Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Politiek

Zaanse bewoners vragen actie van provincie

Foto: ThePixelman via Pixabay

4.8
(53)

Vandaag spreekt ‘lobby-oma’ Winnie de Wit namens de Saense Onderwonenden Schiphol in bij de commissie mobiliteit en bereikbaarheid van de Provincie Noord-Holland. Zij vraagt actie van de provincie. Op SchipholWatch alvast haar rede.

Deel op XDeel op Linkedin

“Weet u het nog? Die kaart van RTL Nieuws, die laat zien waar in Nederland de gezondheid ernstig bedreigd wordt door vieze lucht en herrie? Knalrood rond Schiphol!

De uitstoot van Schiphol piekt recht naar het noorden, over het Noordzeekanaal, en volgt mijn mooie dorp nog zo’n 8 kilometer. Hoe roder, des te meer kans om ziek te worden van luchtverontreiniging of geluid. Dat staat bij die kaart. En daar zit mijn pijn. Wij in Assendelft worden bedreigd door beide.

Het westen van de Zaanstreek door Tata, het oosten door een superspreader van ammoniak, genaamd Olam. De A8 en A9 omzomen het gebied en boven onze hoofden gaan 2 snelwegen vol vliegtuiggeweld.

Nog hogere vliegdichtheid
Als het aan minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat ligt, komt er met NextGen een nog hogere vliegdichtheid, en er zit ‘gewoon’ weer groei in de pijplijn.

Ik weet het, in deze commissie geldt: wij gaan niet over Schiphol, dat is ‘aan het Rijk’. Toch heeft u, als Provincie, zorgplicht voor uw inwoners. U dient mede te zorgen voor schone lucht, voor normale nachtrust en veiligheid, kortom preventief te handelen met de gezondheid van uw burgers voor ogen.

Mogelijk vertrouwt u de cijfers van BAS nog wel, maar er zijn veel meer tot in hun vezels geplaagde inwoners dan deze klaaglijn vermeldt. De bijna grootste luchthaven van Europa in het kleinste landje met de meeste mensen eromheen. De luchthaven die dankzij het ministerie boven elke wet verheven is.

Wij burgers hebben al drie decennia te maken met:

 • de sprookjes van Schiphol – immer groeien èn minder hinder
 • met gemanipuleerde cijfers in rapporten – meermalen onafhankelijk aangetoond
 • naar uitkomst toerekenende adviesbureaus
 • lobbyisten
 • nepparticipatie
 • ontberen van transparantie en van onafhankelijke meetpunten
 • kortom van het eerlijke verhaal

Wie helpt ons van deze neppe, papieren werkelijkheid af? Van het immer bezwaar moeten maken tegen de megalomane groeiplannen, wetend dat er niets mee gedaan wordt? Meepraten? Zinloos!

Wie gaat onze stem naar Den Haag verder voeren? Gaat u uw best doen om onze eis voor een eerlijk verhaal daar eens te laten horen? Ongevraagd, waarom niet? We hebben moedige politici nodig! Voor de vele, vele burgers blijkt Den Haag namelijk de oren dicht te houden. Klinkt het een beetje naar dat andere dossier, waardoor we nu zonder regering zitten?

Voorzorgsbeginsel
Naast zorgplicht is er ook nog het voorzorgsbeginsel dat aandacht verdient. Blijkt vliegverkeer schade aan de longen van basisscholieren aan te brengen? Stop er dan mee, verminder het op zijn minst – uit voorzorg. Artsen – met name longartsen vragen hierom!

Ik rond af: onze Rijksoverheid heeft de rechterlijke weg voor ons afgesloten omdat de minister simpel dingen regelt via een simpele Algemene Maatregel van Bestuur – waar het recht niet over kan spreken.

Tot slot: de volksgezondheid is in dit dossier ondergeschikt verklaard. Dat feit zal over 20 à 30 jaar zichtbaar worden in de gezondheidsstatistieken.

Kom, maak van deze commissie een groep moedige politici die vooruit denkt, die actie onderneemt omdat de gezondheid van Noordhollanders op het spel staat.”

Lees ook over dit pleidooi bij De Orkaan Zaans Nieuws

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.8 / 5. Aantal stemmen: 53

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Henk Visser

  Beste HAES,

  Ik begrijp volkomen uw wat defaitistische reactie. Het is een David tegen Goliath gevecht.
  Waar wij ons als Schiphol geterroriseerden aan vasthouden is de onverbiddelijke historisch bewezen wetenschap dat geen enkel imperium (KLM als 21ste eeuw VOC) een oneindig leven heeft. Het verzet tegen ongebreidelde groei van de luchtvaart is nu gekoppeld aan het klimaatprobleem. En daarin vinden we een groeiende groep medestanders. Als een klein meisje uit Zweden het toch voor elkaar krijgt een globale opstand in het leven te roepen, een jonge generatie weet aan te sporen, zouden wij ons dan niet moeten schamen als we de kop erbij laten hangen?
  Tien jaar heeft de Trojaanse oorlog geduurd. Het paard even terzijde. De vasthoudendheid, doorzettingsvermogen, duurzaamheid en vast geloof in de eindzege deed de belegeraars zegevieren. Misschien is Covid ons Trojaanse paard. Maar vroeg of laat gaat de overgesubsidieerde sector vallen. De scheuren in het verbond AF/KLM zien we al. Nationale belangen gaan de vliegers met gelijke vlaggenkleuren uit elkaar trekken. En uiteindelijk is er geen kabinet dat de absurde subsidie nog kan verantwoorden zonder in een tweede toeslagen affaire te verzinken.
  In Maart kunt u uw stem laten horen. En de keuze is niet zo moeilijk. Kies voor een partij die krimp van de luchtvaartsector in het program heeft. Die kiest voor een leefbare toekomst voor ons, onze kinderen en kleinkinderen.
  Astrid Lindgren schreef haar eerste Pippi Langkous verhaal in 1941. Greta Thunberg is Zwedens nieuwe klimaat Pippi. En een inspiratie voor ons. Jong en oud. Actie brengt dus wel degelijk een revolutie op gang. Het is aan ons daar op in te haken.

 2. Haes

  Wat een goed pleidooi! Helaas zal het niet helpen. Besturend nederland is zo kompleet losgezongen van de burger dat een schipholschandaal onvermijdelijk wordt. Hopelijk worden de verantwoordelijken dan wel met pek en veren weggestuurd. Dat heb ik in het toelagenschandaal nog gemist.

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate