Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

App Explane

Oudere telefoon voor continu meten vliegherrie

foto: Pexels via Pixabay

We hebben goed nieuws over Explane: er komt een nieuwe versie van de app, waarmee ook continu kan worden gemeten.

Met de nieuwe versie kunnen omwonenden gedurende zelf te kiezen periodes alle overkomende vliegtuigen registreren en doorgeven aan de centrale database.

Deze app is vooral bedoeld voor mensen met een oudere smartphone die niet langer in gebruik is en in een lade ligt te wachten op een nieuw leven. Zo’n telefoon moet dan weer niet zó oud zijn dat nieuwere versies van het besturingssysteem er niet op kunnen draaien.

Geen sim-kaart nodig
Door op zo’n afgedankte telefoon de app te installeren kan deze 24 uur per dag en 7 dagen per week meten. Daarvoor is geen aparte sim-kaart nodig, zolang de telefoon maar in het bereik van een bekend wifi-netwerk ligt.

Ook zal de nieuwe versie via Bluetooth kunnen communiceren met een goedkope (en eventueel waterdichte) decibel-meter. De telefoon kan dan binnen blijven liggen, terwijl de dB-meter het vlieglawaai buiten meet om tot een zo goed mogelijke registratie van het geluidsniveau te komen.

Om de nieuwe versie te realiseren is wel enkele maanden tijd nodig, omdat ook deze weer wordt gebouwd door onze vrijwilliger Roelof Meijer. Hij werkt op vrije dagen aan de app.

Bezoek de site met metingen van vlieglawaai door gebruikers van Explane >

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Mark van Lier

  “De vrijwilligers hebben echter allemaal een baan en gebruiken hun vrije tijd om de software te ontwikkelen. We willen daarom geen deadlines opleggen. Het komt er allemaal aan!”

  Allereerst, wat een prachtig initiatief Schipholwatch!

  Echter ben ik het helemaal met de geplaatste reactie van wouter eens… wanneer je de app/code opensource maakt gaan de ontwikkelingen natuurlijk veel sneller en de kwaliteit wordt ook veel beter. Deze problematiek speelt natuurlijk elders op de wereld ook. Genoeg programmeurs die een steentje bij zullen willen dragen.

  Verder is het inderdaad buitengewoon belangrijk dat de werking volledig transparant is, dit natuurlijk in prachtig contrast met de werkwijze van Schiphol (slager keurt zijn eigen vlees).

 2. Reactie door auteur

  schipholwatch

  Nee zeker niet, ook aan de implementatie op de Raspberry is iemand hard aan het werk. De vrijwilligers hebben echter allemaal een baan en gebruiken hun vrije tijd om de software te ontwikkelen. We willen daarom geen deadlines opleggen. Het komt er allemaal aan!

 3. Leon Wubbe

  Betekent dit dat het initiatief om dmv. een Raspberry Pi geluid te meten en door te sturen naar Explane nu in de koelkast ligt, of van de baan is?

 4. Wouter

  Top idee! Maak het alsjeblieft wel open source, samen sta je sterk! Dan kunnen mensen ook niet in twijfel trekken hoe een en ander werkt. Een closed source project wat afhankelijk is van 1 persoon is heeft veel minder kans van slagen. Groot denken!

 5. Theo

  Mooi werk Roelof! Heb nog een hele zuinige oude Android telefoon liggen die daar perfect geschikt voor is.

 6. Michel

  Goed nieuws!

Geef een reactie

Translate