Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Politiek

Lammert van Raan: ‘Overlast is bewuste politieke keuze’

Governance-voorzitter Job Cohen (links) en Tweede Kamerlid Lammert van Raan (rechts) op de bijeenkomst van PUSH Uithoorn (foto: screendump video)

4
(4)

“Schiphol móest en zou groeien en daarvoor werden de havengelden fors verlaagd. De overlast die u hier ervaart is geen toeval, het is een bewuste politieke keuze door de meerderheid van de Tweede Kamer”, aldus Lammert van Raan, lid van de Tweede Kamer voor de Partij voor de Dieren, op een bijeenkomst, georganiseerd door PUSH Uithoorn.

Deel op XDeel op Linkedin

Kamerlid Van Raan is fel gekant tegen groei van de luchtvaart en streeft naar een krimp tot 300.000 vliegbewegingen op Schiphol in uiterlijk 2030.

De bewonersvereniging PUSH Uithoorn organiseerde de bijeenkomst op 29 januari jongstleden om bezorgde burgers voor te lichten over de stand van zaken rond Schiphol en ter voorbereiding op een zogenaamd huiskamergesprek met Schiphol-baas Dick Benschop.

Dergelijke gesprekken worden in de hele regio rond Schiphol georganiseerd. Soms komt Benschop dan zelf luisteren naar de gevolgen van de overlast voor omwonenden, maar vaak stuurt hij een hulpmanager. Vaak ook worden dergelijke gesprekken op het laatste moment afgezegd om onduidelijke redenen.

Volop in actie
PUSH werkt – net als SchipholWatch – met alleen maar vrijwilligers. Ze zijn enorm actief in het aanspreken van lokale politici, het wobben naar geheime afspraken tussen Schiphol en de gemeenten en het geven van zienswijzen op beleidsvoornemens.

Die geheime besprekingen tussen de gemeenteraad van Uithoorn en Benschop zijn de leden van de vereniging een doorn in het oog. Gemaakte afspraken moeten op last van Schiphol vijf jaar lang onder de pet worden gehouden voor de eigen bewoners.

De vereniging krijgt veel mailtjes van burgers. “Ik heb twee kinderen en die komen ‘s nachts huilend hun bed uit omdat ze niet kunnen slapen van de vliegtuigen.”

Job Cohen moet burgers in zicht houden
Op de bijeenkomst kwam ook Job Cohen luisteren. Hij was aanwezig als voorzitter van een commissie die ervoor moet gaan zorgen dat omwonenden inspraak blijven houden in de ontwikkelingen rond de luchtvaartsector.

Uithoorner Eddy de Leeuw spreekt als ervaringsdeskundige: “In 2017 waren er 70.000 starts over onze wijk De Legmeer. Gemiddeld zijn dat er 190 per dag, maar regelmatig komen er uitschieters voorbij tot 400 per dag. Er is gemiddeld minstens 10 uur per overlast met gemiddeld 40 toestellen per uur over de huizen.”

Bekijk hier op Youtube het videoverslag van de informatiebijeenkomst

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4 / 5. Aantal stemmen: 4

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten

Geef een reactie

Translate