Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Financieel

Tumult over aflossen leningen KLM

Foto: Shane via Unsplash

0
(0)

Er is in de Nederlandse samenleving grote tumult ontstaan over het aflossen van een oude lening van 400 miljoen euro door Air France-KLM met gelden die het bedrijf in handen kreeg via de staatssteun van Frankrijk en Nederland.

Deel op XDeel op Linkedin

Gisteren werd bekend dat de onderneming dat bedrag gaat aflossen op een achtergestelde lening met een rentepercentage van 6,25 procent. Die rente is relatief hoog door de erbarmelijke verhoudingen op de balans van het vliegbedrijf en vanwege het feit dat de lening achtergesteld is – dus met kleine kans op terugbetaling bij een faillissement.

Niet meer beschikbaar om banen te redden
Hoewel sommige financieel deskundigen wijzen op de besparing van zo’n 20 miljoen euro aan rente per jaar, wijzen anderen erop dat het aflossingsbedrag van 400 miljoen euro niet meer kan worden ingezet voor andere doeleinden, zoals het redden van banen, verduurzaming van de vloot (…) of activiteiten die méér rendement opleveren dan die nu bespaarde rente.

Hoogleraar financiële ethiek Boudewijn de Bruin (Rijksuniversiteit Groningen) stelt tegenover RTL Nieuws: “Die 20 miljoen is helemaal niet veel geld voor KLM. Maar ze zijn nu wel 400 miljoen kwijt waarmee je niets anders kunt doen”.

Twijfels of aan voorwaarden Hoekstra wordt voldaan
“De rente die je betaalt over een lening is niet de enige factor die meeweegt bij een besluit om al dan niet af te lossen. Misschien was die 400 miljoen wel beter besteed aan iets dat op de langere termijn meer rendement oplevert dan wat je nu bespaart.”

De professor betwijfelt ook of het aflossen van de lening wel voldoet aan de voorwaarden die minister Wopke Hoekstra heeft gesteld aan KLM om staatssteun te verkrijgen. “Hoe draagt het aflossen van die lening bij aan verduurzaming of de verbetering van de concurrentiepositie”, vraagt hij zich af bij RTL.

Een woordvoerder van het vliegbedrijf stelt tegenover RTL Nieuws dat er geen geld van KLM naar de aflossing gaat. De Bruin zet daar een kanttekening bij. “Alleen al het feit dat er in Nederland zoveel geld beschikbaar is, maakt het makkelijker om in Parijs te besluiten de lening af te lossen.”

“Dat is de mores van garanties en verzekeringen. Als je weet dat je toch wordt gered door de belastingbetaler, leidt dat tot risicovoller gedrag”, aldus de Groningse hoogleraar.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten

Geef een reactie

Translate