Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

App Explane

Ook Zaanstad neemt cijfers Explane mee

Zaanstad gaat de Explane-database ook inzetten om een beter beeld te krijgen van vliegoverlast (foto: Rudy and Peter Skitterians via Pixabay)

0
(0)

Na Rotterdam en Amsterdam gaat ook de gemeente Zaanstad (ruim 150.000 inwoners) de geluidsmetingen van de app Explane meenemen in haar beleidsbepaling.

Deel op XDeel op Linkedin

Dit blijkt uit een tweet van Winnie de Wit, lid van de werkgroep Saense Onderwonenden Schiphol (SOS). De werkgroep sprak meerdere malen in op Schiphol-gerelateerde onderwerpen bij raadsvergaderingen en had woensdag jongstleden een persoonlijk gesprek met kersvers wethouder Wessel Breunisse (GroenLinks).

Winnie de Wit on Twitter: “Prettig verlopen gesprek tussen nwe wethouder @Schiphol & werkgr SOS – Saense Onderwonenden Schiphol: @GemZaanstad gaat gebruik maken v @AppExplane v meten werkelijke overlast v oa zwaar geplaagde bewoners i h noorden vd stad! Driedubbel hoera v @SchipholWatch dat hiermee kwam‼️ pic.twitter.com/C7bqat8ZqQ / Twitter”

Prettig verlopen gesprek tussen nwe wethouder @Schiphol & werkgr SOS – Saense Onderwonenden Schiphol: @GemZaanstad gaat gebruik maken v @AppExplane v meten werkelijke overlast v oa zwaar geplaagde bewoners i h noorden vd stad! Driedubbel hoera v @SchipholWatch dat hiermee kwam‼️ pic.twitter.com/C7bqat8ZqQ

De wethouder is sinds kort zelf ook gebruiker van Explane. Na de inspraak van SOS in de raad hebben hij en de milieuambtenaar van Zaanstad de app direct gedownload en gebruikt. “Hij vond de nauwkeurigheid top”, aldus De Wit.

Dat de beleving van overlast een plek moet krijgen, staat voor Breunesse vast. Naar zijn mening zijn het soort instrumenten als Explane van belang voor de democratisering van meetapparatuur.

Daar waar Nomos-meetpunten allemaal ‘op een andere manier’ meten, laat deze app duidelijk aantallen dB’s, hoogte, bestemming en vliegmaatschappij zien.

Op zoek naar steun
De Schiphol-wethouder, die een maand geleden werd geïnstalleerd, is druk doende een motie in de gemeenteraad van mei jongstleden breder ondersteund te krijgen in andere gemeenten en bestuursorganen.

In die motie werd onder meer vastgelegd dat er tot 2023 geen verdere groei van Schiphol mag plaatsvinden en dat er een stop moet komen op nachtvluchten.

Maar eenvoudig is dat niet, gezien de uiteenlopende visies van de verschillende gemeenten. Sommige gemeenteraden houden sterk vast aan het economische verhaal, andere staan inmiddels voor het welzijn van hun inwoners.

‘Zaanstad is geen marginale gemeente, we zijn een grote stad!’ aldus Breunisse, die voorziet dat het komend jaar cruciaal zal zijn voor het luchtvaartdossier.

SchipholWatch helpt gemeenten
SchipholWatch werkt graag samen met gemeenten die de cijfers van Explane willen gebruiken als extra bron van informatie bij de bepaling van hun beleid. Bestuurders die meer informatie over de app en/of de metingen willen hebben, nodigen wij graag uit contact met ons op te nemen.

Desgewenst assisteren wij bij het inzichtelijk maken van de metingen en het geven van uitleg over aard en omvang van de overlast door vliegtuigen.

Bewoners van Zaanstad, en alle andere gemeenten in Nederland, kunnen de app gratis downloaden via https://explane.org.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Willem

    Super, hopelijk komt het continu meten ook snel want dat gaat echt het verschil maken!

Geef een reactie

Translate