Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Politiek

Wethouder Raat (Amstelveen) wil rechtszaak niet steunen

Gemeentehuis Amstelveen (foto: amstelveen.nl)

5
(2)

Eind september vroeg een inwoner van Amstelveen aan wethouder en loco-burgemeester Herbert Raat van Amstelveen om steun in een op te starten juridische procedure tegen Schiphol. Inmiddels heeft de burger vooralsnog nul op het rekest gekregen.

Deel op XDeel op Linkedin

Dit blijkt uit het antwoord dat Raat eerder deze week stuurde. Niet duidelijk wordt uit de e-mail of de wethouder namens zichzelf spreekt, namens de gemeenteraad danwel namens de lokale VVD-afdeling. De verzoeker heeft hierover nog opheldering gevraagd.

Raat noemt het ondersteunen van een gerechtelijke procedure “niet opportuun, gezien alle trajecten en ontwikkelingen die gaande zijn”. Hij doelt hiermee onder meer op het position paper inzake Schiphol dat eerder werd gepubliceerd door de gemeente. Dit document wordt in de gemeente alom gezien als een ‘slap polderdocument’ dat vooral gericht is op blijvend overleg, maar nauwelijks tot resultaten kan leiden.

Aalsmeer steunt wél
“Er wordt al tientallen jaren overlegd met Schiphol, kijk waar het ons heeft gebracht”, aldus de verzoekende burger. “We zitten nu op 500.000 vliegbewegingen met uitzicht op 540.000 als het aan de minister ligt. Jammer dat onze gemeente geen juridische actie wil ondersteunen, terwijl de Gemeente Aalsmeer dit wel volmondig heeft toegezegd.”

Raat refereert in zijn antwoord verder aan het overleg dat ook de gemeente Amstelveen kennelijk voert met de Schiphol-directie. “Voor de korte termijn werken we aan een programma van hinderbeperkende maatregelen, zoals minder inzet van de Buitenveldertbaan, beperking vierdebaangebruik en het beperken van nachtelijke starts over Amstelveen. We denken ook mee over de invulling van een omgevingsfonds om de leefbaarheid te vergroten”, legt de loco-burgemeester uit in zijn antwoord.

Voorstander spreiding
Wethouder Raat is een bekend voorstander van ‘spreiding’ van de overlast naar andere vliegvelden in ons land. Dat na zo’n spreiding de wegvallende vluchten worden opgevuld met nieuwe vluchten, lijkt hem te ontgaan. Ook het feit dat minder inzet van de Buitenveldertbaan leidt tot hogere inzet van andere niet-preferente banen is voor hem geen argument.

Het overleg van individuele gemeenten, zoals Uithoorn, Aalsmeer en Amstelveen, met het management van Schiphol mag opmerkelijk worden genoemd. Dat overleg vindt officieel al decennia plaats in de Omgevingsraad Schiphol, maar sinds het opstappen van raadsvoorzitter Alders lijkt het hek van de dam. Gemeenten doen hun best de voorwaarden voor de eigen burgers te verbeteren, ook al gaat dat ten koste van andere woonkernen.

‘Treed gezamenlijk in overleg’
SchipholWatch is voorstander van een nog te organiseren overleg tussen álle aan Schiphol grenzende gemeenten om vervolgens met een gezamenlijk standpunt in onderhandeling te treden met het vliegveld.

Beperking van geluidshinder en vervuiling is in onze opinie slechts mogelijk door te krimpen of verhuizen.

Wij nodigen Schiphol van harte uit met alternatieve oplossingen te komen die verbeteringen opleveren voor álle omwonenden.

Het is niet aan de burger om met oplossingen te komen: Schiphol is de veroorzaker van alle ellende en is dus zelf aan zet. Zolang er geen initiatieven worden ontwikkeld op het hoofdkantoor aldaar, zullen omwonenden de hakken in het zand houden.

Mocht u het niet eens zijn met de beslissing van Herbert Raat om geen steun te bieden voor een juridische procedure tegen Schiphol, stuur hem dan een e-mail om uw standpunt duidelijk te maken!

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Met Amstelveen is niet samen te werken. Vraag maar aan Aalsmeer. Die gemeente stapt om die reden uit het samenwerkingsverband tussen beide gemeenten. Van wethouder Raat hoef je geen visie mbt Schiphol of wat dan ook te verwachten, want die heeft hij alleen op zijn eigen belang. Aan deze wethouder dankt Amstelveen het torpederen van de tunnel voor de verbrede A9 die dwars door het centrum van onze stad raast en roet.

  2. Jammer

    Heel jammer dat de wethouders van Amstelveen zich niet in willen zetten voor hun bewoners, gemiste kans. Juist samen optrekken met de andere gemeentes en vooral met Aalsmeer zou wel een positief resultaat kunnen hebben. Ook erg jammer dat de kleine gemeentes Amsterdam niet aanspreken als groot aandeelhouder. De partij GL is in Amstelveen kompleet onzichtbaar terwijl het de tweede partij is. Onbegrijpelijk.

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate