde zijn uitkomsten op een genuanceerder en vollediger overzicht van de partijstandpunten.

Niet verrassend komt de ChristenUnie in de lijst van Van der Maesen op een lagere positie dan krimpkampioenen Partij voor de Dieren en GroenLinks.

Update 26 feb 19:59
SATL heeft inhoudelijk gereageerd op dit artikel. De reactie is zojuist toegevoegd aan dit artikel.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.4 / 5. Aantal stemmen: 31

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Henk Visser

  Ik vond het ook al een zeer merkwaardige ‘stemwijzer’.
  Goed dat hier reactie op gekomen is.
  Dank.

 2. ad

  Prima artikel, dank
  Een klein verbeterpuntje: We zitten niet allemaal dagelijks in vakjargon zoals SATL. Graag minstens éénmaal in een artikel vermelden wat een gebruikte afkorting betekent.

 3. Jan Rooijakkers

  De partijen met 4 sterren bij SATL staan op alfabetische volgorde. Binnen de 4 sterren geen rangorde.

 4. SOS Heemskerk

  Als de achterban en bestuurders van SATL op CU stemmen houden ze zichzelf voor de gek.

 5. SOS Heemskerk

  Dat geloof dat telkens weer belangrijk is, kijk eens naar de feiten, de wetenschap, toekomst en de gevolgen van ons handelen. Ik begrijp dat het eng is om eens niet op uw christelijke partij te stemmen, denk aan de generaties na ons, zonder gezonde omgeving, natuur en klimaat hebben mensen weinig kans.

Geef een reactie

Translate