Oudere telefoon voor continu meten vliegherrie

We hebben goed nieuws over Explane: er komt een nieuwe versie van de app, waarmee ook continu kan worden gemeten.

Explane
Met de nieuwe versie van Explane kan vlieglawaai continu worden gemeten, en kan een draadloze koppeling worden gemaakt met een dB-meter.

Met de nieuwe versie kunnen omwonenden gedurende zelf te kiezen periodes alle overkomende vliegtuigen registreren en doorgeven aan de centrale database.

Deze app is vooral bedoeld voor mensen met een oudere smartphone die niet langer in gebruik is en in een lade ligt te wachten op een nieuw leven. Zo’n telefoon moet dan weer niet zó oud zijn dat nieuwere versies van het besturingssysteem er niet op kunnen draaien.

Geen sim-kaart nodig
Door op zo’n afgedankte telefoon de app te installeren kan deze 24 uur per dag en 7 dagen per week meten. Daarvoor is geen aparte sim-kaart nodig, zolang de telefoon maar in het bereik van een bekend wifi-netwerk ligt.

Ook zal de nieuwe versie via Bluetooth kunnen communiceren met een goedkope (en eventueel waterdichte) decibel-meter. De telefoon kan dan binnen blijven liggen, terwijl de dB-meter het vlieglawaai buiten meet om tot een zo goed mogelijke registratie van het geluidsniveau te komen.

Om de nieuwe versie te realiseren is wel enkele maanden tijd nodig, omdat ook deze weer wordt gebouwd door onze vrijwilliger Roelof Meijer. Hij werkt op vrije dagen aan de app.

Bezoek de site met metingen van vlieglawaai door gebruikers van Explane >

Wat vond u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

Jammer dat dit artikel niet zo interessant was voor u!

Help ons het artikel verbeteren.

Wilt u aangeven hoe we het stuk kunnen verbeteren? Als u antwoord wilt, laat dan ook uw e-mail adres achter.

6 antwoorden op “Oudere telefoon voor continu meten vliegherrie”

  1. “De vrijwilligers hebben echter allemaal een baan en gebruiken hun vrije tijd om de software te ontwikkelen. We willen daarom geen deadlines opleggen. Het komt er allemaal aan!”

    Allereerst, wat een prachtig initiatief Schipholwatch!

    Echter ben ik het helemaal met de geplaatste reactie van wouter eens… wanneer je de app/code opensource maakt gaan de ontwikkelingen natuurlijk veel sneller en de kwaliteit wordt ook veel beter. Deze problematiek speelt natuurlijk elders op de wereld ook. Genoeg programmeurs die een steentje bij zullen willen dragen.

    Verder is het inderdaad buitengewoon belangrijk dat de werking volledig transparant is, dit natuurlijk in prachtig contrast met de werkwijze van Schiphol (slager keurt zijn eigen vlees).

  2. Nee zeker niet, ook aan de implementatie op de Raspberry is iemand hard aan het werk. De vrijwilligers hebben echter allemaal een baan en gebruiken hun vrije tijd om de software te ontwikkelen. We willen daarom geen deadlines opleggen. Het komt er allemaal aan!

  3. Betekent dit dat het initiatief om dmv. een Raspberry Pi geluid te meten en door te sturen naar Explane nu in de koelkast ligt, of van de baan is?

  4. Top idee! Maak het alsjeblieft wel open source, samen sta je sterk! Dan kunnen mensen ook niet in twijfel trekken hoe een en ander werkt. Een closed source project wat afhankelijk is van 1 persoon is heeft veel minder kans van slagen. Groot denken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *