Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Corona, Update

Rectificatie over corona-cijfers Schiphol (wordt vervolgd)

Tweet van RIVM waarin wordt gezegd dat het rioolwater van Schiphol wél wordt gemeten.

4.3
(57)

RECTIFICATIE: Eerder vandaag meldden wij op basis van een e-mail van RIVM dat het instituut geen toegang meer zou hebben tot de corona-metingen in het rioolwater van Schiphol. Dit is mogelijk onjuist, nader onderzoek is nodig. Wordt dus vervolgd. Blijft staan dat deze cijfers al geruime tijd niet meer openbaar worden gemaakt – in tegenstelling tot vorig jaar.

Deel op XDeel op Linkedin

Update 13 januari 21:25u
De zaak lijkt wat genuanceerder te liggen. BNR-verslaggever Thomas van Groningen heeft contact gehad met RIVM en kreeg bevestigd dat de mail waarop onderstaand artikel is gebaseerd wel degelijk afkomstig is van het instituut. RIVM ontkent tegenover hem echter de inhoud van die mail.

Update 13 januari 23:17u
Suzanne Kröger, 2e Kamerlid namens GroenLinks, zegt op Twitter kamervragen te gaan stellen over de onduidelijkheid die nu is ontstaan. Zij wil weten of RIVM nu wel of niet toegang heeft tot de rioolwatermetingen op Schiphol.

Het mailtje aan een van onze volgers waarop het artikel is gebaseerd. Hoewel RIVM bevestigt dat deze mail inderdaad afkomstig is van het instituut, wordt de boodschap nu ontkend. Onder meer GroenLinks en Partij voor de Dieren willen nu kamervragen stellen om de waarheid boven tafel te krijgen.

Update 14 januari 15:50u
RIVM heeft inmiddels een uitgebreider verklaring gestuurd aan onze volger. RIVM gaat niet in op de vraag hoeveel virusmateriaal in het rioolwater van Schiphol wordt aangetroffen.

Update 15 januari 12:25u
De kamervragen zijn inmiddels gepubliceerd op de website van de Partij voor de Dieren.

Hieronder vindt u het oorspronkelijke bericht, waarin mogelijk abusievelijk is gemeld dat RIVM géén toegang meer heeft tot de cijfers.

Wij bieden onze oprechte excuses aan voor deze omissie.

“Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert regelmatig metingen van het corona-virus in het rioolwater. Tot medio vorig jaar waren daar ook de cijfers van het afvalwater van Schiphol terug te vinden. Maar het vliegveld heeft het RIVM de toegang tot die metingen nu ontzegd.

Dit zegt het RIVM in een e-mail aan een van onze volgers die hierover vragen stelde. Deze mail is in het bezit van SchipholWatch.

“We hebben helaas geen toegang meer tot de meetgegevens van Schiphol. Daar hebben we niks over te zeggen omdat Schiphol een private organisatie is”, zo laat de medewerker weten.

Sinds half februari 2020 heeft RIVM monsters rioolwater getest van Schiphol, afkomstig van passagiers, medewerkers en in mindere mate uit vliegtuigen. Begin maart werd daar voor het eerst het nieuwe coronavirus in aangetroffen.

Cijfers Schiphol ‘zeer relevant’
Kennisinstituut KWR Water noemt de rioolwatercijfers van Schiphol relevant omdat “ze informatie geven over de circulatie van het virus onder mensen die op doorreis zijn via een van de belangrijkste toegangspunten tot ons land en het Europese continent.”

“Het monitoren van de aanwezigheid van SARS-CoV-2 in de afvalwaterstroom van Schiphol is zeer relevant. Temeer daar het vliegverkeer weer langzaam toeneemt, geven onze rioolwateranalyses een indicatie of het virus via het vliegverkeer Nederland binnenkomt.”

Op 14 juli vorig jaar meldt KWR dan ook op de website waterforum.net dat het erfelijk materiaal van het coronavirus stijgt in het rioolwater van Schiphol. “KWR ontdekte dat het virus ongeveer een week eerder in het rioolwater aanwezig is voordat er bij de GGD besmettingen worden gemeld. Dat komt omdat personen in de eerste dagen geen symptomen hebben, maar het virus wel via de ontlasting uitscheiden.”

Toegang geweigerd
Desondanks weert Schiphol inmiddels de toegang tot deze belangrijke gegevens. “De cijfers van Schiphol zouden een scheef beeld geven”, aldus het RIVM. Fluctuaties in het aantal passagiers kunnen leiden tot hogere of lagere cijfers. “En helaas hebben we ook geen toegang tot hun dagelijkse aantal passagiers”, zo besluit het mailtje van RIVM.

Het is niet bekend op welke datum Schiphol gestart is met het achterhouden van de covid-cijfers. Op 4 augustus vorig jaar maakte KWR in het Noordhollands Dagblad nog een laatste melding van een lichte daling.

Schiphol is weliswaar op papier een private onderneming, maar de aandelen zijn voor meer dan 90 procent in handen van de rijksoverheid en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam.”

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.3 / 5. Aantal stemmen: 57

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Rein van Vliet

  Rein van Vliet.
  Transparant beleid is toch de nieuwe slogan??

  1
 2. Heemskerker

  Dit laat maar weer duidelijk zien hoe de overheid het belang van Schiphol en KLM boven onze gezondheid plaatst.
  We waren al wat gewend door de gezondheid te schaden met stress, slaap tekort, uitstoot, klimaatverandering. Nu ook nog een pandemiebestrijding tegenwerken. Wat is het volgende?

  1

Geef een reactie

Translate