Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Vliegtuiglawaai

Explosieve groei slaapverstoring door vliegtuigen

Omslag van het nieuwste rapport van RIVM waaruit blijkt dat het aantal mensen dat ’s nachts wakker ligt door vliegtuigen explosief is gestegen.

(leestijd ongeveer 2 minuten)
4.6
(34)

Tussen 2016 en 2019 is het aantal mensen dat ‘s nachts wakker ligt van de vliegtuigen met meer dan 50 procent gestegen. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM.

Deel op XDeel op Linkedin

Schiphol en de andere civiele vliegvelden in Nederland staan met deze explosieve groei op eenzame hoogte in de statistieken van het Rijksinsituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Andere geluidsbronnen die verantwoordelijk zijn voor veel slaapverstoring zijn onder meer het wegverkeer en luidruchtige buren. Geen van deze overlastbronnen wist echter in zo’n korte periode zoveel extra mensen uit de slaap te houden.

400.000 mensen ‘s nachts wakker
De ernstige hinder van verkeersvliegtuigen is volgens het onderzoek in de drie tussenliggende jaren met maar liefst 37 procent toegenomen. Aan het onderzoek namen zo´n 2.300 mensen deel.

Volgens het RIVM gaat het om een representatieve steekproef onder de bevolking van ons land van 16 jaar en ouder. Eén procentpunt uit de resultaten komt overeen met 142.000 bewoners.

Zo berekend veroorzaakt vliegverkeer ernstige slaapproblemen bij bijna 400.000 burgers van ons land. 900.000 mensen ondervinden ‘ernstige hinder’ door het vliegverkeer.

Angstgevoelens
Mogelijk nog schrijnender dan de enorme geluidsoverlast is het groeiende gevoel van onveiligheid bij burgers rond vliegvelden. Vorig jaar gaf 11,5 procent van de respondenten aan bang te zijn voor de vliegtuigen. Iedere negende burger – ofwel maar liefst 1,5 miljoen mensen – voelt zich dus onveilig.

Daarmee is de luchtvaart één van de allergrootste bronnen van gevoelens van onveiligheid in ons land.

Dit is in lijn met de normen die gelden voor de sector – immers mogen de externe risico’s rond Schiphol op een tien keer hoger niveau liggen dan van alle andere industrieën in ons land. Dit is bij wet vastgelegd en dus een politieke keuze om Schiphol te kunnen laten groeien.

Los van de herrie en gevoelens van onveiligheid zitten ook nog eens 140.000 mensen in de stank van de luchtvaart. Ongeveer de helft van hen wordt daar zelfs ‘s nachts wakker van.

Het onderzoek van RIVM is verricht onder een representatief deel van de hele Nederlandse bevolking – niet alleen onder omwonenden van vliegvelden. De overlast en gevoelens van onveiligheid in deze regio’s liggen naar verwachting nog veel hoger.

Lees hier het complete rapport van RIVM

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.6 / 5. Aantal stemmen: 34

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. H.J. Groenhuijzen

    Ik denk dat veel mensen/beleidsmakers zich niet realiseren dat geluidshinder en slaapverstoring door vliegtuigen geen uniek probleem van de randstad is. In een modern geïsoleerd huis in de Achterhoek hebben wij veel last van geluidshinder, de hele dag, maar vooral ook tussen 22 en 24 uur, tijdens het inslapen. Dankzij de Explane app kan ik anderen nu laten zien hoe hoog de vliegfrequentie is en hoeveel decibel er ondanks de hoogte van overvliegen nog geproduceerd wordt.
    Natuurlijk is het elders nog veel ernstiger…..

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate