Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Veiligheid

Brandweer: Kronenburg potentieel ernstiger dan Bijlmerramp

Verloop van de noodlottige El Al-vlucht die leidde tot de Bijlmerramp (illustratie via Youtube)

4.5
(28)

Het neerstorten van een vliegtuig op Uilenstede/Kronenburg heeft veel ernstiger gevolgen dan de Bijlmerramp. Dit zegt de brandweer in een risicoanalyse voor het nieuwe bestemmingsplan van de Amstelveense studentenwijk.

Deel op XDeel op Linkedin

Dat is ondanks het feit dat de brandweer het onwaarschijnlijk vindt dat zo’n ramp plaatsvindt. Het zou minder dan eens per 10.000 jaar plaatsvinden.

Sinds het ontstaan van de luchtvaart zijn er in ons land alleen al twaalf ernstige luchtvaartongevallen geregisteerd. Dat is er gemiddeld één per acht jaar. De helft van die ongevallen vond plaats in de afgelopen veertig jaar, dus gemiddeld eens per zeven jaar. Dat is in ieder geval aanzienlijk vaker dan eens in de 10.000 jaar.

Crash Boeing 777
De deskundigen van de brandweer werken in hun analyse verschillende scenario’s uit, zoals het neerstorten van een Boeing 777 op de wijk Kronenburg. Geen van de 400 passagiers en 15 bemanningsleden overleven de crash. Het vliegtuig raakt een hoogbouwcomplex en vernielt 150 studentenwoningen. 200 bewoners raken ernstig gewond en vijftig studenten vinden de dood.

De 465 doden in zo’n ramp noemt de brandweer ‘catastrofaal’, het aantal van 200 gewonden ‘zeer ernstig’. De kosten van zo’n ramp schat het korps in op meer dan 200 miljoen euro. Die kosten bestaan uit het verlies van woningen, de schade aan de infrastructuur, berging en begrafenissen van de doden en behandeling en schadeloosstelling van gewonden, plus het verlies van één vliegtuig.

Sociaal-psychologische impact
Daarnaast zal zo’n ramp een ‘zeer ernstige’ sociaal-psychologische impact hebben, zo blijkt uit de rapportage. Met name zullen bewoners de eigenaar van het vliegtuig nalatigheid gaan verwijten, ontstaat een aanzienlijk verlies van vertrouwen in de overheid en vliegbedrijven en zal de bevolking zich (nog) machtelozer gaan voelen om zich te verweren tegen de vliegindustrie.

Alles bij elkaar opgeteld komt de brandweer op een risicoscore van 0,2 op een schaal van 0 tot 1. Tussen 0,11 en 0,33 wordt de score ‘zeer ernstig’ genoemd, vanaf 0,33 ‘catastrofaal’.

Een vliegramp op Kronenburg/Uilenstede ligt volgens de brandweer dicht tegen een heuse catastrofe aan.

Deze score verandert nagenoeg niet in een nieuwe situatie met de duizenden extra studentenwoningen die de gemeente Amstelveen in het gebied wil bouwen. De verklaring daarvoor is dat in de beoogde studentencomplexen nu kantoren zijn gevestigd. Een ramp in de huidige situatie zou daarom vrijwel net zoveel kantoormedewerkers het leven kosten als in het toekomstige geval student-bewoners.

Na eenzelfde analyse op de Bijlmerramp uit 1992 berekent de brandweer een score van slechts 0,11, slechts de helft van de ernst van een eventuele Uilenstede-ramp. Het belangrijkste verschil met de neerstortende 747 in Amsterdam-Zuidoost is het aantal doden en gewonden. De jumbojet van El Al was een vrachttoestel zonder passagiers en een beperkte bemanning.

Dezelfde analyse toegepast op de Bijlmerramp van 1992.

Bestaande wijken buiten beschouwing
Opmerkelijk is dat de gemeente dergelijke analyses wél laat maken voor (ver-) nieuwbouwprojecten, maar dat bestaande bewoners in wijken als Randwijck in Amstelveen-Noord al jarenlang blootstaan aan dezelfde en mogelijk nóg grotere risico’s. Voor deze groep inwoners worden de risico’s kennelijk voor lief genomen.

In april 2017 trok de Onderzoeksraad voor Veiligheid nog aan de bel omdat Schiphol op tal van terreinen de veiligheid moet verbeteren. Het vliegveld zegt daarmee druk te zijn, maar de meeste maatregelen zijn nog steeds niet uitgevoerd. De gedroomde groei naar 540.000 vliegbewegingen is volgens de raad dan ook onverantwoordelijk in de huidige situatie.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.5 / 5. Aantal stemmen: 28

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Rein van Vliet

    Uitspraak van de veiligheidsraad:
    “Boven dicht bevolkte gebieden behoort niet gevlogen te worden”!

    1

Geef een reactie

Translate