Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Vliegtuiglawaai

Stad Brussel weer naar rechter om vlieglawaai

Foto: Thomas Bormans via Unsplash

0
(0)

De stad Brussel stapt wél naar de rechter om een einde te maken aan het overmatige vlieglawaai door Zaventem. Dit blijkt uit een artikel in The Brussels Times, een Engelstalig nieuwsmedium over de Belgische hoofdstad.

Deel op XDeel op Linkedin

Het proces is ook voor omwonenden van Schiphol en andere Nederlandse vliegvelden interessant omdat het nieuwe Europese jurisprudentie kan opleveren waarmee ook gemeenten in ons land de gang naar de rechter kunnen gaan maken.

Sinds maart van vorig jaar eist Brussel al regelmatig boetes op wegens de overschrijding van de geluidsnormen. Dit werd mogelijk door een eerdere uitspraak van de rechter.

Sinds anderhalf jaar verbiedt dit vonnis iedere overschrijding van de geluidsnormen en hangt daar een dwangsom aan.

Toenemende overlast
“We gaan niet voor de lol naar de rechter. Iedere maand is de situatie erger dan in peiljaar 2017”, aldus de Brusselse milieu-wethouder Alain Maron. “We hebben nu 6 miljoen aan boetes uitgedeeld en kunnen tot 9 miljoen gaan, maar kennelijk is dat niet genoeg om het gedrag van het vliegveld te veranderen.”

“De boetes zijn ingesteld zodat iedereen in Brussel minder overlast en vervuiling ondervindt van Zaventem, maar het werkt niet.”

In de nieuwe rechtszaak hoopt het stadsbestuur hogere boetes te kunnen bedingen.

Vonnis biedt ook in ons land mogelijkheden
Het vliegveld bij de Belgische hoofdstad heeft per jaar slechts net iets meer dan 200.000 vliegbewegingen. Op Schiphol starten en landen tweeënhalf keer zoveel vliegtuigen.

Toch zijn Nederlandse gemeenten tot op heden niet naar de rechter gestapt om ook boetes te kunnen innen van overlastbron Schiphol. Met het eerdere vonnis van de Belgische rechter in de hand moeten hier wel mogelijkheden toe bestaan.

Oproep aan gemeenteraden
SchipholWatch roept de gemeenteraden van alle omliggende gemeenten op om de mogelijkheden van zo’n zaak te bestuderen en vervolgens op te starten.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten

Geef een reactie

Translate