We hebben goed nieuws over Explane: er komt een nieuwe versie van de app, waarmee ook continu kan worden gemeten.
Met de nieuwe versie kunnen omwonenden gedurende zelf te kiezen periodes alle overkomende vliegtuigen registreren en doorgeven aan de centrale database.
Deze app is vooral bedoeld voor mensen met een oudere smartphone die niet langer in gebruik is en in een lade ligt te wachten op een nieuw leven. Zo’n telefoon moet dan weer niet zó oud zijn dat nieuwere versies van het besturingssysteem er niet op kunnen draaien.
Geen sim-kaart nodig
Door op zo’n afgedankte telefoon de app te installeren kan deze 24 uur per dag en 7 dagen per week meten. Daarvoor is geen aparte sim-kaart nodig, zolang de telefoon maar in het bereik van een bekend wifi-netwerk ligt.
Ook zal de nieuwe versie via Bluetooth kunnen communiceren met een goedkope (en eventueel waterdichte) decibel-meter. De telefoon kan dan binnen blijven liggen, terwijl de dB-meter het vlieglawaai buiten meet om tot een zo goed mogelijke registratie van het geluidsniveau te komen.
Om de nieuwe versie te realiseren is wel enkele maanden tijd nodig, omdat ook deze weer wordt gebouwd door onze vrijwilliger Roelof Meijer. Hij werkt op vrije dagen aan de app.
Bezoek de site met metingen van vlieglawaai door gebruikers van Explane >
P. Duivendak
Jaaaaaaa ! daar worden we blij van 🙂
Ik heb hier nog een iPhone 5S beschikbaar met de hoogst bruikbare iOS versie.
Hoop dat het daarop kan draaien.
Wie weet de link naar de (waterdichte) bluetooth microfoon ?
F. vd Kommer
Hardstikke mooi initiatief.
Ik las er al eerder over en nu komt het er aan.
Meten is weten.
Ik heb de bestaande meetpunten nooit vertrouwd. Al ruim 10 jaar verbaas ik mij over de meetpunten rond de polderbaan.
Het enige punt, in Aasendelft, dat pal onder de route ligt, slaat nauwelijks uit al vliegt er een toestel pal overheen! (nm 21meen ik)
Daarentegen gaan die van Beverwijk en Oostzaan (8-10 km afstand) op hetzelfde moment bijna op tilt en schieten ver in het rood !
Ik zag dit ook eens rond Leiden gebeuren.
Dat klopt gewoon niet !
Gerotzooi met onbetrouwbare data en meetpunten op de verkeerde locaties.
We werden jarenlang met een kluitje het riet ingestuurd !
Rampzalig groeibeleid werd afgestemd op bewust gemanipuleerde gegevens, lekker democratisch!
Nu er harde feiten komen, kán de conclusie niet anders worden dat Schiphol dich moet !
De millieu- en gezondheidschade en de overlast zijn dermate groot dat Schiphol dicht zal moeten !
Dat zal de Branche wel zien aankomen en zullen zij Schiphowatch trachten de voet dwars te zetten.
Van groepje critische burgers tot een gevaar voor hun voortbestaan verwacht ik dat zij zullen gaan terugvechten op PR en Juridisch vlak.
Ik houd mijn hart vast of Schipholwatch tegen deze professionele straatvechtersbende opgewassen zal zijn.
Daarom zeg ik overal ‘Burgers Verenig u’ !
Alleen samen staan wij sterk.
Mark van Lier
“De vrijwilligers hebben echter allemaal een baan en gebruiken hun vrije tijd om de software te ontwikkelen. We willen daarom geen deadlines opleggen. Het komt er allemaal aan!”
Allereerst, wat een prachtig initiatief Schipholwatch!
Echter ben ik het helemaal met de geplaatste reactie van wouter eens… wanneer je de app/code opensource maakt gaan de ontwikkelingen natuurlijk veel sneller en de kwaliteit wordt ook veel beter. Deze problematiek speelt natuurlijk elders op de wereld ook. Genoeg programmeurs die een steentje bij zullen willen dragen.
Verder is het inderdaad buitengewoon belangrijk dat de werking volledig transparant is, dit natuurlijk in prachtig contrast met de werkwijze van Schiphol (slager keurt zijn eigen vlees).
schipholwatch
Nee zeker niet, ook aan de implementatie op de Raspberry is iemand hard aan het werk. De vrijwilligers hebben echter allemaal een baan en gebruiken hun vrije tijd om de software te ontwikkelen. We willen daarom geen deadlines opleggen. Het komt er allemaal aan!
Leon Wubbe
Betekent dit dat het initiatief om dmv. een Raspberry Pi geluid te meten en door te sturen naar Explane nu in de koelkast ligt, of van de baan is?
Wouter
Top idee! Maak het alsjeblieft wel open source, samen sta je sterk! Dan kunnen mensen ook niet in twijfel trekken hoe een en ander werkt. Een closed source project wat afhankelijk is van 1 persoon is heeft veel minder kans van slagen. Groot denken!
Theo
Mooi werk Roelof! Heb nog een hele zuinige oude Android telefoon liggen die daar perfect geschikt voor is.
Michel
Goed nieuws!