Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Analyse

Nieuwe studie: strategieën naar een kleinere luchtvaart

Een nieuw rapport van Stay Grounded, gevuld met beleidsmaatregelen en tips om de luchtvaartsector in te krimpen

0
(0)

Ter gelegenheid van de start van de klimaattop COP 25 in Madrid publiceert het Stay Grounded-netwerk een nieuw rapport vol met tips en strategieën om te komen tot krimp van de luchtvaart.

Deel op XDeel op Linkedin

Het rapport geeft tal van instrumenten voor politici om het vliegverkeer op aanvaardbare wijze te reduceren.

“Vliegen is de snelste en goedkoopste manier om de planeet te roosteren, en we hebben geen tijd om te wachten op onrealistische technologische oplossingen. We ontkomen er niet aan het vliegverkeer te moeten inkrimpen. Die krimp kan en moet hand in hand gaan met aantrekkelijke alternatieven voor de luchtvaart, zodat we een leefbare toekomst kunnen realiseren voor onze kinderen”, zegt Magdalena Heuwieser van Stay Grounded. Zij is één van de auteurs van het rapport.

Met het rapport vult Stay Grounded een belangrijke leemte: Terwijl het voor iedereen duidelijk is dat ‘groene groei’ van de luchtvaart een illusie is, ontbreekt tot op heden ieder initiatief om echt iets te doen aan de negatieve effecten voor klimaat en omgeving.

Maatregelen moeten aanvaardbaar zijn
“Feit is dat 90 procent van de wereldbevolking nog nooit een vliegtuig van binnen heeft gezien. De grote klimaatimpact van de luchtvaart is dus het resultaat van een kleine groep rijke veelvliegers. Om gerechtigheid te krijgen moeten we ons dus richten op die veelvliegers die dat doen ten koste van de leefomgeving van velen. Omwonenden gaan gebukt onder de herrie en de uitstoot van ultrafijnstof.”

Volgens het rapport zijn er prima maatregelen te nemen om de luchtvaart op een goede manier terug te dringen.

  • Reduceer het vliegverkeer, maak andere mobiliteit en culturele uitwisseling makkelijker. Verbied uitbreiding van bestaande vliegvelden en de bouw van nieuwe, en maak andere mobiliteitsvormen aantrekkelijker.
  • Elimineer de oneerlijke privileges en de macht van de luchtvaartsector. Beëindig de belastingvrijstellingen en subsidies, maak een einde aan de lobby.
  • Belast de rijke veelvliegers voor hun gedrag met een oplopende heffing per extra vlucht
  • Zorg voor een goede transitie voor medewerkers van de luchtvaartindustrie naar andere sectoren (opleiding, training, begeleiding).
  • Creëer geen nieuwe problemen, zoals met offset-projecten, biobrandstoffen of met de uiterst inefficiënte productie van synthetische brandstoffen.

“Er is weinig eer te behalen aan ‘milieuverantwoord, koolstofneutraal’ vliegen. In plaats daarvan moeten we werk maken van het consuminderen: alleen minder vliegen helpt écht”, zegt Heuwieser.

Download hier de studie van onze koepelorganisatie Stay Grounded

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate