Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Column

‘Voer nú nulmeting uit van vervuiling en geluid’

foto: @chairulfajar_ via Unsplash

5
(1)

Elk nadeel heeft zijn voordeel, dat weten we van de legendarische voetballer uit 020. De coronacrisis is een ramp voor het land. Veel mensen vrezen voor hun baan. Wij allen proberen, via de belastingpot, bedrijven te redden van de ondergang. Dat is terecht. Maar het biedt ook kansen. Ik pak er eentje uit.

Deel op XDeel op Linkedin

Er is al vele jaren gesteggel over de vervuiling en het lawaai dat de luchtvaart veroorzaakt. De Schipholgroup zegt A, de milieukundigen zeggen B, de actievoerders zeggen C en de KLM zegt dan weer D. Waarbij de actievoerders vooral naar deskundigen luisteren en niet naar de bureaus die geen metingen doen voor de luchtvaartsector, maar berekeningen.

Dat levert een enorm gedoe op en veroorzaakt een groot wantrouwen bij de burgers rond de luchthavens. Zo erg zelfs dat de actievoerders met een eigen lawaaiapp zijn gekomen (Explane) en systematisch de berekeningen van de luchtvaartindustrie betwisten en nu zelfs onderuithalen.

Ruzie beslechten
Het is nu het moment om die ruzie te beslechten. Nu de luchtvaart vrijwel geheel uitvalt kunnen er metingen worden gedaan. Die metingen kunnen laten zien hoe het is als er geen luchtvaart is. Daar hoeven we niets extra’s voor te doen. We kunnen van een enorme nood een geweldige deugd maken. Noem het een 0-meting.

Als alles weer wordt opgestart kunnen eerlijke vergelijkingen worden gemaakt tussen de situatie nu en straks. Wie kan daar nu tegen zijn? Ik neem aan dat de voorstanders van de luchtvaart ook graag eerlijke cijfers krijgen. Want op basis van eerlijke cijfers kun je een correcte afweging maken over wat je acceptabel vindt en wat niet. En we beseffen het ook allemaal: meten is weten.

Dus, minister: laat direct metingen verrichten door onafhankelijke deskundigen. Het is nú de kans om een einde te maken aan jarenlang getouwtrek over de vervuilings- en overlastcijfers. Haal nog iets goeds uit deze ramp die over ons trekt. Later kan dan de overheid dan nooit verweten worden dat ze nalatig is geweest. Doe dus nu de nulmeting op en rond de luchthavens.

Auteur Alfred Blokhuizen is voorzitter van omwonendenvereniging BTV-Rotterdam Airport

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. F. Slot

  Meteen doen die nulmetingen.
  Ik ben ook erg benieuwd hoeveel mensen er zijn die zeggen dat ze geen last hebben van schiphol maar het nu wel lekker rustig vinden.
  Ik hoop dat die mensen gaan klagen als de herrie weer begint.

 2. Truus Boerma

  Doen die nulmetingen!!!

 3. Er gaan nu regelmatig laag en vol over ons dorp Leimuiden, ( van zuid naar noord) landende vliegtuigen, die de afsnijroute volgen om sneller op Schiphol te kunnen landen. Schandalig dat dit door de heren en dames van de verkeersleiding zo wordt aangegeven!

Geef een reactie

Translate