Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Politiek

Kamer eist alle geheime informatie Lelystad op

foto: Lelystad Airport

5
(1)

Een brede delegatie van de Tweede Kamer heeft vandaag gereageerd op de nieuwste bevindingen van dr ir Leon Adegeest over het beschikbaar zijn van ongunstige en dus geheimgehouden rapporten over de stikstofdepositie als gevolg van Lelystad Airport.

Deel op XDeel op Linkedin

Adegeest ontdekte dat het ministerie van I&W beschikt over zogenaamde Aerius-rapporten waaruit blijkt dat de depositie hoger is dan tot op heden officieel is bekendgemaakt en dat daarom een Europese milieuvergunning noodzakelijk zou zijn.

Dit werd tot op heden ontkend door minister Cora van Nieuwenhuizen. Zij hield het volk en de kamer voor dat grenzen niet zouden worden overschreden en dat het vliegveld daarom als gepland zou kunnen openen.

Geheimgehouden
Niets blijkt minder waar. Op 10 januari jongstleden had Adegeest contact met de helpdesk van Aerius. Toen bleek dat in opdracht van het ministerie op 8 februari 2019 een berekening is gemaakt, waarin wél alle stikstofeffecten van het vliegveld waren opgenomen. Die berekening is tot op de dag van vandaag geheimgehouden.

Luchtvaart-woordvoerder dr Eppo Bruins van de coalitiepartij ChristenUnie eist nu dat Van Nieuwenhuizen alle informatie over Lelystad openbaart.

‘Alle informatie op tafel’
“Wij hebben altijd gesteld dat alle informatie op tafel moet liggen”, vertelt Bruins aan het regionale dagblad De Stentor. “Ik hoor nu via de media dat er rapporten zijn die de Tweede Kamer niet kent. Wij vragen ons nu af op basis van welke berekeningen onze vragen steeds zijn beantwoord.”

Bruins vreest dat er door dit gesjoemel besluiten door de kamer zijn genomen op basis van gefingeerde berekeningen.

De CU krijgt in deze kwestie de helpende hand van de Partij voor de Dieren, GroenLinks, SP en D66.

Schokkend, niet verrassend
Lammert van Raan, als kamerlid voor de PvdD belast met de luchtvaart, tegen SchipholWatch: “Het is schokkend, maar niet verrassend. De bevindingen van Adegeest moeten zo snel mogelijk worden uitgezocht. Wéér heeft de minister de schijn tegen. Mogelijk is zelfs de Commissie Remkes misleid.”

Kamerlid Suzanne Kröger in De Stentor: “Alle berekeningen moeten zo snel mogelijk naar de kamer. We willen dat de minister komende week tekst en uitleg komt geven.” Ook D66-lid Jan Paternotte onderstreept deze wens.

Cem Lacin (SP) tegenover de actiegroep SATL: “Als berekeningen niet bevallen, deelt Van Nieuwenhuizen ⁩ ze gewoon niet met de kamer. Het doordrukken van Lelystad is belangrijker dan het informeren van de kamer. Hoe diep kan de minister nog zinken in dit dossier?”

Kamerlid onwaardig
De VVD onthoudt zich bij monde van kamerlid Remco Dijkstra wijselijk van inhoudelijk commentaar. “De VVD heeft geen behoefte om te reageren op de beschuldigingen van Adegeest.” Hij vervolgt weinig subtiel met “Het is bekend dat hij tegen Lelystad is”.

Dijkstra is groot voorstander van vliegveld Lelystad en ziet hier opnieuw een behoorlijke drempel opgeworpen tegen een gedroomde snelle opening. Desondanks achten wij een dergelijke reactie op de persoon een kamerlid onwaardig.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Zet hem op Dijkstra , wij de mensen van Lelystad willen dit vliegveld.

  2. Henk Meijer

    Latijn:
    Cora maffiae minister.

    Vrij vertaald in het Nederlands:
    Cora is de dienares van de maffia.

Geef een reactie

Translate